Огляд ЗМІ за 17 грудня 2018

17.12.2018

ВИСНОВКИ.

Брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк повідомив, що Посли ЄС у понеділок погодили продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку. За його словами, про це рішення буде офіційно оголошено пізніше цього тижня.

У понеділок у Брюсселі представники України та Європейського Союзу підписали низку угод. Зокрема, підписано угоду з Європейською комісією про фінансування “Програми підтримки енергоефективності в Україні EE4U-II”, яка передбачає, що ЄС надасть другий транш фінансової допомоги у розмірі EUR54 млн на підтримку роботи українського Фонду енергоефективності. Сторони також підписали угоди про фінансування “Програми технічного співробітництва 2018 року”, про фінансування “EU 4Skills: кращі навички для сучасної України” та про фінансування “Програми розширення контактів між людьми: Дім Європи”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і високий представник Європейського Союзу в закордонних справах і з політики безпеки Федеріка Могеріні обговорили необхідність консолідації міжнародного тиску на Російську Федерацію і посилення санкційної політики. Могеріні зазначила, що ЄС підтримуватиме Україну, і нещодавнє рішення Ради ЄС про продовження санкцій – підтвердження цієї позиції. Державний департамент США опублікував заяву щодо рішучості Європейського союзу притягти Росію до відповідальності за агресію проти України. «Сполучені Штати вітають недавні кроки ЄС і держав-членів ЄС, спрямовані на те, щоб притягти Росію до відповідальності за її агресію в Україні. Резолюція Європейського парламенту від 12 грудня підтверджує важливість ролі України в європейській енергетичній мережі і засуджує будівництво газопроводу “Північний потік- 2”, який підтримується Кремлем як політичний проект», – йдеться у заяві.

Міністр МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Україна нібито готує провокацію на кордоні з Кримом, і що відповідь на це буде “мало не покажеться”. Міністерство закордонних справ України назвало черговою інформаційною операцією заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов назвав «бредом сивой кобылы» заяву Лаврова.

Спецпредставник США щодо України Курт Волкер заявив, що у Вашингтоні не очікують будь-яких провокацій із боку української влади для продовження воєнного стану в деяких районах країни. Курт Волкер також не виключає, що ЄС може дійти згоди щодо додаткових санкцій проти Росії через її агресію в районі Керченської протоки у найближчі місяці. Курт Волкер також повідомив, що найближчим часом стане відомо про додаткові поставки військового обладнання Україні. “Ми маємо можливість продати додаткове обладнання. Про це буде відповідне оголошення”, – сказав Волкер. Крім того, Курт Волкер повторив, що Угорщина не повинна тримати в заручниках відносини України з НАТО через питання двосторонніх відносин.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що отримання Україною в 2019 році військово-технічної допомоги США залежатиме від темпів розпочатої реформи системи ВТС. “Наприклад, у бюджеті США на 2019 рік передбачено $250 млн допомоги (Україні у сфері оборони). Більше того, цю цифру може бути збільшено до $400 млн. Але є одне “але”, – сказав він. “США поставили чітку умову: ми цю допомогу, саме військово-технічну, а не якусь іншу, отримаємо лише тоді, коли внесемо зміни до законодавства і дозволимо Міністерству оборони, Збройним силам України укладати прямі контракти (у сфері ВТС)”, – заявив він.

У Вінниці громада і парафіяни Свято-Преображенського собору УПЦ МП підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію нової Православної церкви України.

На позачерговому засіданні священного Синоду представники УПЦ МП заявили, що не визнають створення автокефальної церкви в Україні і рішення об’єднавчого собору для них не має ніякого значення. Представник фракції “Блок Петра Порошенка” Олексій Гончаренко заявив, що в найближче засідання Верховної Ради депутати мають розглянути законопроекти щодо врегулювання питання назв церков в Україні. Також нардеп додав, що парламент має також розглянути врегулювання питання переходу громад, включаючи питання захисту майна.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що народні депутати розглянуть блок питань щодо продовження мораторію на продаж земель 20 грудня. Результати соціологічного дослідження, проведеного GfK і ЦЕС у листопаді, свідчать, що ставлення до земельної реформи в Україні є дуже нерівномірним і, в залежності від регіону, рівень підтримки або не підтримки може відрізнятися в рази. Так, на запитання: “Чи хотіли б Ви мати право вільно продавати/купувати землю, якби виникла потреба?” ствердно відповіли майже 72% мешканців Закарпаття, 64% мешканців Волині і 40% – Рівненщини. Найменше висловили бажання вільно розпоряджатися землею мешканці Сумщини та Хмельниччини (де результат менше 3%, тобто у межах статистичної похибки) та на Кіровоградщині (5%) і Херсонщині (6%). Кияни продемонстрували найвищий рівень підтримки реформи. Майже половина опитаних мешканців столиці (45%) підтримують (або скоріше підтримують) надання їм права вільно купувати/продавати земельну ділянку, і тільки 26,7% не підтримують (або скоріше не підтримують) таке право.

