В Україні створили онлайн-платформу «Газ.Правда» для захисту побутових споживачів газу

В Україні запрацювала онлайн-платформа «Газ.Правда» для захисту побутових споживачів газу. На порталі викладена інформація і поради щодо питань, які найчастіше цікавлять людей: неправильні рахунки за газ, неякісні послуги, лічильники газу та монетизація. Також є розділ «гаряча тема» для публічного обговорення актуальних проблем. Проект є спільною ініціативою Федерації роботодавців нафтогазової галузі, НАК «Нафтогаз» та громадянської мережі «ОПОРА».

«Це онлайн-ресурс, на якому будь-який українець, який зіткнувся з проблемою, може отримати консультацію протягом 24 годин – фахово і безкоштовно»,  – розповів Віталій Щербенко, голова Всеукраїнського галузевого об’єднання «Федерація роботодавців нафтогазової галузі», на презентації в Українському кризовому медіа-центрі.

На порталі планують розмістити також зразки скарг, підготовлені фаховими юристами, які споживачі зможуть взяти за основу для власних звернень, та шаблони позовних заяв.

«Ми хочемо завдяки цьому сайту максимально спростити роботу людям, які шукають, як себе захистити, а також – допомогти ЗМІ знайти надійну інформацію, перевірену юристами», – зазначила Олена Осмоловська, директор з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Мета ініціативи – не лише надавати консультації споживачам, але й у співпраці між усіма сторонами – громадянами, постачальниками послуг, експертами і владою – усунути протиріччя у законодавстві, які найчастіше спричиняють проблеми.

«Ми однозначно підтримуємо цю реформу [створення ринку газу], але це складні речі, які треба пояснювати людям. Крім того, вони потребують правильного законодавчого регулювання, тому що часто ці акти суперечать одне одному. І на цьому грають недоброчесні постачальники, чи облгази, і у підсумку страждає споживач. Я на 99% впевнена, що люди отримують рахунки з коефіцієнтами і так відбудеться і наступного місяця. Що робити споживачеві, якщо є рішення регулятора по кожному облгазу, є публічні запевнення міністрів, що ці дії незаконні, але у споживача вибір – платити, або отримувати штраф/пеню у наступному рахунку, чи опинитися під ризиком втрати субсидії?» – зазначає Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «ОПОРА».

«Якщо ми хочемо говорити про новий ринок газу і якісні комунальні послуги, треба, щоб споживач мав відчуття, що виставлений рахунок справедливий. Ми ж маємо ситуацію, коли облгази фактично взяли у заручники субсидіантів, і ця ситуація може завершитися масовим обуренням, тому що люди внаслідок несправедливих рахунків можуть втратити субсидії», – наголосив Святослав Павлюк, голова Асоціації енергоефективних міст України.

На сайті вже розміщена інформація про успішні кейси споживачів, які скаржилися на постачальників і змогли відстояти свої права.

«По окремим облгазам суд заборонив нараховувати споживачам коефіцієнти, ці додаткові обсяги. Чим масовішими будуть такі випадки – тим краще […]. Ми закликаємо користуватися цими порадами і напрацюваннями, а ми в свою чергу будемо їх узагальнювати і перетворювати на конкретні пропозиції для уряду і регулятора. Тиск громадянського суспільства важливий, і це саме той випадок, коли усе потрібно робити разом і, головне, скоординовано», – зазначив Олексій Хабатюк, член експертної ради Федерації роботодавців нафтогазової галузі, заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України».

«Я хотів би закликати до виконання своїх прямих функцій і Кабінет міністрів, і регулятора. Не можуть мільйони споживачів бігати до суду з явною проблемою, вирішувати її системно покликаний регулятор – для цього він існує. […] За кілька системних порушень має відбиратися ліцензія на постачання. Якщо регулятор забере ліцензію у одного газзбуту і виставить це право на аукціон, усі почнуть працювати інакше», – додав Святослав Павлюк.