Огляд ЗМІ за 20 лютого 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Петро Порошенко під час дебатів Генасамблеї ООН заявив, що подальша ескалація агресивних дій Російської Федерації стосовно України до рівня повномасштабної війни вже не є нереальною через концентрацію біля українського кордону великого угруповання ЗС РФ. Порошенко повідомив, що окупованому Росією Криму вже розміщені до 32,5 тис. російських військових, сотні бронемашин, артилерійських систем і, не виключено, розгорнуто ядерну зброю, що, на його думку перетворює півострів на стартовий майданчик для її ракет і змінює стратегічний баланс у регіоні. Петро Порошенко заявив, що введення миротворчої місії ООН на Донбас із чітко визначеними завданнями й цілями буде ключовим фактором для налагодження миру в регіоні, і влада України готова конструктивно обговорювати цю ініціативу. Петро Порошенко переконаний, що настав час позбавити права вето в Раді безпеки ООН Російську Федерацію за її агресивну поведінку проти України.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що справу про розстріли під час Революції гідності буде направлено захисту для ознайомлення і до суду після рішення Верховної Ради про продовження процедури заочного засудження. Активіст “Автомайдану” Роман Маселко повідомив, що абсолютна більшість суддів, що заарештовували учасників Євромайдану, залишається на своїх посадах, а нинішня влада не зацікавлена в їх звільненні для збереження впливу на судову систему

У СБУ заявили, що голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, підозрюваний в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, попри неодноразові заяви про готовність надати свідчення слідству, вже двічі під час допитів відмовився їх надавати.

У звіті Державної казначейської служби за 2018 рік повідомляється, що станом на 1 січня 2019 року сума заборгованості за позиками, наданими Казначейством Пенсійному Фонду з Єдиного казначейського рахунку, становила 52,8 млрд грн або 44% активів Казначейства. Також у звіті Держказначейства повідомляється, що у 2018 році експортерам було відшкодовано 131 мільярд ПДВ.

У Мінфіні повідомили, що період розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації зі знижкою у 50% вирішили не продовжувати, закінчивши його 22 лютого.

Шостий апеляційний адміністративний суд відкрив провадження за позовом лідера партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко до президента Петра Порошенка про визнання протиправними його дій як кандидата в президенти під час передвиборної агітації.

Результати соціологічного опитування Центру Разумкова свідчать, що серед усіх респондентів за Володимира Зеленського планують проголосувати 17,5% (серед тих, хто має намір брати участь у виборах, – 19%). Приблизно рівні шанси вийти у другий тур виборів у Петра Порошенка (13,1% і 16,8% відповідно) і Юлії Тимошенко (11,5% і 13,8% відповідно). Лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка готові підтримати 5,9% серед усіх респондентів і 7,3%, хто прийде на вибори; одного з лідерів “Опозиційної платформи – за життя” Юрія Бойка – 6,3% і 7,1% відповідно; лідера “Радикальної партії” Олега Ляшка – 4,3% і 4,8%. Соціологи стверджують, що найбільше шансів перемогти у другому турі президентських виборів має шоумен Володимир Зеленський, який перемагає, як Петра Порошенка, так і Юлію Тимошенко. Зазначається, що якщо у другому турі виборів президента зійдуться Зеленський та Порошенко, то за шоумена готові віддати свої голоси 32,2% опитаних серед усіх респондентів, а за діючого президента – 19,1%. Якщо Зеленський опиниться у другому турі разом із лідеркою “Батьківщини” Юлією Тимошенко, то за нього готові проголосувати 28,7% усіх опитаних, а за Тимошенко – 18,6%. За партію “Слуга народу” проголосували б 18% тих, хто має намір піти на вибори, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 15,4%, за “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 14,9%, за партію “Громадянська позиція” – 8%, за партію “Опозиційна платформа – За життя” – 6,6%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 5%.

Переважна більшість громадян України не довіряють ні владі, ні судам, ні новоствореним антикорупційним органам. Так, у п’ятірці лідерів, яким найбільше не довіряють українці, – державний апарат/чиновники і ЗМІ Росії (їм не довіряють по 83%), Верховна Рада (82%), судова система (78%), політичні партії (77%), уряд і комерційні банки (по 75%). Також високий рівень недовіри громадян мають президент (71%), прокуратура (70%), Нацбанк (68%), Верховний суд (65%), САП (65%), НАБУ (64%), Нацагентство з питань запобігання корупції (64%), Антикорупційний суд (62%), Конституційний суд (62%) та профспілки (58%). Разом з тим довіру громадяни найчастіше висловлюють волонтерським організаціям (їм довіряють 67% опитаних), Збройним силам (62%), Держслужбі з надзвичайних ситуацій (61%), церкві (61%), добровольчим батальйонам (57%).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Росія готує наступ, треба поставити її на місце: про що говорив Порошенко на Генасамблеї ООН (175 публікацій у ЗМІ)
  • 22 лютого завершується пільгове розмитнення “євроблях” (49 публікацій у ЗМІ)
  • Українські моряки продовжують залишаються під вартою у Росії: суд відхилив 20 апеляцій адвокатів (36 публікацій у ЗМІ)
  • Євросоюз продовжить санкції щодо Росії ще на півроку (33 публікації у ЗМІ)
  • Вбивство Гандзюк: Мангер уже двічі відмовився дати свідчення у справі та уникає поліграф (23 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Подальша ескалація агресивних дій Російської Федерації стосовно України до рівня повномасштабної війни вже не є нереальною через концентрацію біля українського кордону великого угруповання ЗС РФ, заявляє глава Української держави Петро Порошенко. “Військові експерти однозначно визначають, що озброєне угрупування на російському кордоні з Україною є наступальною ударною групою. Це не має нічого спільного з обороною. Вони призначені для військового удару. До цього готується Кремль. Тому подальша ескалація до рівня повномасштабної війни не є вже нереальною перспективою”, – сказав П. Порошенко під час дебатів Генасамблеї ООН “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” в середу в Нью-Йорку.

