Огляд ЗМІ за 16 травня 2019

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні Ради Європи на цьому тижні. Клімкін відмовився їхати до Гельсінкі через рішення Комітету міністрів Ради Європи про підтримку проекту міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою.

Приведення до присяги новообраного президента Володимира Зеленського відбудеться 20 травня. Відповідний проект постанови підтримали 315 нардепів. У команді Володимира Зеленського заявили, що рішення ВР допоможе завершити період невизначеності для України. При цьому команда Зеленського сподівається, що в подальшому народні депутати ухвалюватимуть необхідні для країни закони швидше, ніж рішення про призначення дати інавгурації.

Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що переговори між Україною та Росією щодо нового контракту про транзит газу можуть відновитися лише після інавгурації Володимира Зеленського та його розмови з президентом РФ Володимиром Путіним, можливо, це станеться у червні.

Результати спільного соцопитування центру “Соціальний моніторинг”, Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко та Соціологічної групи “Рейтинг” свідчать, що лідером серед перших очікуваних кроків від новообраного президента Володимира Зеленського стало зняття недоторканості з депутатів, суддів, президента – цього очікують 53,7% опитаних. Розпочати прямі переговори у чотирикутнику “Україна – РФ – т.зв. ДНР – т.зв. ЛНР” для припинення вогню і повернення Донбасу – 40,9% і забезпечити повернення українських військовополонених та утримуваних осіб’ – 38,4%.І 38,1% вбачають серед перших кроків необхідність “Ініціювати розпуск нинішнього складу Верховної ради та проведення дострокових парламентських виборів”. Третина (33,7%) назвали “Забезпечити стабільність національної валюти та банківської системи”. Водночас, менше чверті виборців (22,3%) дають новообраному президенту України не більше 100 днів, ще чверть (26,2%) – півроку, після чого стане зрозуміло впорався він чи ні з керівництвом країною. Термін в рік дають ще 35,5%.

Президент Петро Порошенко закликав нову владу дотримуватися букви і духу закону про українську мову, який напередодні він підписав. За його словами, “закиди, ніби цей закон применшує права іншомовних громадян, є абсолютно безпідставними”, бо для цих громадян існує закон про мови національних меншин, а Конституція захищає їхні права. Партія “Опозиційна платформа – За життя” оскаржить закон про мову в Конституційному Суді України.

Святослав Вакарчук заявив про створення політичної партії “Голос” і намір балотуватися у Верховну Раду на осінніх виборах. Вакарчук також озвучив основні пріоритети “нової політики” анонсованої партії: інтереси громадян України – понад усе; екзистенційний вибір України – Європа; один закон для всіх; вільна економіка без олігархів; влада підзвітна громадянам України. Серед членів своєї команди Вакарчук представив: Юлію Клименко (екс-заступниця міністра економіки), Ярослава Юрчишина (колишній виконавчий директор української філії Transparency International), Юрія Соколова (кардіолог і академік), Андрія Шараскіна (кіборг із позивним “Богема”), Соломію Бобровську, (громадська активістка, волонтерка, в.о. глави Одеської ОДА у 2016-2017 роках).

“Інтерфакс-Україна”, посилаючись на власні джерела, повідомляє, що парламентська фракція “Народний фронт” планує у п’ятницю провести засідання фракції, на якому має намір розглянути питання виходу з парламентської коаліції.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що написала заяву про звільнення з посади уповноваженого президента України щодо мирного врегулювання на Донбасі, а також попросила звільнити її з посади представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Геращенко також повідомила, що експерти команди обраного президентом Володимира Зеленського провели зустрічі з представниками України в ТКГ. Геращенко зазначила, що реанімувати “мінський формат” можливо лише через активізацію “нормандського формату”. При цьому вона додала, що відповідальність за паузу в зустрічах у “нормандському форматі” лежить виключно на Російської Федерації.

Заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, який курирував питання зовнішньої політики, подав у відставку.

Окружний адміністративний суд визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету міністрів №226 від 6 березня, що наділяє збори акціонерів повноваженнями на обрання і звільнення голови та членів правління “Нафтогазу” без подання наглядової ради.

САП відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабара народним депутатом України Сергієм Лещенком, його викличуть на допит.