Європейський союз вчергове закликав Україну скасувати мораторій на експорт необробленої деревини. “ЄС закликав Україну продовжувати боротьбу з прихованими інтересами, щоб поліпшити діловий та інвестиційний клімат і швидко усунути торговельні подразники, такі як мораторій на експорт необробленої деревини”, – йдеться у спільній заяві за підсумками 5-го засідання Ради Україна – ЄС.

Державна фіскальна служба повідомляє, що протягом січня-листопада поточного року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становили 202,3 мільярда гривень – це на 41,4 мільярда гривень, або на 25,7% більше січня-листопада минулого року.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко об’єднався з головою Європейської партії Миколою Катеринчуком і лідером партії “Громадянський рух “Рідна країна” Миколою Томенком. Гриценко повідомив, що Катеринчук уже працює в його команді і відповідає за юридичний супровід виборчого процесу. “Микола Томенко взяв на себе два напрями: перший – це стратегія виборчої кампанії і медійні комунікації на центральному рівні, крім того, він призначений керівником виборчої кампанії у Києві”, – сказав Гриценко. Він також додав, що начальником виборчого штабу у Києві призначена нардеп Наталія Новак.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Волкер не виключає нових санкцій щодо РФ (54 публікації у ЗМІ)
  • Моґеріні прокоментувала твердження, що санкції ЄС щодо Росії не посилюються (36 публікацій у ЗМІ)
  • У МЗС України прокоментували заяву Лаврова про провокації на адмінкордоні з Кримом (20 пубілкацій у ЗМІ)
  • Євросоюз продовжить антиросійські санкції (19 публікацій у ЗМІ)
  • Україна і ЄС підписали угоди на понад 150 мільйонів євро допомоги (13 публікацій у ЗМІ)

ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ.

Посли ЄС у понеділок погодили продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку. Про це у Twitter повідомив брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. “Посли ЄС дали “зелене світло” продовженню економічних санкцій проти Росії ще на півроку”, – повідомив журналіст. За його словами, про це рішення буде офіційно оголошено пізніше цього тижня.

У понеділок у Брюсселі представники України та Європейського Союзу підписали низку угод, зокрема спрямованих на підтримку і впровадження в Україні енергопостачання, зміцнення інституційної спроможності українських органів влади та підвищення ефективності реформ у сфері професійно-технічної освіти в Україні. “За підсумками переговорів глава уряду Володимир Гройсман та високий представник ЄС Федеріка Могеріні взяли участь у церемонії підписання низки міжнародних угод”, – йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету Міністрів України, оприлюдненому в понеділок. Зокрема, підписано угоду з Європейською комісією про фінансування “Програми підтримки енергоефективності в Україні EE4U-II”, яка передбачає, що ЄС надасть другий транш фінансової допомоги у розмірі EUR54 млн на підтримку роботи українського Фонду енергоефективності.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і високий представник Європейського Союзу в закордонних справах і з політики безпеки Федеріка Могеріні обговорили необхідність консолідації міжнародного тиску на Російську Федерацію і посилення санкційної політики. “Україна та Європейський Союз мають консолідувати міжнародний тиск на країну-агресора та посилювати політику санкцій, насамперед з метою звільнення українських моряків і військових суден, а також для відновлення вільного судноплавства в акваторії Азовського моря”, – йдеться в оприлюдненому в понеділок повідомленні прес-служби Кабінету Міністрів України.