В окупованому Росією Криму вже розміщені до 32,5 тис. російських військових, сотні бронемашин, артилерійських систем і, не виключено, розгорнуто ядерну зброю, що перетворює півострів на стартовий майданчик для її ракет і змінює стратегічний баланс у регіоні, заявив президент України Петро Порошенко. “Станом на лютий 2019 року в окупованому Криму Росія розмістила до 32,5 тис. військових, 88 артилерійських систем, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойові вертольоти, шість бойових суден і шість підводних човнів, оснащених морськими системами крилатих ракет “Калібр”. Не можна відкидати й можливе розгортання ядерної зброї на півострові”, – сказав він під час дебатів на Генасамблеї ООН “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” в середу в Нью-Йорку.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що введення миротворчої місії ООН на Донбас із чітко визначеними завданнями й цілями буде ключовим фактором для налагодження миру в регіоні, і влада України готова конструктивно обговорювати цю ініціативу. “Я залишаюся твердим прихильником того, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з чіткою метою припинення російської агресії та відновлення суверенітету й територіальної цілісності України може стати вирішальним фактором для налагодження миру на Донбасі”, – сказав П. Порошенко під час дебатів на Генасамблеї ООН “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” в середу в Нью-Йорку.

Настав час позбавити права вето в Раді безпеки ООН Російську Федерацію за її агресивну поведінку проти України, вважає український президент Петро Порошенко. “Можливо, настав час поставити Росію на місце – розпочати з позбавлення її права вето, принаймні коли йдеться про питання російської агресії проти України?” – сказав П. Порошенко під час дебатів Генасамблеї ООН “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” в середу в Нью-Йорку.

Польща підтримує направлення на Донбас технічної оціночної місії Організації Об’єднаних Націй для розробки варіантів введення багатонаціональної миротворчої операції під егідою ООН до цього регіону й готова сприяти цій роботі, заявив польський заступник міністра закордонних справ Бартош Ціхоцький.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ НА МАЙДАНІ.

Генеральний прокурор Юрій Луценко запевняє, що справу про розстріли під час Революції гідності буде направлено захисту для ознайомлення і до суду після рішення Верховної Ради про продовження процедури заочного засудження. “Як генпрокурор гарантую, що ця надзвичайно важлива справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження”, – написав Ю. Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу, 20 лютого, в День пам’яті Героїв Небесної сотні. Він наголосив, що лише пам’ять і справедливе покарання винних є захистом від повторення таких трагедій, як загибель Небесної Сотні. “Сьогодні, в день п’ятих роковин кривавих подій, я можу твердо сказати: слідство встановило не лише 66 осіб виконавців, які підозрюються у вбивствах (із них 46 втекли до РФ, решта – під вартою). ГПУ цього року фактично завершила слідство про тих, хто віддав злочинні накази, які призвели до вбивств і поранень на Майдані”, – написав генпрокурор

Абсолютна більшість суддів, що заарештовували учасників Євромайдану, залишається на своїх посадах, нинішня влада не зацікавлена в їх звільненні для збереження впливу на судову систему, вважає адвокат, активіст “Автомайдану” Роман Маселко. На брифінгу в середу в Києві активісти Майдану та юристи презентували довідник з інформацією про суддів, які брали під варту учасників Євромайдану, ухвалювали рішення про заборону проведення акцій. За словами координатора проекту PROSUD Катерини Бутко, ці судді були “останньою ланкою репресивного режиму Януковича”, але більшість із них досі залишається на своїх посадах. Вона розповіла, що довідник з інформацією про 337 суддів Майдану поки що доступний онлайн, але найближчим часом буде і в друкованому варіанті.

РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА КАТЕРИНИ ГАНДЗЮК.

У Службі безпеки України інформують, що голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, підозрюваний в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк, попри неодноразові заяви про готовність надати свідчення слідству, вже двічі під час допитів відмовився їх надавати. Як нагадує прес-центр СБ України на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу, під час судового засідання В. Мангер неодноразово наголошував на готовності надати свідчення слідству щодо пред’явленої йому підозри в здійсненні організації вбивства К. Гандзюк, а також висунутої ним версії про нібито причетність до цього злочину співробітника спецслужби Данила Доценка, а також пройти експертне дослідження з використанням комп’ютерного поліграфа.