Окружний адміністративний суд м. Києва відмовив громадській організації “Центр протидії корупції” в задоволенні позову до першого заступника глави Служби безпеки України Павла Демчини щодо ненадання ним декларацій.

«Схеми» повідомляють, що Ігор Коломойський прилетів в Україну у компанії народного депутата від партії “Відродження” Андрія Шипка і співвласника “95 кварталу” Тімура Міндіча.

Результати спільного соцопитування центру “Соціальний моніторинг”, Українського інституту соціальних досліджень ім.Яременка і Соціологічної групи “Рейтинг” свідчать, що партія “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Блок Петра Порошенка “Солідарність” і ВО “Батьківщина” долають 5%-й бар’єр на парламентських виборах. Так, згідно з соцдослідженням, серед тих, хто визначився, і буде голосувати за партію “Слуга народу” готові проголосувати 39,9% (серед усіх опитаних 29,5%), за “Опозиційну платформу – За життя” – 10,9% (8,1%), “Блок Петра Порошенка “Солідарність”- 10,6% (7,8%), ВО “Батьківщина”- 9,1% (6,7%). За партію “Честь і сила” Ігоря Смешка проголосували б 5,1% тих, хто визначився (3,8% всіх респондентів), за “Громадянську позицію” Анатолія Гриценка – 5,0% (3,7%), за “Опозиційний блок – партію миру і розвитку”- 3,5% (2,6%), за Радикальну партію Олега Ляшка – 3,3% (2,4%), за ВО “Свобода”- 2,4% (1,8%), за об’єднання “Самопоміч” – 2,0% (1,5%). Партія Святослава Вакарчука набрала б 0,9% голосів тих, хто визначився (0,7% голосів усіх опитаних).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Інавгурація новообраного Президента відбудеться 20 травня (289 публікацій у ЗМІ)
  • Порошенко звернувся до команди Зеленського стосовно закону про мову (101 публікація у ЗМІ)
  • Коломойський прилетів зі співвласником «95 кварталу» та депутатом — «Схеми» (56 публікацій у ЗМІ)
  • Ірина Геращенко звільнилася з ТКГ щодо Донбасу (25 публікацій у ЗМІ)
  • Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні Ради Європи в Гельсінкі (23 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін скасував свою участь у міністерському засіданні Ради Європи на цьому тижні в Гельсінкі (Фінляндії), повідомляє інтернет-видання “Європейська правда” з посиланням на постійного представника України при РЄ Дмитра Кулебу. “Міністр вже скасував візит до Гельсінкі, і вперше за багато років Україна не буде представлена на рівні міністра”, – наводить слова Кулеби видання. Як повідомляється, Клімкін відмовився їхати до Гельсінкі через рішення Комітету міністрів Ради Європи про підтримку проекту міністерського рішення, в якому відкривається шлях для повернення Росії за надзвичайною процедурою. На засідання в Гельсінкі 17 травня це рішення мають схвалити остаточно, без змін і без обговорення.

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявляє, що Україна не завжди належним чином використовувала фінансову допомогу, яка виділялася ЄС. Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на “Українські новини”.

ІНАВГУРАЦІЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Урочисте засідання Верховної Ради, присвячене приведенню до присяги новообраного президента України Володимира Зеленського, розпочнеться о 10.00 понеділка, 20 травня, в сесійній залі парламенту. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, відповідний проект постанови (10270-2) підтримали 315 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер. Ухвалена ініціатива була третьою за черговістю розгляду. Після її затвердження народні депутати не розглядали всі наступні проекти постанов.

Рішення Верховної Ради України про призначення інавгурації новообраного президента Володимира Зеленського на понеділок, 20 травня, допоможе завершити період невизначеності для України, заявили в Зеленського. “Депутати все-таки змогли показати результат. Нехай їхнє рішення і спричинить низку труднощів для киян та іноземних делегацій, яких вдалося б уникнути, якби інавгурація відбулась у вихідний день”, – ідеться в коментарі прес-служби Зеленського в четвер. При цьому команда Зеленського сподівається, що в подальшому народні депутати ухвалюватимуть необхідні для країни закони швидше, ніж рішення про призначення дати офіційного вступу Зеленського на посаду президента України.

