Огляд ЗМІ за 16 квітня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права за тимчасовими заходами щодо Росії для звільнення українських моряків і суден, захоплених унаслідок агресії РФ у Керченській протоці в листопаді 2018 року. Порошенко очікує, що вже через лічені тижні суд зобов’яже Росію звільнити українських моряків та українські кораблі, а дії Москви буде визнано неправомірними. Крім того, Петро Порошенко стверджує, що у травні або червні 2019 року має відбутись саміт нормандського формату, який вирішить питання виведення російських військ з України.

Результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать, що із загальної кількості респондентів, які планують голосувати і визначилися з вибором, 72,2% проголосують за Володимира Зеленського і 25,4% – за Петра Порошенка, а 2,4% хочуть зіпсувати бюлетень. Крім того, українці очікують від нового президента протягом перших 100 днів його діяльності зниження тарифів на комунальні послуги (39,1%), подання до парламенту законопроектів про зняття недоторканності з нардепів, суддів і глави держави (35,5%), а також початку або прискорення розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів (32,4%). Згідно з результатами опитування, за партію “Слуга народу” готові проголосувати 12% усіх респондентів і 26% серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором, за “Опозиційну платформу – За життя” – відповідно, 7,5% і 16%, “Блок Петра Порошенка” отримав би відповідно, 7% і 14%, ВО “Батьківщина” – відповідно, 6% і 12%, “Громадянська позиція” – 2% і 5%, “Сила і честь” – 2% і 5%.

Виборчі штаби кандидатів у президенти України Петра Порошенка та Володимира Зеленського уклали угоду з НСК “Олімпійський” про проведення дебатів 19 квітня. У команді президента запевнили, що Порошенко згоден на дебати на стадіоні, зокрема 19 квітня, але, за словами Олега Медведєва, це має бути “змістовна кількагодинна дискусія, а не феєричне шоу”. У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського вказують на нелогічність деяких дій опонентів та очікують відповіді на пропозицію про квоти прибічників учасників дебатів, які зможуть бути на них присутніми.

Центральна виборча комісія заявила про доукомплектування складу дільничних виборчих комісій у майже 40 територіальних виборчих округах. За даними ЦВК, до 199 окружних виборчих комісій мали сформувати склади 28 808 ДВК, залучивши до їх роботи близько 413 тисяч українців. Повідомляється, що станом на 15:00 годину 16 квітня на посади голови, секретаря та члена дільничної виборчої комісії повідомили 401 464 осіб: 195 026 – за поданням Володимира Зеленського, 147 228 – за поданням Петра Порошенка, 59 210 – за поданням голів ОВК, капітанів суден, керівника полярної станції.

Надію Савченко та Володимира Рубана випустили з-під варти, оскільки термін арешту сплив 16 квітня, а суд не продовжив їй термін тримання запобіжного заходу. “Я докажу свою невинуватість, я виграю у цьому суді. Тепер нам спішити нікуди”, – заявила Надія Савченко. Говорячи про політичну ситуацію в Україні, Савченко висловила думку, що українці навчилися більше не вірити політикам, які їх обманюють, навчилися думати і знайшли шлях, як “абсолютно мирним, еволюційним способом змінити цю політичну систему”. Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ наполягає  на достатності доказів щодо скоєння злочинів Надію Савченко та Володимира Рубана, і їх звільнення з-під варти не означатиме зняття з них обвинувачення.

Перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов за результатами конкурсу обійме посаду глави Державної митної служби. Податкову очолить заступник міністра фінансів Сергій Верланов, а його заступником стане Євген Бамбизов, який зараз обіймає посаду заступника глави ДФС із приставкою “в.о.”.

Вища рада правосуддя обрала новим головою Володимира Говоруху. За результатами таємного голосування за кандидатуру Говорухи проголосувало 17 членів ВРП, що становить більше половини від конституційного складу ради.

12 квітня 2019 року арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ “Укрнафта” 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму.

