На комунальні дороги запропонують віддавати не менше 10% коштів Дорфонду, виділених на область

До Верховної Ради передають проект закону, яким пропонують зобов’язати обласні державні адміністрації віддавати на ремонт доріг комунального значення не менше 10% коштів Дорожнього фонду, виділених на область. Про це розповіли співавтори законопроекту із Всеукраїнської дорожньої асоціації та Асоціації об’єднаних територіальних громад на прес-брифінгу в Українському кризовому-медіа-центрі.

Ініціатива покликана вирішити проблему, яка проявилася протягом першого року роботи Дорожнього фонду: облдержадміністрації здебільшого недофінансовують дороги комунального значення. Згідно з діючим законодавством, ОДА на власний розсуд можуть виділяти на дороги комунального значення від нуля до 20% коштів Дорожнього фонду, виділених на область.

«За 2018 рік 10 областей не виділили на ремонти комунальних доріг жодної копійки. 5 областей виділили від 2 до 8% коштів Дорожнього фонду, які припадали на область. Лише 9 областей виділили від 10 до 20%. … Тому ми хочемо, щоб у законі була норма про мінімум 10% і максимум 20%», – пояснив Олександр Корінний, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, міський голова Новоукраїнки.

Автори ініціативи нагадали, що загальна протяжність комунальних доріг – 260 тисяч кілометрів, тоді як доріг державного значення – 46,5 тисяч кілометрів, обласного значення – 123 тисячі кілометрів.

«Я думаю, для 35% коштів Дорожного фонду, які ми гарантовано закріпили за обласними державними адміністраціями, має бути закріплений поріг, нижче якого не можна опускатися. Тому що у селах найбільш зруйновані дороги, подекуди їх немає взагалі», – зазначив Вадим Олійник, радник заступника міністра інфраструктури, член експертної ради при Мінінфраструктури, радник президента Всеукраїнської дорожньої асоціації.

Крім встановлення мінімального порогу 10%, ініціатива передбачає пріоритизацію видатків на дороги, ведуть до об’єктів соціальної інфраструктури – опорних шкіл, лікарень тощо.