Огляд ЗМІ за 22 травня 2019

ГОЛОВНЕ

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін в ході телефонної розмови обговорили рішення Москви про спрощення видачі паспортів РФ жителям Донбасу і Криму. “Вони (Меркель і Макрон) знову озвучили свою критику щодо російських указів, що спрощують надання російського громадянства громадянам України”, – йдеться в заяві представника уряду ФРН Штеффена Зайберта.

Голова Адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан допускає проведення референдуму щодо мирних угод з Росією. “Кінцеве рішення, якщо воно буде неоднозначно сприйняте суспільством, якщо там будуть точки, проблемні для сприйняття тими чи іншими, може бути винесене на референдум, щоби не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення чи підходять ті, чи інші домовленості”, – заявив Богдан. Він додав, що команда президента змушена шукати компроміси. Петро Порошенко вважає неприпустимим проведення референдуму про “мирні угоди” з агресором – Росією”. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль вважає референдум про відносини з Росією внутрішньою справою України, а Москва чекає від Києва конкретних кроків щодо поліпшення відносин.

Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства, які передбачали запровадження пропорційної виборчої системи із закритими списками і зниження прохідного бар’єру до 3%. Заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою. Володимир Зеленський вважає, що проваливши його законопроекти, “старі політики обрали стару систему, бо лише вона дає їм шанс подовжити політичне життя”. “То що? Зробимо їх разом? 21 липня”, – підсумував глава держави

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції і він буде оскаржений у Конституційному суді. Спікер додав, що указ президента не може зупинити ні Верховна Рада, ні її голова. “Може тільки суд визначити його відповідність до Конституції. Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд і я підтримую цю ініціативу народних депутатів”, – сказав він.  Петро Порошенко вважає, що Володимир Зеленський на посту президента порушив Конституцію України. “На жаль, Конституція не була дотримана. Ми бачимо, що почала діяльність команда (Зеленського) з порушення Конституції. Це точно не може не викликати занепокоєння”, – сказав Порошенко.

Після зустрічі керівника САП Назара Холодницького та колишнього власника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова правоохоронці почали розслідувати правомірність дій екс-президента Петра Порошенка. Дмитро Крючков стверджує, що наглядова рада “Центренерго” спільно з ФДМУ та низкою держслужбовців “розподілили ключові посади в органах правління та наглядової ради ПАТ “Центренерго” з метою розкрадання коштів держтовариства. За його словами, дії щодо “Центренерго” координував сам Порошенко та близький до нього нардеп Ігор Кононенко. Петро Порошенко вважає, що низка розслідувань, розпочатих після завершення терміну його повноважень глави держави, свідчить про старт парламентської виборчої кампанії, а також не виключив появи нових кримінальних проваджень, у яких він може фігурувати.

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов стверджує, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників. Петухов наголошує, що посаду глави Адміністрації президента прямо зазначено в ч. 5 ст. 2 закону “Про очищення влади” як таку, щодо якої здійснюються заходи з очищення влади (люстрація). Глава АП Андрій Богдан наголошує, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади, а президент Володимир Зеленський не порушив закон його призначенням.

Президент України Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Володимир Зеленський призначив на посаду представника президента в Кабінеті Міністрів екс-члена НКРЕКП Андрія Геруса.

Президент України Володимир Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України. Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у контексті кадрових указів президента Володимира Зеленського пояснила, що вона наразі обіймає цю посаду та сподівається продовжити свою роботу.

Президент України Володимир Зеленський призначив постійного представника України в НАТО Вадима Пристайка заступником глави Адміністрації президента. Вадим Пристайко заявив, що курс України на зближення з НАТО закріплено в Конституції України, і його підтримує більшість населення країни.

Заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що Володимир Зеленський призначив екс-міністра фінансів Олександра Данилюка Секретарем Ради національної безпеки і оборони.

результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”, свідчать, що лідером електоральних симпатій серед політичних сил в Україні є партія “Слуга народу”. Зазначається, що  її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. За “Опозиційну платформу – За життя” готові проголосувати 10,5% опитаних, БПП Солідарність – 8,8%, Батьківщину – 7,3%, партію “Сила та честь” Ігоря Смешка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука (“Голос” – ред.) – 4,6%, Радикальну партію Олега Ляшка – 3,3%, Опозиційний блок – 3,2%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Перші призначення Зеленського – продюсери і сценаристи 95 кварталу, адвокат Коломойського прийшли до влади (570 публікацій у ЗМІ)
  • Позачергова сесія Ради: парламент не підтримав Зеленського (326 публікацій у ЗМІ)
  • Мін’юст про призначення голови АП: Незнання закону не звільняє від обов’язку його виконувати (49 публікацій у ЗМІ)
  • Розслідують корупційні схеми: САП відкрила провадження стосовно Порошенка (28 публікацій у ЗМІ)
  • Президент призначив першого заступника голови СБУ (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін в ході телефонної розмови у вівторок обговорили рішення Москви про спрощення видачі паспортів РФ жителям Донбасу і Криму, йдеться в заяві представника уряду ФРН Штеффена Зайберта. “Вони (Меркель і Макрон – ІФ) знову озвучили свою критику щодо російських указів, що спрощують надання російського громадянства громадянам України”, – йдеться в заяві. Як повідомляють в Берліні, лідери також торкнулись теми реалізації мінських угод у зв’язку зі зміною керівництва в Україні.