ЕКОНОМІКА.

Період розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації зі знижкою у 50% вирішили не продовжувати, закінчивши його 22 лютого. Про це на брифінгу у Києві повідомив заступник міністра фінансів України Сергій Верланов, передає “Укрінформ”. “Було прийнято рішення не подовжувати пільговий період. Уряд, президент та профільний комітет залишились на тій позиції, що була зафіксована у законі”, – сказав чиновник.

Станом на 1 січня 2019 року сума заборгованості за позиками, наданими Казначейством Пенсійному Фонду з Єдиного казначейського рахунку, становила 52,8 млрд грн або 44% активів Казначейства. Про це йдеться у звіті Державної казначейської служби за минулий рік. Ці позики накопичились за тривалий період – 2007-2018 роки. “Протягом 2018 року у Пенсійного фонду виникали тимчасові касові розриви пов’язані з виплатою пенсій, на покриття яких Казначейством було надано позик у сумі 89,5 млрд грн”, – йдеться у звіті. За даними Казначейства, станом на початок 2019 року позика була погашена фондом не повністю, а лише у сумі 84,7 млрд грн.

Впродовж 2018 року платникам податків було відшкодовано близько 131 мільярд гривень податку на додану вартість. Про це під час публічного звіту про підсумки діяльності Державної казначейської служби за 2018 рік сказала голова Казначейства Тетяна Слюз, повідомляє “Укрінформ”. “Трохи більше 131 млрд грн у минулому році ми відшкодували ПДВ. На першому місці за питомою вагою відшкодування ПДВ у нас місто Київ, далі йдуть Запорізька та Дніпропетровська області”, – сказала Слюз. Вона нагадала, що у 2017 році бізнесу було повернуто близько 120 млрд грн.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Шостий апеляційний адміністративний суд 19 лютого відкрив провадження за позовом лідера партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко до президента України Петра Порошенка про визнання протиправними його дій як кандидата в президенти під час передвиборної агітації. Як повідомляється на сайті “Судова влада України” 18 лютого цей адміністративний позов повторно надійшов до суду, і 19 лютого було відкрито провадження. Спочатку позов Ю. Тимошенко до П. Порошенка надійшов до Шостого апеляційного адміністративного суду 14 лютого, але його повернули позивачеві через те, що копія посвідчення уповноваженого представника кандидата в президенти Ю. Тимошенко Сергія Власенка ніяк не була засвідчена.

Шоумен Володимир Зеленський очолює трійку лідерів президентських перегонів в електоральних симпатіях українців, на другому місці – чинний глава держави Петро Порошенко, на третьому – лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко, про що свідчать результати лютневого опитування Центру Разумкова. Згідно з даними опитування, оприлюдненими в середу на сайті Центру Разумкова, серед усіх респондентів за В. Зеленського планують проголосувати 17,5% (серед тих, хто має намір брати участь у виборах, – 19%). Приблизно рівні шанси вийти у другий тур виборів у П. Порошенка (13,1% і 16,8% відповідно) і Ю. Тимошенко (11,5% і 13,8% відповідно). Лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка готові підтримати 5,9% серед усіх респондентів і 7,3%, хто прийде на вибори; одного з лідерів “Опозиційної платформи – за життя” Юрія Бойка – 6,3% і 7,1% відповідно; лідера “Радикальної партії” Олега Ляшка – 4,3% і 4,8%. Кожен з інших кандидатів набирає менше 3%.

Соціологи стверджують, що найбільше шансів перемогти у другому турі президентських виборів має шоумен Володимир Зеленський, який перемагає, як Петра Порошенка, так і Юлію Тимошенко. Про це йдеться у результатах опитування Центру Разумкова. Зазначається, що якщо у другому турі виборів президента зійдуться Зеленський та Порошенко, то за шоумена готові віддати свої голоси 32,2% опитаних серед усіх респондентів, а за діючого президента – 19,1%. За даними опитування, якщо Зеленський опиниться у другому турі разом із лідеркою “Батьківщини” Юлією Тимошенко, то за нього готові проголосувати 28,7% усіх опитаних, а за Тимошенко – 18,6%.

Шість політичних сил пройшли б до Верховної Ради, якби парламентські вибори в Україні відбулися найближчим часом, свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 7 до 14 лютого 2019 року. Зокрема, за партію “Слуга народу” проголосували б 18% тих, хто має намір піти на вибори, за Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 15,4%, за “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 14,9%, за партію “Громадянська позиція” – 8%, за партію “Опозиційна платформа – За життя” – 6,6%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 5%. Решта партій не подолали б 5%-відсотковий прохідний бар’єр. За об’єднання “Самопоміч” проголосували б 3% респондентів, за партію “Опозиційний блок” – 2,5%, за партію “Наші” – 2%, за Всеукраїнське об’єднання “Свобода” – 1,4%, за партію “УКРОП” – 1,1, на “Народний фронт” – 0,8%, за інші партії – ще менше.