Україна – серед лідерів у Європі за зростанням кількості електромобілів

За підсумками 2018 року Україна опинилася серед лідерів у Європі за зростанням кількості електромобілів, поступившись лише Нідерландам, а за розміром парку електромобілів – на 13 місці у Європі. Про це розповів Іван Любарський, директор аналітичної компанії «IRS Group», під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Попит на електромобілі може суттєво зрости, щойно з’явиться краща інфраструктура  для них – зарядні станції та спеціальні паркомісця, які не зможуть займати звичайні автомобілі, розповів Олексій Рябчин, народний депутат України. Поки що в Україні в середньому одна зарядка на шість електромобілів. Це одна з причин, чому люди не наважуються купувати електромобіль  – вони не впевнені, чи не буде проблем з доступом до енергії, особливо під час далеких міжміських подорожей.

Окрім розвитку інфраструктури, додає Олексій Рябчин, пріоритети на найближчий час – створити сприятливі умови для розмитнення електромобілів та гібридних авто, перехід на електротранспорт державних установ, у більш далекій перспективі – стимулювання збору та повного циклу виробництва електромобілів в Україні, а також зарядних пристроїв для них.

Володимир Омелян, міністр інфраструктури України, зазначив, що зараз головне завдання – прийняти два ключові законопроекти, які є основою концепції розвитку електромобілів в Україні на 15 років.

«Ці закони допоможуть залучити іноземних інвесторів у виробництво електромобілів та комплектуючих до них та літієвих батарей. Літієві батареї – це мінімум 1,5-2 мільярди доларів інвестицій в економіку, щоб створити цикл від видобутку до продажу […]. Ми маємо шанс наздогнати у цій галузі країни Заходу і отримати якісне виробництво з високооплачуваними робочими місцями, перетворитися на технологічно розвинену країну», – зазначив Володимир Омелян.

Він додав, що вже зараз в Україні є спроби виробляти електромобілі та комплектуючі до них. Наприклад, «Богдан»  запускає виробництво електровантажівки. Також йдуть перемовини  з китайськими компаніями щодо запуску виробництва електробусів в Україні.

Ірина Селезньова, виконавчий директор салону електромобілів «Електродрайв» у Вінниці, на прикладі Вінниці розповіла, що запит на електромобілі є. З 2015 до 2018 року у місті з’явилися перші кілька десятків електрокарів і перші зарядні станції, частина з них – завдяки співпраці з приватними закладами, які погодилися створити зарядні місця на своїх парковках. Проте з боку міської влади поки бракує кроків назустріч. За її словами, прийняття рішень щодо розвитку електромобілів в Україні на державному рівні суттєво допоможе і змінам на місцях.