Огляд ЗМІ за 12 березня 2019

ГОЛОВНЕ

Європарламент підтримав резолюцію про майбутні відносини ЄС з Росією. У документі сказано, що ЄС повинен бути готовим до подальших санкцій проти Росії; Росія повинна відновити територіальну цілісність України; глобальні виклики повинні вирішуватися шляхом вибіркового співробітництва між ЄС та Росією. У документі сказано, що ЄС повинен бути готовим до подальших санкцій проти Росії; Росія повинна відновити територіальну цілісність України; глобальні виклики повинні вирішуватися шляхом вибіркового співробітництва між ЄС та Росією.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала в 2018 році 279 жертв конфлікту серед цивільного населення на Донбасі, зокрема 55 загиблих і 224 поранених. Згідно з даними доповіді моніторингової місії ООН з прав людини, 700 тис. пенсіонерів втратили доступ до пенсій унаслідок конфлікту. «Слід негайно скасувати прив’язку доступу до пенсій до реєстрації як ВПО», – заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

Президент Петро Порошенко призначив першим заступником секретаря РНБО Сергія Кривоноса, який обіймав до цього посаду заступника командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України. Порошенко доручив Кривоносу доручив активізувати діяльність з питань переозброєння Збройних сил України та інших збройних підрозділів, питань військово-технічного співробітництва, поглибити координацію діяльності територіальної оборони та посилити взаємодію в рамках співпраці України з НАТО.

У четвертій частині розслідування “Bihus.info” щодо корупції в ОПК йдеться, що всі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі. Журналісти стверджують, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження. Правоохоронці розслідували діяльність, зокрема, фірми “Оптимумспецдеталь”, яка була задіяна у масштабних оборудках. Підприємці часто давали хабарі правоохоронцям. Здебільшого, йшлось про 10-20 тисяч доларів за раз.

ДБР відкрило провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері. У Раді громадського контролю НАБУ заявили, що директор НАБУ Артем Ситник має негайно відсторонити підозрюваних у покриванні корупції в оборонці співробітників відомства та провести щодо них службове розслідування. Служба безпеки України заявляє, що їхнього співробітника Дмитра Москаленка, який є фігурантом розслідування журналістів видання “Bihus.info”, затримали у 2016 році за підозрою у шахрайстві на майже 20 мільйонів гривень. Справа проти Москаленка, Рогози та третього обвинуваченого, працівника СБУ Валерія Тирана, жодним чином не стосується оборудок в “Укроборонпромі”.

Юлія Тимошенко заявила, що у Верховній Раді ухвалили рішення про створення тимчасової слідчої комісії щодо розслідування масштабної корупції в оборонці оточенням президента Петра Порошенка та за участі правоохоронних органів. Крім того, Тимошенко заявила, що збирається скаржитися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та до ключових послів через масштабний підкуп виборців штабом діючого президента Петра Порошенка.

Голова фракції БПП Артур Герасимов продемонстрував запис телефонної розмови нібито між Юлією Тимошенко та Ігорем Коломойським та заявив, що лідерка “Батьківщини” має публічно розповісти про фінансове співробітництво з олігархом. На записі жінка, з голосом схожим на голос Тимошенко нібито вітає з днем народження Ігоря Коломойського та дякує йому за те що “вміє бути справжнім другом, та справжнім партнером”.

Верховна Рада України протягом пленарних засідань у вівторок розглянула 120 поправок з понад 2 тис. до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала Верховну Раду перенести ухвалення закону про функціонування української мови на післявиборчий період.

САП передала на погодження генпрокурору Юрію Луценку подання про притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка) та Дениса Дзензерського (“Народний фронт”).

