Огляд ЗМІ за 8 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що вступ України до ЄС та НАТО – питання середньострокової перспективи. “Якщо вам хтось скаже, що ми вступимо за рік або два – не вірте, це брехня, але якщо хтось вам скаже, що це справа мінімум на 30 років – теж не вірте. Досвід свідчить про інше”, – додав Клімкін. Клімкін також відзначив, що загрози скасування безвізового режиму України з ЄС немає. Клімкін наголосив, що українці здебільшого дотримуються вимог безвізу, а випадків, коли після завершення 90-денного періоду вони нелегально залишаються в Європі, небагато. “Ми намагаємося рахувати, ця цифра невелика”, – запевнив міністр. Павло Клімкін також не виключає запровадження візового режиму з РФ. «Якщо візовий режим із Росією, то лише біометричний… наразі ми дивимося, як працює біометрика, бази даних. Не виключено, що і біометричний візовий режим із Росією прийде», – заявив Клімкін. Міністр МЗС також припускає, що полонених Росією українських військових моряків вдасться звільнити до виборів 2019 року. Посольство України у Британії повідомило, що члени парламенту Британії надіслали листи підтримки капітанам та екіпажам трьох українських кораблів, захоплених Росією під час інциденту в районі Керченської протоки наприкінці листопада минулого року.

Постійний представник України у НАТО Вадим Пристайко повідомив, що військовий корабель Нідерландів, який очолив одну з постійних груп НАТО, планує зайти в Чорне море. Пристайко відзначив підвищення інтенсивності заходження кораблів НАТО у Чорне море. Однак, за його словами, в Чорному морі діє доктрина, що встановлює кількість, тоннаж і час перебування тут військових кораблів, що обмежує кількість перебування кораблів НАТО у Чорному морі.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав заявив, що не вважає утопічною перспективу єднання між УГКЦ та Православною церквою України. Предстоятель УГКЦ зазначив, що вже є кілька рівнів співробітництва, про які вони домовилися з предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

Нова 14-місячна програма кредитування МВФ для України Stand By передбачає виділення трьох траншів, у тому числі двох на загальну суму 2,6 мільярда доларів – до кінця 2019 року. Виділення другого й третього кредитів за програмою передбачені після завершення переглядів МВФ, спланованих, відповідно, на 15 травня та на 15 листопада 2019 року. Суми спланованих траншів рівнозначні – по 1,3 млрд доларів. У МВФ зазначили, що незважаючи на відновлення макроекономічної стабільності та економічного зростання після важкої кризи 2014-2015 рр., зусилля зі створення більшої позитивної динаміки, конкурентоспроможної економіки не виправдали очікувань.

Центральна виборча комісія зареєструвала ще чотирьох кандидатів у президенти. Зокрема, зареєстрували лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна, лідера “Суспільно-політичного руху “Справедливість” Валентина Наливайченка, лідера “Самопомочі” Андрія Садового та самовисуванця Віталія Скоцика.

Володимир Зеленський звернувся до українців з пропозицією допомогти йому написати передвиборчу програму. “Мені здається, старі політики живуть простим принципом – ні у кого нічого не запитуючи, багато обіцяти. Я зроблю по-іншому. Ми напишемо мою програму разом з тобою”, – заявив Зеленський.

Проект «Марлін» повідомляє, що Державна аудиторська служба здійснила перевірку Київського бронетанкового заводу за період з 1 січня 2012 року по кінець вересня 2018 року та виявила порушення на десятки мільйонів гривень. Зокрема перевіряючи зазначили, що на бронетанковому заводі ретельно не контролюють виконання договірних зобов’язань, що призвело до багатомільйонних втрат. “Невжиття підприємством заходів щодо усунення порушень договірної дисципліни, через визнання судом контрагентів банкрутами, накопичення дебіторської заборгованості, що є наслідком недостатнього рівня внутрішнього контролю за станом виконання договорів, які укладало підприємство, – призвело до втрати активів на загальну суму 20,2 млн грн та надалі може призвести до втрат на суму 3,9 млн гривень”, – йдеться у листі Держаудитслужби.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У ПЦУ назвали можливу дату інтронізації митрополита Епіфанія (55 публікацій у ЗМІ)
  • Іран звільнив українського моряка Андрія Новичкова, якого звинувачують у вбивстві (37 публікацій у ЗМІ)
  • Володимир Зеленський звернувся до українців по допомогу у складанні програми (25 публікацій у ЗМІ)
  • ЦВК зареєструвала чотирьох кандидатів на посаду президента України (16 публікацій у ЗМІ)
  • Україна отримає ще два транші від МВФ у 2019 році (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін упевнений, що країні не вдасться вступити до Європейського Союзу в перспективі найближчих п’яти років. “Така Україна як зараз – вона ні за рік, ні за два, ні за п’ять до ЄС не вступить”, – сказав міністр в ефірі телеканалу “1+1” у вівторок. За його словами, вступ України до ЄС і НАТО – це питання середньострокової перспективи. “Якщо вам хтось скаже, що ми вступимо за рік або два – не вірте, це брехня, але якщо хтось вам скаже, що це справа мінімум на 30 років – теж не вірте. Досвід свідчить про інше”, – додав П. Клімкін.

