Більша частина порушень прав людини в Криму окупаційною владою припадає на кримських татар – Кримськотатарський Ресурсний Центр

Більша частина порушень прав людини в Криму окупаційною владою припадає на кримських татар. Такі висновки аналізу порушень прав людини в окупованому Росією Криму за 2018 рік оприлюднили під час презентації в Українському кризовому медіа-центрі. «Загальна кількість жертв за досліджуваний період – 6 людей. 4 з них – представники кримськотатарського народу. Ми не маємо доказів чи це вбивства, чи самогубства, але є зафіксований факт, що ці люди знаходилися в СІЗО і, відповідно, там не гарантована безпека їхньому життю», – доповів Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.

Станом на 2018 рік, з початку окупації, в Криму зафіксовано 17 випадків зникнення людей, 13 з них – зникнення кримських татар. Серед 92 обшуків, 75 припадає на оселі представників кримськотатарського народу. Зі 128 випадків  незаконних затримань людей – 75 здійснено по відношенню до представників корінного населення Криму. Також за 2018 рік зафіксовано 152 допити, 93 з яких стосувалися кримських татар. З 206 заарештованих у 2018 році 144 були також кримськими татарами.

Серед порушень основних прав та свобод в Криму було зафіксовано порушення права на справедливий суд, права на найвищий можливий рівень фізичного та психологічного здоров’я, права на мирні зібрання та незаконні етапування (у більшості випадків з Криму до Росії). Більшість випадків припадає на порушення основних прав та свобод представників корінного кримськотатарського народу. «Протягом року неодноразово продовжувалися строки арешту кримських політв’язнів. Така практика набула системного характеру в Криму. Окупаційні суди Криму виносили незаконні рішення у адміністративних справах та затримували кримчан на 5-12 діб, як правило, за звинуваченням  у розповсюдженні екстреміських матеріалів в соціальних мережах», – додав Ельвір Сагірман, менеджер з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру.

У звіті Кримськотатарського Ресурсного Центру міститься інформація про випадки незаконної депортації з півострова, акти вандалізму, порушення права на освіту, свободу пересування тощо. Окрім цього, учасники брифінгу включили у звіт такі незаконні дії Російської Федерації, як проведення незаконних виборів Президента Росії в Криму, будівництво «Кримського моста», реставрацію Ханського палацу, викид екологічно небезпечних речовин в Армянську, військові навчання, призов до російської армії, військову агресію Росії в Азовському морі тощо.

Звіт містить порівняльний аналіз порушення прав людини в Криму 2017 та 2018 років. Так, у 2018 році збільшилась кількість обшуків, арештів та порушень права на найвищий можливий рівень фізичного та психічного здоров’я. В свою чергу, кількість затримань, допитів та порушення права на справедливий суд незначно зменшилася.