Переговори між Україною та Росією щодо нового контракту про транзит газу можуть відновитися лише після інавгурації Володимира Зеленського та його розмови з президентом РФ Володимиром Путіним, можливо, це станеться у червні, заявив голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв під час Міжнародної інвестиційної конференції “Game of Thrones: Final Season?” у Києві у четвер. “Сторона офіційно повідомила, що говоритиме лише після того, як новий президент вступить на посаду і відбудеться розмова між паном Зеленським і паном Путіним. Ми очікуємо цієї події. Думаю, можливо, ці переговори поновляться у червні”, – сказав Коболєв.

МОВНИЙ ЗАКОН.

Президент Петро Порошенко закликав нову владу дотримуватися букви і духу закону про українську мову, який напередодні підписав глава держави. Про це він сказав 16 травня, виступаючи на церемонії закриття конкурсу з української мови імені Петра Яцика. “Сподіваюся, що і нова влада, уважно вивчивши текст закону, підтримає і його дух, і його букву”, – заявив Порошенко. За його словами, “закиди, ніби цей закон применшує права іншомовних громадян, є абсолютно безпідставними”, бо для цих громадян існує закон про мови національних меншин, а Конституція захищає їхні права.

Партія “Опозиційна платформа – За життя” оскаржить закон про мову в Конституційному Суді України, заявив народний депутат, засновник “Опозиційної платформи – За життя” Юрій Бойко, коментуючи підписання президентом України Петром Порошенком цього закону. “Цей антиконституційний, антигуманний і такий, що суперечить усім міжнародним правовим нормам, закон недовго буде псувати життя людям. Ми готуємо звернення до Конституційного Суду на предмет розгляду закону про мову як такого, що суперечить Конституції України та міжнародному праву. А на майбутніх виборах найважливішим для нас стануть і скасування цього закону, і перегляд усіх репресивних актів, які за п’ять років наплодив режим Порошенка”, – наводить слова Бойка прес-служба партії.

ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ.

Інтереси українця, європейський вибір країни та вільна економіка – такі ідеї створюваної рок-музикантом, лідером гурту “Океан Ельзи” та громадським діячем Святославом Вакарчуком політичної партії “Голос”, які ляжуть в основу програми політичної сили. “Нова політика має поставити на перше місце людину з її гідністю, свободою, безпекою. Не людина заради держави, а держава заради людини – ось наша філософія … це і є нова політика”, – сказав Вакарчук у Києві, презентуючи партію та її програмні положення.

Парламентська фракція “Народний фронт” планує у п’ятницю провести засідання фракції, на якому має намір розглянути питання виходу з парламентської коаліції, повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело. “Ще не обговорювали, але будемо”, – сказав співрозмовник у четвер.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабара народним депутатом України Сергієм Лещенком, його викличуть на допит. “Відповідно до опублікованої у ЗМІ інформації народний депутат систематично отримував мільйонні хабарі від підприємця за лобіювання бізнес-інтересів останнього, а саме здійснення впливу на посадовців органів влади та правоохоронних органів, а також формування необхідних суспільних думок у медіапросторі. З метою перевірки викладених у публікації фактів прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зареєстровано кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 4 ст. 368 КК України та викликано на допит народного депутата України Сергія Лещенка”, – зазначено в повідомленні САП на сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Окружний адміністративний суд м. Києва відмовив громадській організації “Центр протидії корупції” в задоволенні позову до першого заступника глави Служби безпеки України Павла Демчини щодо ненадання ним декларацій. “Суд ухвалив таке рішення зважаючи на те, що Павло Демчина діяв у межах чинного законодавства, зокрема, відповідно до положень порядку подання декларацій посадовими особами СБУ”, – повідомляє прес-служба суду в четвер.

Окружний адміністративний суд визнав протиправною та нечинною постанову Кабінету міністрів №226 від 6 березня, що наділяє збори акціонерів повноваженнями на обрання і звільнення голови та членів правління “Нафтогазу” без подання наглядової ради. Про це йдеться в ухвалі Окружного адміністративного суду від 14 травня, яка є у розпорядженні ЕП.