Росія в Криму використовує звинувачення в тероризмі та екстремізмі як основний метод переслідування незгодних – правозахисники

WATCH IN ENGLISH

Росія в Криму використовує звинувачення в тероризмі та екстремізмі як основний метод переслідування незгодних з окупаційною владою. Застосування російського законодавства в Криму щодо екстремізму, тероризму та сепаратизму проти кримських татар та українців спричиняє найгірший вплив на права людини на півострові. Такі висновки оприлюднили під час презентації доповіді правозахисної місії трьох Домів з прав людини в Крим «Крим: розбиваючи стіну мовчання». «Метою місії було задокументувати випадки порушення прав людини від першоджерел, а також надати правозахисникам доступ до окупованих територій», – зазначила Тетяна Печончик, голова правління ГО «Центр інформації про права людини».

Місія перебувала в Криму 4 дні, протягом яких  відбулося близько 20 зустрічей з жертвами порушення  прав людини, їхніми родичами, журналістами, юристами, адвокатами та громадськими активістами. Представники місії зустрілися як з тими, хто мешкав у Криму до окупації, так і з тими хто переселився туди з Росії після 2014 року. «В Криму люди, які бажають займатися захистом прав людини, позбавлені цієї можливості. Вони знаходяться під великим тиском окупаційної влади», – зауважив Олег Мацкевич, представник Білоруського  дому з прав людини ім. Бориса Звозскова.

Доповідь місії містить рекомендації Російській Федерації, Україні та міжнародній спільноті щодо забезпечення виконання прав людини в Криму. «Є дві рекомендації, які адресуються всім згаданим сторонам. Перша – приділення особливої уваги до переслідування правозахисників на окупованій території, друга – забезпечення доступу міжнародних організацій до території Криму. Ми маємо вимагати, щоб і Україна, і міжнародна спільнота діяли таким чином, щоб Росії було все важче і важче перешкоджати міжнародним місіям», – підкреслила Дар’я Свиридова, юристка Української Гельсінської спілки з прав людини.

Коментуючи зміст доповіді, Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, наголосив, що рекомендації, які вона містить, є недоречними в умовах окупації півострову. «Рекомендації Російській Федерації, Україні та міжнародній спільності, наведені в доповіді, віддаляють розуміння того, що єдиною причиною та джерелом порушення прав людини в Криму є Росія. Будь-який іноземець, який прочитає ці рекомендації може подумати, що якщо Росія виконає всі пункти – всім тим, чиї права порушені, стане комфортно жити на півострові [за російської влади]», – зауважив він. Також голова Меджлісу кримськотатарського народу зазначив, що в доповіді розмивається поняття суверенності України над Кримом, адже місія вивчала випадки порушення прав росіян, які переїхали до Криму після того, які почалася окупація. «Я не розумію, чому в такому дослідженні приділяється увага правам людей, які приїхали нас колонізувати. Вони приїхали сюди зі своїм баченням Криму, як частини Росії і у них почалися проблеми через те, що вони підтримують Навального, наприклад, і в доповіді намагаються показати, що у цьому полягає порушення прав людини в Криму. Це – абсурд», – додав Рефат Чубаров.

У свою чергу Тетяна Печончик, зауважила, що права людини є універсальними і в доповіді автори намагалися показати, що в окупованому Криму порушуються права навіть тих, хто підтримував дії Росії та Путіна. Це тільки підтверджує правовий нігілізм та безкарність дій окупаційної влади на півострові.

Учасники брифінгу додали, що доповідь буде використана для інформування міжнародної спільноти стосовно ситуації з правами людини в Криму та для просування рекомендацій до влади Російської Федерації, України та міжнародної спільноти. В січні 2019 року доповідь презентують на зимовій сесії ПАРЄ у Страсбурзі.