Огляд ЗМІ за 16 січня 2019

ГОЛОВНЕ

Усі українські моряки залишаться в РФ під арештом до 24 квітня. МЗС України висловило протест через неправомірне рішення Лефортовського районного суду Москви про продовження терміну тримання під вартою 24 українських військових моряків. У МЗС нагадали, що відповідно до Третьої женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, 24 українських військовослужбовці є військовополоненими. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що українська сторона вимагає від РФ офіційної інформації, підтвердженої довідками, про стан здоров’я поранених військовополонених моряків, а також наполягає на їх звільненні без будь-яких умов.

Глава НБУ Яків Смолій повідомив, що Україні в 2018 році вдалося добитися найкращих макроекономічних показників за останні п’ять-сім років. “Зростання ВВП за дев’ять місяців 3,8%. Наш прогноз на кінець 2018 року – 3,4%. Це кращий показник за останні сім років. Нам також вдалося добитися зниження інфляції до 9,8% – найкращий показник за п’ять останніх років”, – заявив Смолій. За його словами, не менш важливим є збільшення золотовалютних резервів НБУ до $20,8 млрд – найвищого показника з кінця 2013 року. Смолій також зазначив, що в результаті жорсткої монетарної політики і завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурі для українського експорту в першій половині року та рекордному врожаю зернових у другому півріччі курс гривні за 2018 рік зміцнився на 1,4%, що є ознакою стабілізації на валютному ринку. Він додав, що банківська система стала докапіталізованою і прозорою, також прибутковою – вперше за п’ять років. На думку Смолія, ключовою метою 2019 року ухвалення законопроекту №2413 “Про консолідацію функцій щодо держрегулювання ринків фінпослуг” (“спліт”).

Міністерство фінансів на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету 5,595 мільярда гривень, 142,5 мільйона доларів і майже 4 мільйони євро. Всього до держбюджету залучено 9,7157 млрд гривень. Заступник голови НБУ Олег Чурій повідомив, що ситуація на ринку облігацій внутрішньої держпозики початку 2018 року, коли нерезиденти активно купували боргові зобов’язання країни, повторюється і на початку 2019 року. Чурій висловив упевненість, що відкриття рахунку міжнародного депозитарію в депозитарії Національного банку спростить доступ нерезидентів на ринок ОВДП і зробить цей інструмент ще більш привабливим для іноземних інвесторів.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева повідомив про початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. Андрій Рева вважає, що це дасть змогу спрогнозувати, який механізм є більш ефективним, при цьому обидва вони працюватимуть паралельно. За його даними, в Україні налічується 4 млн одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тис. грн. Також Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2019 рік з доходами і видатками в 398 млрд грн. Кошти держбюджету на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами становить 114 млрд 429,1 млн грн.

Кабінет Міністрів затвердив перелік об’єктів великої приватизації, зберігши в ньому 16 підприємств. Згідно з рішенням уряду, окрім ВАТ “Центренерго” до переліку увійшли п’ять обленерго: “Тернопіль-” (50,999%), “Запоріжжя-” (60,2475%), “Харків-” (65,001%), “Миколаїв-” (70%) і “Хмельницькобленерго” (70,0089%). У затвердженому переліку об’єктів приватизації також перебувають АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК, 100%), держпідприємства “Вугільна компанія “Краснолиманська” і “Завод “Електроважмаш”, ПАТ “Азовмаш” (50%), ПАТ “Сумихімпром” ( 99,9952%), ПАТ “Одеський припортовий завод” (99,5667%), АТ “Оріана” (99,9988%), ПрАТ “Президент-готель” (100%), ПрАТ “Індар” (70,7016% ) і ПАТ “НАК “Украгролізинг “(100%).

ЄС офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо її мораторію на експорт необробленої деревини. “Хоча ЄС рішуче підтримує законодавчі заходи, що вживаються державами для збереження лісів і боротьби з незаконними вирубками, ЄС неодноразово заявляв, що заборона експорту з України не може вважатися відповідним чи ефективним заходом для цієї мети, і неодноразово пропонував співпрацю в галузі збереження та управління лісами”, – заявили у Брюсселі.

Солом’янський районний суд Києва зобов’язав НАБУ відкрити справу проти мера столиці Віталія Кличка. Засідання суду відбулося 29 грудня 2018. У прес-службі Кличка розповіли, що йдеться про зловживання мером Києва владою і службовим становищем. При цьому поки невідомо, хто є позивачем у справі.