Рух ЧЕСНО повідомляє, що політики у 2018 році витратили на телерекламу більш ніж 647 мільйонів гривень, із них близько 568 мільйонів – на транслювання політичної реклами за участю або на замовлення кандидатів у президенти. Найбільше витратив на телерекламу президент Петро Порошенко – 174,9 мільйона гривень, це третина витрат усіх кандидатів. Другу сходинку посідає Юлія Тимошенко – 126,9 мільйона гривень, третю – Олександр Шевченко з 86,5 мільйонами гривень.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Корупція в оборонній сфері: НАБУ розпочало внутрішнє розслідування (147 публікацій у ЗМІ)
  • Рада розглядає закон про функціонування української мови як державної (65 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко призначив нового першого заступника секретаря РНБО (55 публікацій у ЗМІ)
  • Договір про дружбу: РФ направила Україні ноту зі звинуваченнями в «наступі на права російськомовного населення» (27 публікацій у ЗМІ)
  • САП скерувала в ГПУ подання на зняття недоторканності з нардепів Скуратовського та Дзензерського (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Європарламент у вівторок підтримав резолюцію про майбутні відносини ЄС з Росією. Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄП. У документі сказано, що ЄС повинен бути готовим до подальших санкцій проти Росії; Росія повинна відновити територіальну цілісність України; глобальні виклики повинні вирішуватися шляхом вибіркового співробітництва між ЄС та Росією. Європарламентарі відзначають, що з 2015 року виникли нові напруженості між ЄС та Росією, зокрема втручання Росії в Сирію, втручання в такі країни, як Лівія і Центральноафриканська Республіка, і безперервні агресивні дії в Україні. Вони також висвітлюють підтримку Росією антиєвропейських партій і ультраправих рухів, і що вона постійно втручається у політичні вибори і порушує права людини у своїй державі.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала в 2018 році 279 жертв конфлікту серед цивільного населення на Донбасі. Згідно з даними доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини, представленої на прес-конференції в Києві у вівторок, у 2018 році було зафіксовано 279 жертв серед цивільного населення, зокрема 55 загиблих і 224 поранених. “Це вдвічі менше, ніж кількість жертв серед цивільного населення у 2017 році та найменший річний показник за весь період конфлікту”, – йдеться в доповіді.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні рекомендує скасувати прив’язку реєстрації як переселенців для отримання пенсій. Згідно з даними доповіді моніторингової місії ООН з прав людини, представленої на прес-конференції в Києві у вівторок, 700 тис. пенсіонерів втратили доступ до пенсій унаслідок конфлікту. “Це прямий результат державної політики, якою доступ до пенсій прив’язаний до реєстрації як ВПО і до процедури верифікації, яка випливає з цієї прив’язки. Наша рекомендація залишається незмінною – слід негайно скасувати прив’язку доступу до пенсій до реєстрації як ВПО”, – заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

ОНОВЛЕННЯ СКЛАДУ РНБО.

Президент України Петро Порошенко визначив головні напрями роботи новопризначеного заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергія Кривоноса, зокрема дав доручення бути рішучим у боротьбі з корупцією в оборонно-промисловому комплексі. “Я сьогодні прийняв рішення підписати указ про призначення полковника Сергія Григоровича Кривоноса заступником секретаря Ради національної безпеки України. Буквально зараз є величезний суспільний запит на це призначення… Дуже важлива ваша характеристика – це ваша абсолютна нетерпимість до корупції. І це моє президентське доручення – нульова толерантність до корупції, щоб ми рішучими діями захистили армію, захистили оборонний комплекс від будь-яких нападів або недовіри”, – сказав глава держави на зустрічі з С.Кривоносом.

Президент України Петро Порошенко призначив першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергія Кривоноса, який обіймав до цього посаду заступника командувача Сил спеціальних операцій Збройних сил України. С.Кривонос також очолить міжвідомчу комісію з політики військово-технічного співробітництва (ВТС) та експортного контролю. Зустріч П.Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова з С.Кривоносом транслювали в прямому ефірі українські телеканали. Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко у вівторок анонсував кадрове призначення до РНБО України, наголосивши, що нова людина одночасно очолюватиме комісію з питань оборонної промисловості та військово-технічного співробітництва.