Український міністр закордонних справ Павло Клімкін не виключив, що Україна введе біометричний візовий режим із Російською Федерацією. “Якщо просто ввести візовий режим і штампувати етикетки, то він не працюватиме. Якщо візовий режим із Росією, то лише біометричний… наразі ми дивимося, як працює біометрика, бази даних. Не виключено, що і біометричний візовий режим із Росією прийде”, – сказав міністр в ефірі телеканалу “1+1” у вівторок. П. Клімкін наголосив, що це дуже серйозне рішення. Коментуючи ідею про припинення залізничного сполучення з Росією, український міністр зазначив: “Припустимо, ми завтра припиняємо залізничне сполучення. Я “за”, але що далі?… Якщо ми хочемо, щоб до Росії не їздили, то ми маємо це вирішити комплексно, а не просто зупинити потяги”.

Полонених Росією українських військових моряків, захоплених унаслідок нападу на судна Військово-Морських сил ЗСУ в районі Керченської протоки, вдасться звільнити до виборів 2019 року, очікує міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Я очікую, що нам вдасться”, – сказав міністр в ефірі телеканалу “1+1”, відповідаючи на запитання про звільнення військовополонених моряків до виборів в Україні в 2019 році. П. Клімкін зазначив, що українська сторона працює над їхнім звільненням. “Намагаємося допомогти в простих людських речах”, – уточнив він.

Члени парламенту Британії надіслали листи підтримки капітанам та екіпажам трьох українських кораблів, захоплених Росією під час інциденту в районі Керченської протоки наприкінці листопада минулого року. Про це повідомили у Twitter посольства України у Британії з посиланням на лист Джона Віттінгдейла, голови Групи дружби з Україною у парламенті Британії, до якої входить понад 40 депутатів. “Ми вдячні Джону Віттінгдейлу, який від імені Групи дружби з Україною в парламенті Великої Британії надіслав листи підтримки капітанам та екіпажам трьох українських кораблів, захоплених Росією внаслідок акту агресії 25 листопада 2018 року”, – йдеться у повідомленні.

Військовий корабель Нідерландів, який очолив одну з постійних груп НАТО, планує зайти в Чорне море, повідомив постійний представник України у НАТО Вадим Пристайко. “Якщо читати офіційну заяву Міноборони США про заходження цього корабля (6 січня в акваторію Чорного моря американського десантного корабля-дока “Форт-Макгенрі”- ІФ) в акваторію Чорного моря, то можна розуміти, що корабель заходить для надання підтримки союзникам і партнерам НАТО . у Чорному морі є три союзника НАТО: Болгарія, Румунія і Туреччина, і лише два партнери: Україна і Грузія. Тобто…можна зрозуміти, кого має на увазі американське оборонне відомство”, – сказав В. Пристайко в ефірі телеканалу “112. Україна” у вівторок. Він зазначив, що зараз одну з постійних груп НАТО очолили Нідерланди, і корабель Нідерландів планує зайти в Чорне море. “Нідерландський корабель лише почав керівництво, вони теж планують зайти в Чорне море”, – сказав постпред України в НАТО.

УТВОРЕННЯ ПЦУ.

