Презентували 2-ге видання книги «Людяність у нелюдяний час» – 180 історій людей, які рятували інших під час Голодомору

До 85-х роковин Голодомору вийшло 2-ге доповнене видання «Людяність у нелюдяний час» – збірки 180 історій про людей, які рятували інших від голоду у 1932-1933 роках. Про це повідомили представники Українського інституту національної пам’яті, які шукали, впорядковували та готували до друку всі історії, під час презентації книжки в Українському кризовому медіа-центрі.

Коментуючи основні мотиви видання збірки, Володимир Тиліщак, заступник голови Українського інституту національної пам’яті, сказав: «Наші знання про Голодомор – це не лише знання про жахіття. Наші знання про Голодомор повинні включати знання про стратегії виживання, і знання про спротив, і знання про людську доброту». Кампанія збору свідчень про випадки допомоги голодуючим розпочалася у 2008-2009 роках. Перше видання книги вийшло у 2013 році.

Нова, доповнена збірка включає історію відомого українського письменника радянських часів Павла Тичини, який, за свідченнями очевидців, надавав їжу та кошти людям, що потерпали від голоду. Втім, більшість доброчинців не були відомими чи публічними особами. «Більшість цих людей, вони не мають якихось таких яскравих біографій, не були їх історії вивчені», – зазначила Вікторія Яременко, начальник наукового відділу Українського інституту національної пам’яті.

Отримати книжку можна безкоштовно, написавши листа на адресу УІНП.

Співробітники Українського інституту національної пам’яті також закликали українців надалі надсилати їм історії про подібні вчинки. «Цей на проект не є завершеним. Ми сподіваємося і очікуємо, що спогади, відомості про таких людей будуть до нас надходити», -зазначив Володимир Тиліщак.