Державний департамент США опублікував заяву щодо рішучості Європейського союзу притягти Росію до відповідальності за агресію проти України, передає українська служба “Голосу Америки”. Як зазначається, заяву опубліковано 15 грудня від імені заступника спікера дипломатичного відомства Роберта Палладіно на сайті Держдепу. “Сполучені Штати вітають нещодавні кроки ЄС і держав-членів ЄС, спрямовані на те, щоб притягти Росію до відповідальності за її агресію в Україні. Резолюція Європейського парламенту від 12 грудня підтверджує важливість ролі України в європейській енергетичній мережі і засуджує будівництво газопроводу “Північний потік- 2″, який підтримується Кремлем як політичний проект. Ми закликаємо Німеччину прислухатися до багатьох її сусідів, чию безпеку буде порушено цим трубопроводом”, – йдеться в заяві.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністерство закордонних справ України назвало черговою інформаційною операцією заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про нібито підготовку провокації на кордоні з Кримом. Про це повідомляє прес-служба відомства.  “В Україні вже навіть не здивовані, наскільки російська дипломатія перетворилася на знаряддя брехні Кремля, звинувачуючи Україну у “підготовці провокацій”. Але це – чергова інформаційна операція”, – пояснили в МЗС. Там нагадали, що насправді, це Росія розгорнула на кордонах з Україною понад 80 тисяч військ у повній бойовій готовності, розмістила ракетні комплекси “Іскандер”, передислокувала на територію Криму 100 бойових літаків нового типу Су-27 та Су-30, які здатні діяти на всій глибині чорноморського регіону та майже всій території України. За останні два місяці кількість російських танків на кордоні збільшилась на 300 одиниць, а 25 листопада 2018 року Москва вчинила відкриті акти збройної агресії біля Керченської протоки та у Чорному морі.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов прокоментував заяву глави МЗС РФ Сергія Лаврова про нібито підготовку наступу української армії на Збройні сили РФ. “Викритий” очільником російського МЗС, “запланований в останню декаду грудня наступ української армії разом з американськими і британськими інструкторами на збройні сили РФ”, як і інші його пасажі, на кшталт, “нацистського” і “неонацистського режиму” тощо, можна прокоментувати однією фразою”, – написав О. Турчинов на сторінці у Facebook у понеділок. Він назвав цю фразу: “Зроблю це зрозумілою росіянам мовою: “Бред сивой кобылы!”, вибачте, – “сивого мерина”.

Спецпредставник США щодо України Курт Волкер заявив, що у Вашингтоні не очікують будь-яких провокацій із боку української влади для продовження воєнного стану в деяких районах країни. “Я вважаю, що ці припущення зроблені проросійськими силами, щоб відволікти увагу… Я не думаю, що це можливо”, – сказав він у Брюсселі на прес-конференції.  Він додав, що ці чутки можуть бути спробою прикриття провокації з боку Росії. “Я сподіваюся, цього не станеться”, – додав він.

Спеціальний представник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер повідомив, що найближчим часом стане відомо про додаткові поставки військового обладнання Україні. Про це він заявив під час брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. “Ми маємо можливість продати додаткове обладнання. Про це буде відповідне оголошення”, – сказав Волкер. Він розповів, що Конгрес буде повідомлено про перші транші військової допомоги найближчими місяцями.

Спеціальний представник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер не виключає, що ЄС може дійти згоди щодо додаткових санкцій проти Росії через її агресію в районі Керченської протоки у найближчі місяці. Про це він заявив під час брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. Волкер розповів про свої дискусії ї з колегами з ЄС про так звані “корзини” санкцій: перша – санкції, пов’язані з анексією Криму, друга – санкції, пов’язані з невиконанням Росією Мінських угод. “Ми також говорили про те, що має бути зроблене у зв’язку з Азовом. Я думаю, в Європі будуть тривати дебати, чи це третя корзина, чи це пов’язано з Кримом”, – зазначив він.

Угорщина не повинна тримати в заручниках відносини України з НАТО через питання двосторонніх відносин. Про це спеціальний представник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер заявив під час брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент “Європейської правди”. “Угорщина на даний момент блокує українські відносини з НАТО, і ми вважаємо це дуже невдалим моментом”, – заявив Волкер. Він наголосив, що Україна перебуває під атакою Російською Федерації, і бої на Донбасі тривають щодня, а Угорщина в цей час блокує засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні.

УТВОРЕННЯ ПЦУ.

