Презентували україномовний переклад книги «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет»

У Києві презентували українське видання книги «Війна Путіна проти України: революція, націоналізм і криміналітет» – видання про першопричини та специфіку російської агресії проти України. Автор книги – Тарас Кузьо, доктор філософії, професор кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», позаштатний науковий співробітник Школи фундаментальних міжнародних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса. Книга видана видавництвом «Дух і літера», українською та російською мовами.

Видання складається із двох частин. Перша подає загальний контекст того, як Росія сприймала Україну – в часи Російської імперії і СРСР, демонструючи, що нинішня політика Путіна є фактично продовженням цієї лінії, а також через заглиблення в історію пояснює регіональну специфіку Донбасу і південного сходу України загалом. Друга частина присвячена поточним подіям, включно з воєнними злочинами і порушеннями прав людини.

За висновками Тараса Кузьо, для розуміння суті цієї війни і того, як може розвиватися ситуація далі, важливо розуміти специфіку сприйняття України Росією, зокрема – неготовність сприйняти і прийняти її як незалежну державу. Крім того, багато російських лідерів переконані, що зараз вони воюють не з Україною, а із Заходом, тоді як українські лідери є не більш ніж його маріонетками. На його думку, російська агресія проти України триватиме доти, доки не трансформується це пост-імперське ставлення.

«Росіяни досі не розуміють процесів в Україні, хоча вважають що розуміють. […] Більшість людей у Росії не вірять, що українці існують як нація. Для них Україна це «держава що не відбулася», а українці – «малороси», які прагнуть возз’єднатися із «русским миром». І якщо людина думає так, то у її розумінні те, що відбувається в Україні – неправильно, і має бути змінено. […] Британцям знадобилося 70-100 років, щоб змінити своє сприйняття Ірландії. Аналогічна ситуація із Росією. Погляди, ставлення росіян не зміниться швидко. Воно не зміниться від того, що помре Путін, чи його усунуть – у Москві багато путінів», – розповів Тарас Кузьо на презентації видання в Українському кризовому медіа-центрі.

«Дуже важливо, щоб зараз, напередодні виборів, українці розуміли, що голосують не лише за  президента, а й головнокомандуючого,… і в умовах війни, яка триватиме довго», – додав він.

Політолог зазначає, що російська агресія має і певні позитивні наслідки для України – вона за декілька років кардинально змінила українське суспільство, тоді як у звичайних умовах зміна ідентичності відбувається десятиліттями. «Більшість українців більше не вірять у «братські народи». […] Погляди, які раніше були притаманні переважно українцям із Заходу, зараз стали загальнонаціональними, і це можна побачити за результатами усіх соцопитувань», – каже Тарас Кузьо.

Під час збору матеріалів для книги автор здійснив 15 поїздок східними і південними областями України, у тому числі 2 на передову. «З цієї поїздки я зрозумів, що абсолютна більшість російськомовних громадян України є при цьому патріотами. Саме тому провалився путінський проект «Новоросії». Більш того, я бачив багатьох російськомовних українських патріотів на фронті, зокрема і в «Правому секторі», – зазначив Тарас Кузьо.

Книга видана за підтримки Міністерства інформаційної політики України, у рамках програми підтримки вітчизняних видань для потреб Сходу і популяризації України у світі. «Ми зробимо усе можливе, щоб ця книга потрапила на Схід і там була доступною у військових частинах, будинках культури та університетах, а англійською мовою – була презентована в українських дипломатичних представництвах», – зазначив Артем Біденко, державний секретар Міністрества інформаційної політики України.

Артем Біденко додав, що торік у рамках програми видали 175 видань, загалом близько півмільйона екземплярів. Більшість книг – про історію України, поточну ситуацію, міфи російської пропаганди та боротьбу з нею.