Суд Кіпру наклав арешт на рухоме і нерухоме майно бізнесмена Дмитра Фірташа майже на 46 млн доларів. Забезпечувальні заходи торкнулися і головної компанії олігарха Group DF Holdings Limited, яка фактично керує всім бізнесом Фірташа. Приводом став позов російського банку ВТБ, якому заборгували дві структури бізнесмена – ПрАТ “Юкрейніан Кемікал Продактс” і ТОВ “Титанові інвестиції”, які є власниками низки заводів в окупованому Криму. Загальна сума заборгованості становить понад 2,5 млрд руб.

Народний депутат Ольга Богомолець подала до ЦВК документи для реєстрації кандидатом у президенти країни.

Екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров подав документи у Центральну виборчу комісію для реєстрації його кандидатом у президенти на майбутніх виборах.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Київ наполягає на звільненні військовополонених моряків без будь-яких умов зі сторони РФ – Денісова на зустрічі з дипломатами (389 публікацій у ЗМІ)
  • Роман Насіров подав документи в ЦВК для реєстрації кандидатом у президенти (32 публікації у ЗМІ)
  • Отруєння Скрипаля: посли ЄС погодили санкції проти підозрюваних (25 публікацій у ЗМІ)
  • Суд Кіпру арештував майно українського олігарха Дмитра Фірташа (22 публікації у ЗМІ)
  • Суд зобов’язав НАБУ почати розслідування проти Віталія Кличка (13 публікацій у ЗМІ)

УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ У РФ.

Лефортовський суд Москви на три місяці продовжив арешт останнім чотирьом українським морякам, затриманим 25 листопада минулого року в районі Керченської протоки. “Постановою суду щодо Володимира Лісового, Владислава Костишина, Володимира Варимеза та Віктора Беспальченка продовжено термін тримання під вартою на три місяці, до 24 квітня 2019 року”, – повідомила “Інтерфаксу” (Interfax.ru) прес-секретар суду Катерина Краснова в середу. Напередодні суд на той самий термін залишив під вартою 20 українських військових.

Міністерство закордонних справ України висловлює протест через неправомірне рішення Лефортовського районного суду Москви про продовження терміну тримання під вартою 24 українських військових моряків, захоплених у полон Росією у водах Чорного моря 25 листопада 2018 року. “Суд над українськими військовослужбовцями суперечить міжнародному гуманітарному праву. Закритий режим сьогоднішнього засідання свідчить про те, що Кремль повністю усвідомлює незаконність цього судового фарсу”, – йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства в середу. У МЗС нагадали, що відповідно до Третьої женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, 24 українських військовослужбовці є військовополоненими.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на брифінгу з представниками посольств низки країн наголосила, що українська сторона вимагає від РФ офіційної інформації, підтвердженої довідками, про стан здоров’я поранених військовополонених моряків, а також наполягає на їх звільненні без будь-яких умов. “Наголосила на тому, що одним із головних питань залишається стан поранених. Ми вимагаємо підтверджену медичними довідками офіційну інформацію про стан здоров’я наших моряків. Відповідаючи на запитання дипломатів, сказала, що ми наполягаємо на звільненні військовополонених моряків без будь-яких умов зі сторони РФ, зважаючи на основоположні принципи, закладені в Женевській конвенції”, – написала омбудсмен на сторінці у Facebook.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк України (НБУ) вважає ключовою метою 2019 року ухвалення законопроекту №2413 “Про консолідацію функцій щодо держрегулювання ринків фінпослуг” (“спліт”.) “Поточний рік має бути присвячено наступному важливому кроку, без якого фінансова стабільність не лише в межах банківського сектора, а в межах усієї фінансової системи, неможлива. Йдеться про “спліт”, в якому майбутнє небанківського фінансового сектора”, – сказав голова НБУ Яків Смолій під час публічного звіту за 2018 рік, презентації планів на 2019 рік у середу. За його словами, ухвалення Верховною Радою законопроекту про “спліт” стало одним із структурних маяків нової програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і передумовою зміцнення фінансового сектора.

