НАБУ відкрило 2 кримінальні провадження і проводить обшуки за фактами, оприлюдненими у розслідуванні Bihus.Info – Артем Ситник

За фактами, оприлюдненими у розслідуванні Bihus.Info, Національне антикорупційне бюро України зареєструвало 2 кримінальні провадження. Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Сьогодні у рамках одного з них було проведено низку обшуків, близько 20, у тому числі за місцем проживання Ігоря і Олега Гладковських, Андрія Рогози, Віталія Жукова та інших громадян. Слідчі дії тривають», – деталізував Артем Ситник.

Директор НАБУ зазначив, що розслідування проводяться «з нуля». За його словами, інформація про те, що НАБУ вже 2 роки мала доступ до даних, про які йдеться у розслідуванні, не відповідає дійсності.

«Насправді одним із народних депутатів було продемонстровано лист військової прокуратури, яким скеровано ряд матеріалів до НАБУ. Мабуть, людина, яка коментувала цей лист, його до кінця не дочитала, тому що з матеріалів провадження, яке було і є, за нашими даними, в ГПУ, було виділено 87 аркушів і як матеріали, а не кримінальне провадження, було скеровано до НАБУ. В основному ці аркуші стосувалися переписки Євгена Шевченка із окремими особами», – зазначив Артем Ситник.

Артем Ситник каже, що Євген Шевченко ніколи не працював у НАБУ, але співпрацював з детективами НАБУ щодо низки кримінальних проваджень. «Ця співпраця оформлювалася за угодами про конфіденційне співробітництво. Результати цього співробітництва – три кримінальні провадження, в основному – за фактами пропонування хабарів працівникам НАБУ. […] Ніяких інших завдань і доручень з боку Бюро він не виконував», – зазначив директор НАБУ.

Він додав, що, за інформацією НАБУ, найближчим часом можливі вкиди нової інформації, пов’язаної з Євгеном Шевченком.

За словами Артема Ситника, зловживання у підприємствах концерну «Укроборонпром» – серед пріоритетів НАБУ. Загалом у провадженнях фігурують 10 підприємств зі структури «Укроборонпрому». «За попередніми даними, збитки становлять близько 1 мільярда гривень. Всього розслідується 25 проваджень», – зазначив Артем Ситник. Усі вони стосуються злочинів, скоєних після запуску НАБУ, більш ранні мають розслідуватися Генеральною прокуратурою.

Серед нещодавніх проваджень – справа стосовно посадовців «Спецтехноекспорту», компанії, яка входить до ДК «Укроборонпром», за розтрату державних коштів в особливо великих розмірах. Збитки сягають більше 50 мільйонів гривень. На сьогодні накладено тимчасовий арешт на майно підозрюваних, їм обрали запобіжні заходи у вигляді арешту з альтернативою застави.

Артем Ситник зазначив, що НАБУ не розслідують ухилення від сплати податків, оскільки це не входить до підслідності НАБУ. «Ми намагаємося розслідувати схеми, які прямо виводять державні кошти зі сфери «Укроборонпрому». І, відповідно, приклади тих справ, які стосуються перших осіб у цій сфері, зараз розслідуються. Деякі з них завершені і передані до суду», – пояснив Артем Ситник.

Коментуючи рішення Конституційного суду щодо невідповідності статті 368-2 Кримінального кодексу України Конституції, Артем Ситник зазначив, що наслідки є незворотними і поновити розслідування справ, відкритих за цією статтею, неможливо.

«Рішення КСУ скасовує статтю. Навіть якщо буде прийнято відповідний закон парламентом, він буде поширюватися тільки на діяння, вчинені після набрання чинності законом. Фактично ці 5 років, коли вже були проведені розслідування, оголошено підозри – у них поставлено крапку. […] Особи, дії яких підпадали під цю статтю, змогли уникнути покарання», – каже директор НАБУ.

Артем Ситник зазначив, що зараз НАБУ надає свої пропозиції щодо нової редакції статті про незаконне збагачення.