Розпочинається конкурс на здобуття Відзнаки імені героя Небесної Сотні Максима Шимка

Активісти оголосили конкурс на здобуття Відзнаки імені героя Небесної Сотні Максима Шимка.  Конкурс організовує ГО «Родина Героїв Небесної Сотні» у співпраці із громадською організацією «Коло.Медіа»-Труханівська січ та клубами історичної реконструкції, за підтримки Міністерства культури України і Київської міської державної адміністрації. «Головною ідеєю цього проекту  є створення історичного музею-скансену під відкритим небом на території Труханового острова і створення щорічного конкурсу проектів у двох номінаціях: короткострокові, від 3 днів до 2 тижнів, та постійно діючі проекти», – розповів Володимир Бондарчук, голова ГО «Родина Героїв Небесної сотні», під час прес-брифінгу в Українського кризовому медіа-центрі.

Зоя Кузьменко, мати Максима Шимка та член Ради громадської організації «Родина Героїв Небесної Сотні», розповіла, що Максим був активним учасником українського реконструкторського руху, мріяв про відродження історичної спадщини України. За її словами,  «проект буде цікавий усім, особливо людям, які люблять історію свого народу та своєї землі». «Максим прийшов у реконструкторський рух заради благородства, лицарської честі тієї епохи, коли за свої слова відповідали зі зброєю в руках і тримали слово», – розповів Євген Тичук, член клубу історичної реконструкції «Білий вовк», співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею.

«Історична реконструкція – це не просто хлоп’яча гра у військову звитягу, це момент вивчення  і наслідування тих персоналій, тих героїв, князів, полководців, воїнів, лицарів, які, власне, і становили ту славу, якою кожне наступне покоління починає цікавитись. Максим не просто «грався», але й у найвідповідальніший момент Майдану реально пішов у бій», – зазначив міністр культури України Євген Нищук.

Микола Бондар, сотник 4-ї Козацької сотні, співорганізатор Труханівської січі, зазначив, що у вимогах до проекту не буде чітких обмежень щодо історичного періоду та регіону, побут якого пропонують реконструювати. Ідеї можуть стосуватися навіть сучасної історії, наприклад, подій Революції Гідності. Детальні умови конкурсу та прийом заявок будуть оголошені 21 жовтня, у день народження Максима Шимка.