Україні в 2018 році вдалося добитися найкращих макроекономічних показників за останні п’ять-сім років, заявив глава Національного банку України Яків Смолій на підсумковій прес-конференції в Києві в середу. “Зростання ВВП за дев’ять місяців 3,8%. Наш прогноз на кінець 2018 року – 3,4%. Це кращий показник за останні сім років. Нам також вдалося добитися зниження інфляції до 9,8% – найкращий показник за п’ять останніх років”, – сказав глава центробанку. За його словами, не менш важливим є збільшення золотовалютних резервів НБУ до $20,8 млрд – найвищого показника з кінця 2013 року. “Цього вдалося добитися за рахунок виваженої політики гнучкого курсоутворення та виходу Нацбанку з інтервенціями (позитивне сальдо майже $1,4 млрд), а також продовження співпраці з МВФ ($1,4 млрд) та іншими фінансовими інституціями (ще $1 млрд).

Міністерство фінансів на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучило до державного бюджету 5,595 мільярда гривень, 142,5 мільйона доларів і майже 4 мільйони євро. Про це йдеться в даних на офіційному сайті міністерства. Гривневі кошти залучені від продажу облігацій термінами обігу 77, 168, 231, 357 і 623 дня із середньозваженою дохідністю 19,2%, 19%, 18,5%, 18,5% і 18,25% річних, відповідно. Доларові папери розміщені з терміном обігу 92 дні на 137,589 млн доларів під 6,47% річних, 154 дня – на 1,403 млн доларів під 6,7% річних і 392 дня – на 3,5 млн доларів під 7,25% річних. В євро ОВДП були розміщені з терміном обігу 140 днів на 3,956 млн євро під 4,52% річних.

Ситуація на ринку облігацій внутрішньої держпозики початку 2018 року, коли нерезиденти активно купували боргові зобов’язання країни, повторюється і на початку 2019 року. Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій, передає “Інтерфакс-Україна”. “Нерезиденти знову зацікавилися ОВДП і придбали днем раніше папери на 150 млн доларів (в еквіваленті – ред)”, – сказав він. Чурій висловив упевненість, що відкриття рахунку міжнародного депозитарію в депозитарії Національного банку спростить доступ нерезидентів на ринок ОВДП і зробить цей інструмент ще більш привабливим для іноземних інвесторів.

МОНЕТИЗАЦІЯ СУБСДІЙ.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева анонсував початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. “Була нарада у президента України за участю прем’єр-міністра, міністрів, зацікавлених сторін, а саме – “Укрпошти”, “Нафтогазу”, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ. Було прийнято політичне рішення про те, що для тих осіб, яким призначено субсидію з жовтня, переказати на грошові рахунки вже в готівковій формі з березня”, – сказав він в інтерв’ю “РБК-Україна”. Як пояснив А. Рева, це дасть змогу спрогнозувати, який механізм є більш ефективним, при цьому обидва вони працюватимуть паралельно. “Безготівковий механізм ми запустили з 1 січня, а тепер відпрацьовуємо готівковий – в експериментальному порядку всім видавати гроші й подивитися, як це працюватиме”, – додав він.

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2019 рік з доходами і видатками в 398 млрд грн. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу. Зокрема, загальний обсяг доходів Фонду передбачено в сумі 398 млрд 178,1 млн грн, а видатки – 397 млрд 734,1 млн грн.

ПРИВАТИЗАЦІЯ.

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив перелік об’єктів великої приватизації, зберігши в ньому 16 підприємств. Згідно з рішенням уряду, окрім ВАТ “Центренерго” до переліку увійшли п’ять обленерго: “Тернопіль-” (50,999%), “Запоріжжя-” (60,2475%), “Харків-” (65,001%), “Миколаїв-” (70%) і “Хмельницькобленерго” (70,0089%). У затвердженому переліку об’єктів приватизації також перебувають АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК, 100%), держпідприємства “Вугільна компанія “Краснолиманська” і “Завод “Електроважмаш”, ПАТ “Азовмаш” (50%), ПАТ “Сумихімпром” ( 99,9952%), ПАТ “Одеський припортовий завод” (99,5667%), АТ “Оріана” (99,9988%), ПрАТ “Президент-готель” (100%), ПрАТ “Індар” (70,7016% ) і ПАТ “НАК “Украгролізинг “(100%).

Повторний конкурс з приватизації енергогенерувальної компанії ПАТ “Центренерго” буде проведено на колишніх умовах і за колишньою ціною. Таке рішення Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні в середу, затвердивши перелік об’єктів великої приватизації. Згідно з рішенням уряду, до переліку, зокрема, включено ВАТ “Центренерго”, приватизацію якого наказано здійснити у відповідність до вимог 4-го абзацу 2-го пункту п’ятого розділу закону “Про приватизацію державного та комунального майна”.