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Блаженніший Святослав (Шевчук) заявив, що не вважає утопічною перспективу єднання між УГКЦ та Православною церквою України. “Навпаки, це хороша, радісна перспектива. Тому що весь християнський світ, зокрема католицька і православна спільноти, шукають шляхи до єдності. На всесвітньому рівні відбувається діалог, щоб цю єдність відновити. Насамперед йдеться про євхаристійне спілкування”, – сказав Блаженніший Святослав в інтерв’ю “5 каналу”, повідомляє департамент інформації УГКЦ. За його словами, не йдеться про відновлення якихось структур або перепідпорядкування однієї церкви іншій. “Вищим знаком церковної єдності є Таїнство Євхаристії. Тому коли йдеться про пошук шляхів відновлення єдності між християнами, йдеться про відновлення єдності у вірі, а потім у її вираженні в літургійному житті. Тому коли хтось розриває цю єдність, він розриває євхаристійне спілкування. Як це сталося між Москвою і Константинополем після рішення нашої церкви-матері про надання автокефалії для Православній церкві України”, – додав глава церкви.

ПЕРЕДВИБОРЧА КАМПАНІЯ 2019.

Центральна виборча комісія зареєструвала ще чотирьох кандидатів у президенти. Таке рішення було прийняте на засіданні 8 січня, повідомляє прес-служба ЦВК. Зокрема, зареєстрували лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна, лідера “Суспільно-політичного руху “Справедливість” Валентина Наливайченка, лідера “Самопомочі” Андрія Садового та самовисуванця Віталія Скоцика. “Таким чином, станом на 8 січня Комісія зареєструвала п’ять кандидатів на пост Президента України на чергових виборах, що відбудуться 31 березня”, – йдеться в повідомленні.

Шоумен та артист Володимир Зеленський, який заявив про висунення своєї кандидатури на виборах президента України 31 березня 2019 року, закликав українців приєднатися до нього в складанні передвиборної програми. “Мені здається, старі політики живуть за дуже простим принципом: “Ні в кого нічого не запитали, багато пообіцяли, нічого не зробили”. Я зроблю по-іншому: ми напишемо мою програму разом із тобою. Ми напишемо разом із людьми, всією країною потім знайдемо шляхи вирішення всіх проблем, а потім – втілимо їх у життя”, – сказав В. Зеленський у відеозверненні, оприлюдненому на його сторінці в соцмережі Facebook у вівторок удень.

Окружний адміністративний суд м. Києва частково задовольнив адміністративний позов народного депутата Сергія Власенка (фракція “Батьківщина”) до голови Верховної Ради України Андрія Парубія про визнання протиправною заборону депутатських відряджень у пленарні тижні. Як повідомляє у вівторок прес-служба Окружного адмінсуду Києва, суд визнав протиправним і скасував абз. 3 п. 4 розпорядження спікера українського парламенту “Про деякі питання дотримання прав, виконання обов’язків та посилення відповідальності народного депутата України у Верховній Раді України” про заборону народним депутатам їздити у відрядження в дні пленарних засідань (ця заборона не поширювалася на відрядження депутатів для участі в офіційних парламентських делегаціях).

СПІВПРАЦЯ УКРАЇНИ З МВФ.

Нова 14-місячна програма кредитування МВФ для України Stand By передбачає виділення трьох траншів, у тому числі двох на загальну суму 2,6 мільярда доларів – до кінця 2019 року. Про це йдеться в останньому аналітичному звіті Фонду, передає Укрінформ. Зокрема, у графіку запланованих переглядів виконання Україною умов програми, після яких Виконавча рада Фонду приймає рішення про виділення наступного траншу, вказані три дати. Перша – 18 грудня 2018 року, коли нова програма Stand By для України була затверджена керівництвом Фонду з рішенням виділити 1,4 млрд доларів у якості першого траншу. Виділення другого й третього кредитів за програмою передбачені після завершення переглядів МВФ, спланованих, відповідно, на 15 травня та на 15 листопада 2019 року. Суми спланованих траншів рівнозначні – по 1,3 млрд доларів.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Державна аудиторська служба здійснила перевірку Київського бронетанкового заводу за період з 1 січня 2012 року по кінець вересня 2018 року та виявила порушення на десятки мільйонів гривень. Про це повідомляє проект “Марлін” з посиланням на лист аудитслужби.   Зокрема перевіряючі зазначили, що на бронетанковому заводі ретельно не контролюють виконання договірних зобов’язань, що призвело до багатомільйонних втрат. “Невжиття підприємством заходів щодо усунення порушень договірної дисципліни, через визнання судом контрагентів банкрутами, накопичення дебіторської заборгованості, що є наслідком недостатнього рівня внутрішнього контролю за станом виконання договорів, які укладало підприємство, – призвело до втрати активів на загальну суму 20,2 млн грн. та надалі може призвести до втрат на суму 3,9 млн гривень”, – йдеться у листі Держаудитслужби.