Понад 650 тисяч іноземців здали біометричні дані на українському кордоні у 2018 році, більшість із них – росіяни – Держприкордонслужба

Понад 650 тисяч іноземців здали біометричні дані на українському кордоні за 2018 рік, більшість із них – росіяни. Про це повідомив Олег Слободян, речник Державної прикордонної служби України, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Упродовж 2018 року понад 650 тисяч іноземців здали свої біометричні дані. Понад півмільйона із цих 650 тисяч – це саме громадяни Російської Федерації. Звісно, що в умовах агресії Росії проти України на цю категорію ми звертали підвищену увагу і будемо звертати далі. […] Хотів би наголосити, що це не є ноу-хау України і приниження людської гідності. Це загальносвітова практика, яка є наслідком безпекових викликів, які зараз існують у світі», – зазначив Олег Слободян.

Він додав, що з початку року 2019 року відбитки пальців на кордоні здали вже 12 тисяч іноземців, із них понад 11 тисяч – громадян РФ.

Речник Держприкордонслужби нагадав, що система фіксації біометричних даних на українському кордоні запрацювала з 1 січня 2018 року. Обладнання встановлене на 157 міжнародних і міждержавних пунктах пропуску.  Він зазначив, що дані надійно зберігаються і фактів витоку чи спроб доступу до цієї інформації з боку сторонніх осіб не було.

Ірина Сушко, виконавчий директор ГО «Європа без бар’єрів», зазначила, що в цілому українська політика управління кордонами відповідає європейським практикам. Водночас, вимога про попереднє електронне повідомлення про намір в’їзду на територію України для громадян 70 країн, які знаходяться у списку країн міграційного ризику – норма, яка має бути впроваджена за рішенням Ради національної безпеки і оборони – може поставити їх у нерівні умови. Лише 2 країни у цьому списку не мають візового режиму з Україною – Росія та Киргизстан, громадянам решти 68 необхідно звертатися за візою. Відтак запровадження для них додаткової вимоги про попередню реєстрацію не зовсім виправдане.

«Нам важливо повністю синхронізувати нашу міграційну політику як мінімум зі стандартами країн ЄС, і, відповідно, застосовувати саме цю норму для країн безвізових. Тому що виходить диспропорція, що решта країн –  а їх більше 50 – будуть їздити без будь яких перешкод, а громадяни, яким необхідна віза, матимуть додатковий фільтр перевірки. […] Можливо, що цей принцип буде застосовуватися в обов’язковому або вибірковому порядку до всіх громадян, які представляють усі 70 країн. В законі треба це чітко сформулювати, щоб уникнути вільних інтерпретацій і вибіркового ставлення», – пояснила Ірина Сушко.

Ірина Сушко також звернула увагу, що реалізація цього рішення РНБО відтерміновується вже більше року. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній Раді лише у грудні 2018 року.