РОЗСЛІДУВАННЯ КОРУПЦІЇ В ОПК.

Усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі. Про це йдеться у четвертій частині розслідування “Bihus.info”. Журналісти стверджують, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження. Правоохоронці розслідували діяльність, зокрема, фірми “Оптимумспецдеталь”, яка була задіяна у масштабних оборудках. Саме через цю компанію син екс-члена Ради нацбезпеки і оборони Ігор Гладковський разом із партнерами (Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою) заробляли на контрабандних деталях із завищеними цінами. Як свідчить їхнє листування, яке є у розпорядженні журналістів, підприємці часто давали хабарі правоохоронцям. Здебільшого, йшлось про 10-20 тисяч доларів за раз. Серед документів є, наприклад, спілкування Рогози із співробітником СБУ Дмитром Москаленком про суми хабарів та кримінальні справи.

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері. Підставою стали матеріалами журналістського розслідування проекту “Bihus.Info”. 11 березня “Bihus.Info” оприлюднив матеріли, згідно з якими група осіб вела переговори про передачу неправомірної вигоди правоохоронцям за те, щоб вони не проводили розслідування та не притягали нікого до відповідальності за незаконні дії між ТОВ “Оптимаспецдеталь” та підприємствами “Укроборонпрому” при укладанні й виконанні договорів із поставки військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній.

У Раді громадського контролю Національного антикорупційного бюро України заявили, що директор НАБУ Артем Ситник має негайно відсторонити підозрюваних у покриванні корупції в оборонці співробітників відомства та провести щодо них службове розслідування. Про це йдеться у заяві РГК. “НАБУ – один з нових антикорупційних органів, який ще має довести суспільству свою інституційну спроможність, а сила інституцій полягає у рівних правилах та процедурах для всіх, а також у швидкому та чіткому реагуванні на зовнішні та внутрішні виклики”, – йдеться у повідомленні.

Співробітника Служби безпеки Дмитра Москаленка та підприємця Андрія Рогозу, які фігурують у розслідуванні журналістів про розкрадання в оборонному комплексі, судять за шахрайство на майже 20 мільйонів гривень. Про це йдеться у матеріалах судових рішень. Справа проти Москаленка, Рогози та третього обвинуваченого, працівника СБУ Валерія Тирана, жодним чином не стосується оборудок в “Укроборонпромі”. За версією слідства, чоловіки ввели в оману цивільну дружину колишнього чиновника, заволодівши її коштами загалом на 19 741 600 гривень.

УХВАЛЕННЯ МОВНОГО ЗАКОНУ.

Верховна Рада України протягом пленарних засідань у вівторок розглянула 120 поправок до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, протягом засідань деякі з поправок їхні автори ставили на підтвердження, проте сесійний зал не давав достатньої кількість голосів, щоб їх підтвердити. Як зазначив спікер парламенту Андрій Парубій, у середу народні депутати продовжать розгляд законопроекту в другому читанні з поправки №121.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликає Верховну Раду перенести ухвалення закону про функціонування української мови на післявиборчий період. Відповідну заяву поширила у вівторок прес-служба Ради Європи. Д.Міятович вважає, що під час виборчої кампанії обговорення таких питань не сприяє ухваленню збалансованих рішень. “У контексті виборчої кампанії такі дискусії часто стають поляризованими та не сприяють ухваленню збалансованих рішень. Я закликаю український парламент перенести ухвалення цього важливого законодавства на післявиборчий період”, – заявила вона.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала на погодження генпрокурору Юрію Луценку подання про притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка) та Дениса Дзензерського (“Народний фронт”). Про це САП повідомила у Facebook. “За процесуального керівництва САП детективами Національного антикорупційного бюро України зібрано достатньо доказів для притягнення до кримінальної відповідальності народних обранців за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації”, – зазначили правоохоронці.