Представник фракції “Блок Петра Порошенка” Олексій Гончаренко заявив, що в найближче засідання Верховної Ради депутати мають розглянути законопроекти щодо врегулювання питання назв церков в Україні. Про це він сказав під час погоджувальної ради у понеділок. За його словами, є два законопроекти щодо назв церков, у яких зазначено, що вони мають називатися відповідно до свого релігійного центру. “Українська православна церква є одна – православна церква України”, – сказав Гончаренко. Також нардеп додав, що парламент має також розглянути врегулювання питання переходу громад, включаючи питання захисту майна.

У Вінниці громада і парафіяни Свято-Преображенського собору УПЦ МП підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію нової Православної церкви України. Про це повідомив керівник прес-служби Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко, передає “Укрінформ”. “Вчора владика Симеон оголосив вірянам про своє рішення про перехід до Православної церкви України. Після божественної літургії він звернувся до громади і запитав, чи підтримує вона його рішення? І церковна громада собору та парафіяни його підтримали”, – повідомив Демченко.

На позачерговому засіданні священного Синоду представники Української православної церкви Московського партріархату заявили, що не визнають створення автокефальної церкви в Україні і рішення об’єднавчого собору для них немає ніякого значення. Про це повідомив керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. За його словами, на позачерговому засіданні священного Синоду було дано оцінку об’єднавчому Собору. В УПЦ МП і надалі стверджують, що у єдину автокефальну церкву були об’єднані “неканонічні структури”, “розкольницькі течії” і тому для Української православної церкви Московського патріархату “рішення цього зібрання немає ніякого значення”.

ЕКОНОМІКА.

Народні депутати розглянуть блок питань щодо продовження мораторію на продаж земель 20 грудня. Про це повідомив спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час погоджувальної ради, передає прес-служба ВР. Парубій зазначив, що питання мораторію парламентарі повинні включити до порядку денного 18 грудня. “Пропонується у вівторок включити до порядку денного сесії всі питання, які стосуються питання продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення. Для того, щоб ми у вівторок могли включити, в середу розглянути на комітеті, а в четвер – всі питання, що стосуються мораторію на землю, розглянути одним блоком “, – повідомив Парубій. Нагадаємо, що незважаючи на рішення ЄСПЛ у справі “Зеленчук та Цицюра проти України”,  згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини, 1 листопада КСУ відмовився оцінювати конституційність мораторію.

Ставлення до земельної реформи в Україні є дуже нерівномірним і, в залежності від регіону, рівень підтримки або не підтримки може відрізнятися в рази. Про це йдеться в результатах соціологічного дослідження, проведеного GfK і ЦЕС у листопаді, повідомляє проект “Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні”. Так, на запитання: “Чи хотіли б Ви мати право вільно продавати/купувати землю, якби виникла потреба?” ствердно відповіли майже 72% мешканців Закарпаття, 64% мешканців Волині і 40% – Рівненщини. Найменше висловили бажання вільно розпоряджатися землею мешканці Сумщини та Хмельниччини (де результат менше 3%, тобто у межах статистичної похибки) та на Кіровоградщині (5%) і Херсонщині (6%).

Європейський союз вчергове закликав Україну скасувати мораторій на експорт необробленої деревини. Про це йдеться у спільній заяві за підсумками 5-го засідання Ради Україна – ЄС, яке сьогодні відбулося у Брюсселі. “ЄС закликав Україну продовжувати боротьбу з прихованими інтересами, щоб поліпшити діловий та інвестиційний клімат і швидко усунути торговельні подразники, такі як мораторій на експорт необробленої деревини”, – йдеться у заяві. Рада асоціації привітала зростання двосторонньої торгівлі і погодилася з необхідністю приділити особливу увагу ефективній і своєчасній імплементації положень угоди про вільну торгівлю та усуненню технічних торговельних бар’єрів, в тому числі у сферах митних процедур, технічних регламентів, санітарних та фітосанітарних вимог, а також реформи системи безпеки харчових продуктів, системи державних закупівель та захисту прав інтелектуальної власності.

Протягом січня-листопада поточного року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становили 202,3 мільярда гривень – це на 41,4 мільярда гривень, або на 25,7% більше січня-листопада минулого року. Про це повідомляє Державна фіскальна служба. Зокрема, у листопаді 2018 року ДФС було забезпечено 18,6 млрд гривень єдиного внеску. Порівняно з листопадом 2017 року, цей показник зріс на 2,7 млрд гривень, або на 17%.