Кримськотатарські активісти запускають міжнародну громадську кампанію за деокупацію Криму

WATCH IN ENGLISH

Кримськотатарські активісти запускають міжнародну громадську кампанію за деокупацію Криму та підтримку кримськотатарського народу «Liberate Crimea». Вона полягатиме у розповсюдженні візуальних продуктів, які б інформували міжнародну спільноту про події в окупованому Криму. Кампанія є частиною стратегії публічної дипломатії кримських татар на 2016-2020 роки. «Liberate Crimea  є частиною іншої великої кампанії «Крим – це Україна». Метою нашої кампанії є припинення незаконної окупації Криму. Ми вважаємо що необхідно посилювати «м’яку силу» та привертати увагу міжнародної та української спільноти до цієї проблеми», – розповів Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед цілей кампанії – підвищення поінформованості українців та міжнародної спільноти про ситуацію уКриму внаслідок окупації і вираження солідарності з тими, хто чинить супротив окупації та цим наражає своє життя на небезпеку. Окремі акції з використанням візуальних доробків вже відбулися у Києві, Гельсінкі, Торонто, Мелітополі. У серпні 2018 року у рамках української частини кампанії на кордоні з окупованим Кримом організували Літній табір свободи, під час якого учасники працювали над візуальною складовою кампанії під кураторством Андрія Єрмоленко, українського художника та дизайнера. «Я вчу людей боротися за допомогою образів, мемів та певних лозунгів. Коли я був куратором літнього табору, я був вражений тим, як ефективно можуть працювати люди на місцях та вигадувати унікальний контент», – пояснив він.

Головними партнерами кампанії є Естонський інститут прав людини та Кримськотатарський ресурсний центр. Донором проекту є програма співробітництва та розвитку Міністерства закордонних справ Естонії. Наразі триває набір кадрів та навчання волонтерів, розробка стратегії, плану подій на наступний рік, створення веб-сайту. «Хоча ми поки що не можемо сказати точно, де будуть проходити заплановані заходи – ми знаємо напевно, що графік буде насиченим, адже на 2019 рік припадає 5 років з моменту окупації Криму та 5 років спротиву російській окупації. Також у 2019 році буде 75-та річниця депортації кримських татар з рідної землі. З естонського боку, ми будемо ділитися своїм досвідом спротиву іх власної історії, досвідом адвокатського захисту та роботи з громадськістю», – розповів Олівер Лооде, експерт Естонського інституту прав людини.

У подальших планах організаторів кампанії – залучення волонтерів, організація перфомансів, розробка візуальних матеріалів для системного підходу до висвітлення окупації Криму Російською Федерацією.

Учасники заходу також оголосили про долучення кампанії Liberate Crimea до акції «Об’єднані прапором-2018», спрямованої на інформування світу про окупацію Криму та утиски прав кримських татар. «Мета нашої акції – охопити якомога більше країн світу, після чого прапор повернеться до України на День кримськотатарського прапору – 26 червня 2019 року. Прапор побуває в Австралії, Америці, Канаді, Бразилії, Аргентині, Європі та Азії», – розповів Микола Круцик, голова Асоціації українців в Республіці Ірландія та координатор Акції «Об’єднані прапором-2018».