Телерадіокомпанія “Студія 1+1” подала позовну заяву у Печерський райсуд Києва до президента Петра Порошенка і Видавничого дому “Медіа-ДК” (видання “Новое время”) з вимогою спростувати недостовірну інформацію та відшкодувати моральну шкоду. На переконання медіагрупи, ця інформація “створює в українців хибне уявлення, що інформаційна діяльність телеканалу носить негативний, необ’єктивний та упереджений характер і, ймовірно, пов’язана з порушеннями закону, оскільки на медіа, зі слів президента, чинить вплив і тиск власник телеканалу (Ігор Коломойський), який, “оголосив війну державі”, тобто шкодить всім громадянам України”. Компанія оцінила моральну шкоду в 1 мільйон гривень.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У штабі Порошенка кажуть, що кандидати поки домовились тільки про оренду стадіону (533 публікації у ЗМІ)
  • Підозрювану у підготовці теракту Надію Савченко суд випустив з-за ґрат (108 публікацій у ЗМІ)
  • Гаазький арбітраж зобовʼязав Росію виплатити «Укрнафті» $44,4 млн компенсації через анексію Криму (52 публікації у ЗМІ)
  • Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права щодо військовополонених моряків (33 публікації у ЗМІ)
  • У “нормандському форматі” підпишуть документи про виведення військ РФ — Порошенко (22 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права за тимчасовими заходами щодо Росії для звільнення українських моряків і суден, захоплених унаслідок агресії РФ у Керченській протоці в листопаді 2018 року, повідомив президент України Петро Порошенко. “Сьогодні за моїм дорученням МЗС додатково звертається до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом для вжиття примусових заходів до російської сторони для звільнення українських моряків”, – написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок. Глава держави очікує, що вже через лічені тижні суд зобов’яже Росію звільнити українських моряків та українські кораблі, а дії Москви буде визнано неправомірними.

Президент та кандидат на цю посаду Петро Порошенко стверджує, що у травні або червні 2019 року має відбутись саміт нормандського формату, який вирішить питання виведення російських військ з України. Про це він сказав у вівторок в ефірі телеканалу “112 Україна”. “Уже в травні місяці або на початку червня будуть підписані документи нормандського формату, де буде передбачено виведення російських військ з української території, виведення важкої техніки і артилерії, роззброєння незаконних збройних формувань і прийняття рішення щодо введення блакитних шоломів ООН”, – сказав президент.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

48,4% українців проголосували б за кандидата в президенти України Володимира Зеленського і 17% – за нинішнього главу держави Петра Порошенка, якби другий тур президентських виборів відбувався нині, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 9-14 квітня поточного року. При цьому 17,9% заявили, що не визначились із вибором, 1,6% – що мають намір зіпсувати бюлетень, 6,3% не мають наміру брати участь у голосуванні, а 8,8% відмовилися відповідати на запитання. Разом, із загальної кількості респондентів, які планують голосувати і визначилися з вибором, 72,2% проголосують за В. Зеленського і 25,4% – за П. Порошенка, а 2,4% хочуть зіпсувати бюлетень.

Українці очікують від нового президента протягом перших 100 днів його діяльності зниження тарифів на комунальні послуги, подання до парламенту законопроектів про зняття недоторканності з нардепів, суддів і глави держави, а також початку або прискорення розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів. Як свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 9-14 квітня, на запитання “Що з перерахованого в картці Ви хотіли б, щоб наступний президент зробив протягом своїх перших 100 днів? Оберіть не більше ніж три відповіді”, відповіді респондентів розподілилися наступним чином (загалом в Україні): знизити тарифи на комунальні послуги – 39,1%; подати до парламенту законопроекти про зняття недоторканності з депутатів, суддів і президента – 35,5%; розпочати або прискорити розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів – 32,4%.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у середині квітня, до українського парламенту пройшли б шість політичних сил: “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Блок Петра Порошенка”, ВО “Батьківщина”, “Громадянська позиція”, “Сила і честь”. Згідно з результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 9-14 квітня поточного року, за партію “Слуга народу” готові проголосувати 12% усіх респондентів і 26% серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором, за “Опозиційну платформу – За життя” – відповідно, 7,5% і 16%, “Блок Петра Порошенка” отримав би відповідно, 7% і 14%, ВО “Батьківщина” – відповідно, 6% і 12%, “Громадянська позиція” – 2% і 5%, “Сила і честь” – 2% і 5%.

Виборчі штаби кандидатів у президенти України Петра Порошенка та Володимира Зеленського уклали угоду з НСК “Олімпійський”, повідомив спікер виборчого штабу П. Порошенка Олег Медведєв. “Укладено угоду про оренду стадіону”, – сказав О. Медведєв на брифінгу у вівторок у Києві. За його словами, оренда передбачається на вечір 19 квітня. “Сьогодні ввечері мають продовжитися переговори між виборчими штабами. Наші представники на цих переговорах мають намір обговорювати вже сам регламент проведення дебатів”, – розповів О. Медведєв.

У штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського підтверджують підписання тристоронньої угоди зі штабом чинного президента Петра Порошенка і НСК “Олімпійський” про проведення дебатів 19 квітня, але вказують не нелогічність деяких дій опонентів та очікують відповіді на пропозицію про квоти прибічників учасників дебатів, які зможуть бути на них присутніми. “Так, підписано таку угоду на 19 квітня. У принципі, наші опоненти не заперечували з приводу 19.00. Єдине, що там починають відбуватися не зовсім зрозумілі для нас речі. Тому що було визначено, де стоїть сцена, почали її монтувати. Наші колеги поїхали, повернулися і почали монтувати сцену з іншого боку. Навіщо вони це роблять – незрозуміло. Будемо сподіватися, що це просто якесь позиціонування, не пов’язане з бажанням не брати участі в дебатах”, – сказав спікер з питань перебігу виборчої кампанії штабу В .Зеленського Дмитро Разумков агентству “Інтерфакс-Україна”.

Центральна виборча комісія заявила про доукомплектування складу дільничних виборчих комісій у майже 40 територіальних виборчих округах. Про це 16 квітня повідомляє прес-служба ЦВК. За даними ЦВК, до 199 окружних виборчих комісій мали сформувати склади 28 808 ДВК, залучивши до їх роботи близько 413 тисяч українців. Повідомляється, що станом на 15:00 годину 16 квітня на посади голови, секретаря та члена дільничної виборчої комісії повідомили 401 464 осіб.

СПРАВА САВЧЕНКО-РУБАНА.

Генеральна прокуратура України наполягає на достатності доказів щодо скоєння злочинів народним депутатом України Надію Савченко та екс-керівником Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана, і їх звільнення з-під варти не означатиме зняття з них обвинувачення, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів. Упевнений, що завезення важкої зброї з так званої ДНР для обстрілу української столиці не залишиться безкарним”, – написав Ю. Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Надію Савченко, підозрювану в організації теракту, та іншого фігуранта цієї справи Володимира Рубана випустили з-під варти. Про це “Громадському” повідомила сестра Надії Савченко Віра. Віра Савченко підкреслила, що Надію відпустили, оскільки термін арешту сплив 16 квітня, а суд не продовжив їй термін тримання запобіжного заходу. “Я показала, як за волю треба боротися. Я бажаю кожному несправедливо засудженому волі. Я не порушую правила, не втікаю за кордон, як гарантували прокурори. Я не втікаю з України, бо я Герой України. І для мене Україна не пусте слово”, – заявила Надія Савченко у залі суду.

Народний депутат України Надія Савченко, звільнена з-під варти в Броварському суді в ніч з 15 на 16 квітня, заявила, що готова відстояти свою невинуватість у судовому процесі, а також має намір боротися за зміну політичної системи в Україні та політичного “мотлоху” у Верховній Раді. “Я не тікаю за кордон, як гарантували прокурори. Я не тікаю з України, тому що я – герой України. І для мене Україна – не порожнє слово, я буду боротися за Україну до переможного кінця, і Україна переможе владу Порошенка, прокурорів, Матіоса, Луценка, усіх тих нечесних людей, які вершили своє ганебне правосуддя. Я залишаюся в залі (суду – ІФ), несправедливо просидівши рік. В Україні, не в Росії – зауважте. Я доведу свою невинуватість, я виграю в цьому суді”, – сказала вона після того, як була звільнена з-під варти в залі суду.

ЕКОНОМІКА.

Перший заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов за результатами конкурсу обійме посаду глави Державної митної служби. Про це ЕП повідомили співрозмовники в уряді і ДФС. За цими даними, податкову очолить заступник міністра фінансів Сергій Верланов, а його заступником стане Євген Бамбизов, який зараз обіймає посаду заступника глави ДФС із приставкою “в.о.”. Як повідомило міністерство фінансів, на крісло очільника ДПС претендували 5 кандидатів, ДМС – 6. У ході другого етапу конкурсу вони складали тести на знання законодавства та розв’язували ситуаційні завдання, першим етапом був іспит на володіння іноземною мовою.

12 квітня 2019 року арбітражний суд ухвалив рішення стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ “Укрнафта” 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії. У повідомленні зазначається, що у квітні 2014 року, невдовзі після анексії Криму Росією, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення і 16 автозаправних станцій ПАТ “Укрнафта”. “Усі спроби ПАТ “Укрнафта” повернути контроль над захопленими адміністративними приміщеннями і АЗС, включно з продуктовими крамницями, обладнанням і відповідними дозволами і ліцензіями), через звернення до запроваджених державою-агресором “правоохоронних органів” виявились марними”, — наголошують в компанії.