Вийшла книга про Революцію Гідності «Переламні роки. Сторінки української революції»

WATCH IN ENGLISH

У Києві презентували книгу «Переламні роки. Сторінки української революції». Видання охоплює період з 2013 по 2015 роки: від передумов Євромайдану до першого року неоголошеної війни між Росією і Україною. Основна частина книги ґрунтується на матеріалах із відкритих джерел. Серед матеріалів – більше 20 інтерв’ю інформованих учасників подій і, невелика частина, особисті спостереження авторів.

Серед колективу авторів – Георгій Чижов, керівник дослідницьких програм ГО «Центр сприяння реформам», Тетяна Мосенцева – координатор громадського марафону «Навіщо нам бути разом?», Лана Самохвалова – журналістка «Укрінформу», журналіст і блогер Леонід Швець.

За словами видавців і авторів, основна мета книги – зафіксувати ці події так, як вони сприймалися, поли ще не стали віддаленим минулим.

«У нас було відчуття що події, які щойно відбувалися, починають «вислизати», наповнюватися якимись фальшивими смислами. І маса людей починають відстоювати ці фальшиві смисли. І у нас була думка, що доки ці події ще не зовсім попливли за річкою часу, треба спробувати зафіксувати їх, щоб нас самих врешті хтось не переконав, що все було не так, як воно було – і навпаки», – розповів Георгій Чижовкерівник дослідницьких програм ГО «Центр сприяння реформам», під час презентації книги в Українському кризовому медіа-центрі.

«Деякі статті, на які посилаються автори книги, вже недоступні за посиланнями, ці події вже обростають міфами і казками. Але має бути якийсь ґрунт, на якому за деякий час  виростуть великі дослідження. Тому це книга для істориків майбутнього», – додала Поліна Лаврова, директор видавництва «Лаурус».

Книгу видали за сприяння експертної групи «Європейський діалог». «Це російські інтелектуали, які вважають, що їхня країна є частиною Європи і зовсім не згодні з тим, що відбувається. По великому рахунку, це перші друзі України у Росії, хоча, думаю, їх набагато більше», – зазначив Георгій Чижов.

Книга видана російською мовою. «Одна з причин, чому ми видавали книгу одразу російською – ми хотіли, щоб вона вийшла за межі України і щоб люди з того боку, які хочуть знати і розуміти, мали таку можливість», – пояснив Георгій Чижов.

Видавництво планує продавати книгу і в Російській Федерації. На кордоні з Білорусією білоруські митники із 70 екземплярів пропустили 25. Запланована презентація видання у Москві, точна дата поки що невідома. У майбутньому планують видати книгу англійською мовою, а також викласти її у відкритий доступ в електронному вигляді.

Вікторія Сюмар, народний депутат України (фракція «Народний фронт»), голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, розповіла, що винесе на розгляд Комітету пропозицію закупити за державний кошт примірники книги для бібліотек Сходу України.

Нижче ми зібрали найяскравіші тези учасників презентації.

Тетяна Мосінцева:

«Для мене було дуже важливо зафіксувати події, які відбулися у 2013-15 роках – у тому контексті, який на час, коли ми видавали книгу, ще не зник. З одного боку, ми були все ще всередині цього контексту, з іншого – вже минув якийсь час після подій, про які ми пишемо. Мені здається, ця подвійна оптика і дала нам можливість, з одного боку, залишитися неупередженими, з іншого – висловити своє ставлення самим добором матеріалу. Для мене принципово важливо, що у цій книзі ми спробували, наскільки це можливо, подати позицію усіх сторін, які були залучені до цих подій. І для мене принципово важливо, що це книга з відкритим фіналом – ми залишаємо можливість кожному читачеві ще раз задуматися, що з нами відбулося».

Вікторія Сюмар:

«Ми до кінця не усвідомлюємо, наскільки це був важкий і страшний період. Тільки будучи всередині можна було розуміти рівень викликів, які на той момент були…  Чи стала ця війна фактором, який цементує Україну? Так я переконана що так. За ці 5 років ми зробили неймовірно багато для самоідентичності нації, для того, щоб держава усвідомила, що вона має формуватися як незалежна держава і для цього потрібні реальні інститути. Як у сфері культури, так і в політичній сфері.

Чи можливе повторення революції? Так, це найгірший сценарій, який обговорюється. Що наступна революція, зважаючи на кількість зброї в країні (а вона озвучується мільйонами стволів), може бути кривавою.  […] Але ми повинні розуміти: на кону країна, ми її ледь втримали у 2014 році. І такі книжки стають одним із факторів, які дають шанс на те, що ми усвідомимо, що треба йти далі еволюційним шляхом, шляхом змін, із розумінням того, що людське життя є найбільшою цінністю. Ми занадто багато вже заплатили життями за становлення і можливість мати свою державу».

Мустафа Найєм народний депутат України (фракція «Блок Петра Порошенка»):

«Я би хотів думати, що те, що відбулося 5 років тому, буде продовжене у наших діях в цьому році – тому що це перші чергові вибори після подій революції. Те, що було зроблене 5 років тому, в цьому році буде проходити перше випробування: що принципи, про які ми казали тоді, життєздатні, що це не просто випадковість, що нам вдалося. І, на жаль, у мене є багато запитань і до себе, і до багатьох інших людей, які зараз є політиками, чи дійсно ми зможемо витримати чистоту цього жанру, чи ні в кого не колихнеться рука створити коаліцію з, наприклад, колишньою «Партією регіонів».

Максим Нефьодов, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України:

«Мені здається, наслідки і результат Революції Гідності будуть повною мірою зрозумілі років за 10-15. Революції не відбуваються за якісь два дні чи за якийсь короткий проміжок часу. Якщо подивитися, наприклад, на Французьку революцію або революцію, яка відбувалася у Великій Британії, можна побачити, що вони тривали у деяких випадках десятки років. Це послідовний злам у суспільстві, коли крізь старе проростає нове – тому що на це є запит. Те саме відбувається в Україні.  […] Якщо казати тактично – звісно, робиться велика кількість помилок. Але чи реалістично прожити ці роки так, щоб їх не робити – я радше є скептиком і песимістом. Але мені здається, що процес іде в правильному напрямку  і дається нам, можливо, навіть легше, ніж іншим країнам, які проживали його раніше. Я абсолютно переконаний, що цей процес завершиться успіхом».