Презентували збірку есе 15 дітей кримськотатарських політв’язнів

15 дітей кримськотатарських політв’язнів віком від 6 до 12 років взяли участь у конкурсі на написання творів «Мій тато – герой», в яких вони висловили свої переживання та емоції з приводу переслідування їхніх батьків російською окупаційною владою. Конкурс ініційований Кримськотатарським  ресурсним центром. «На сьогодні більше 100 дітей стали жертвами країни-агресора […] Ми ставили за мету не лише висловити нашу підтримку дітям, а й стимулювати та мотивувати дітей, показати, що вони навіть у своєму віці можуть боротися за свободу своїх батьків, своєї сім’ї, свого народу та своєї батьківщини», – розповів Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу, на презентації підсумків конкурсу в Українському кризовому медіа-центрі.

Початок конкурсу оголосили у грудні минулого року, збір робіт закінчився у червні 2018 року. Роботи написані рідною мовою дітей, потім були перекладені російською та англійською. Брошура вже була презентована в Італії, на Міжнародному дипломатичному фестивалі, та отримала там визнання, зараз планується її переклад італійською мовою.

Відбір конкурсантів здійснювало журі, до складу якого увійшли члени Меджлісу кримськотатарського народу, колектив Кримськотатарського ресурсного центру, співробітники телеканалу «АТR» та муфтій Духовного управління мусульман Криму. Переможцями конкурсу стали Гульнара Асанова (дочка Алі Асанова, фігуранта «справи 26 лютого»), Марк Шаймарданов (син Тимура Шаймарданова, зниклого безвісти) та Самія Салієва (дочка Сейрана Салієва, фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір»).

Кожен з учасників конкурсу отримає подарунковий набір, у який ввійде брошура, книжка «Казки кримських татар», панно авторства кримськотатарського майстра Рустема Скібіна, диск із записом мультфільму «Ріо 2» кримськотатарською мовою та сувенірну монету, присвячену 100-літтю Курултаю кримськотатарського народу. Переможці отримають ноутбук та два планшети.

«У ситуації, коли в Криму людей незаконно кидають у в’язниці, найбільше страждають їхні діти. Мені доводиться через адвокатів та інші можливості говорити з тими, хто перебуває у в’язниці. Вони розуміють, що вони мають вистояти, і їх по-різному там намагаються зламати. Ті люди, які зараз сидять в тюрмах, вони настільки кремезні, наскільки ж і тендітні, коли мова йде про їхні родини. Ми, розуміючи це, намагались зробити так, щоб, наскільки це можливо, незаконно ув’язнені люди були певною мірою спокійними за свої родини, за своїх дітей», – зазначив Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України (фракція «Блок Петра Порошенка»). Він також закликав писати більше листів кримським політв’язням, щоб вони відчували моральну підтримку співвітчизників.