Голова Адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан допускає проведення референдуму щодо мирних угод з Росією. Про це він розповів в ефірі “112-Україна”. “Кінцеве рішення, якщо воно буде неоднозначно сприйняте суспільством, якщо там будуть точки, проблемні для сприйняття тими чи іншими, може бути винесене на референдум, щоби не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення чи підходять ті, чи інші домовленості”, – заявив Богдан. Він додав, що команда президента змушена шукати компроміси.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль вважає референдум про відносини з Росією внутрішньою справою України, а Москва чекає від Києва конкретних кроків щодо поліпшення відносин. Про це він заявив в середу, пише російське видання “ТАСС”. “Це внутрішня справа України, від Києва ми б очікували конкретні кроки, перш за все, в руслі виконання мінських домовленостей, врегулювання внутрішньоукраїнської проблеми, а також в плані нормалізації двосторонніх відносин з Росією”, – сказав він.

П’ятий президент України Петро Порошенко вважає неприпустимим проведення референдуму про “мирні угоди” з агресором – Росією”. “Був неприємно здивований дивною позицією, що питання так званих мирних угод із Росією має вирішуватися на референдумі. У країні є побоювання, що це капітуляція, а ніяка не “мирна угода”, – написав Порошенко у Twitter у середу.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДО ВР.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції і він буде оскаржений у Конституційному суді. Про це він сказав під час позачергового засідання парламенту. “Вчора у нас відбулися консультації голів фракцій з президентом України Зеленським. Близько 5 раз я надавав запитання президенту України, на якій підставі він планує підписати указ про розпуск парламенту. Я вимагав, щоб була стенограма і почув тільки одну відповідь, що він вважає, що коаліції не існує вже два роки”, – сказав він.

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що Володимир Зеленський на посту президента порушив Конституцію України. Про це він сказав під час звернення до журналістів. “Це природне бажання президента України мати більшість у Верховній Раді… Верховну Раду можна розпускати не тоді, коли забажається президенту, навіть коли це для нього потрібно, а тоді, коли є вичерпний перелік підстав для таких дій президента”, – сказав він.

ЗАКОН ПРО ВИБОРИ.

Президентський законопроект про внесення змін до законодавства у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів передбачає пропорційну систему за закритими списками та зниження прохідного бар’єру до Верховної Ради до 3% (із нинішніх 5%). Так, текст законопроекту авторства президента України Володимира Зеленського (№10319), оприлюдненого на сайті ВР, передбачає пропорційну систему виборів до ВР із 3-відсотковим бар’єром і закритими списками.

Заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою. Про це він сказав журналістам в кулуарах парламенту в середу, передає “Інтерфакс-Україна”. “Позачергові вибори очевидно будуть проходити за тим законом, який є сьогодні чинним: половина парламенту обиратиметься за партійними списками, а інша половина – за мажоритарною системою”, – розповів Рябошапка.

Президент Володимир Зеленський вважає, що на виборах у Верховну Раду українці оберуть політиків, здатних змінити країну. Про це глава держави написав у Facebook, реагуючи на те, що парламент у середу провалив його законопроекти щодо змін виборчого законодавства. “Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі”, – зазначив президент.

КАДРОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов стверджує, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників. “Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від зобов’язання його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції гідності, й Міністерство юстиції робило все для належного впровадження ухваленого закону”, – написав заступник міністра на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Глава адміністрації президента України Андрій Богдан наголошує, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади (люстрацію), а президент Володимир Зеленський не порушив закон його призначенням. “Так, я потрапив під закон про люстрацію абсолютно несправедливо. Я закрив одну дуже корупційну схему, яка виводила 2 млрд грн на рік при всіх владах. І автором цієї корупційної схеми при Міністерстві юстиції був один з авторів закону про люстрацію”, – сказав він в ефірі телеканалу “112 Україна” у вівторок увечері. Богдан зазначив, що при прийнятті закону про люстрацію посади глави адміністрації президента і його заступники були виведені з-під державної служби. “І якщо я можу займати якусь посаду на території України, то це глава адміністрації президента або його заступники. Тому в цьому немає порушення ні норм моралі, ні норм закону”, – заявив він.

Президент України Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Відповідний указ президента України №316/2019 від 22 травня 2019 року оприлюднено на сайті глави держави. “Призначити Баканова Івана Геннадійовича першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України”, – зазначено в документі.

Глава Української держави Володимир Зеленський своїм указом призначив на посаду представника президента в Кабінеті Міністрів екс-члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрія Геруса. “Призначити Геруса Андрія Михайловича представником президента України в Кабінеті Міністрів України”, – йдеться в указі №314/2019, оприлюдненому на сайті глави держави в середу вранці.

Президент України Володимир Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України. Відповідний указ президента України №315/2019 від 22 травня про скасування указу №309 від 21 травня оприлюднено на сайті глави держави. “Скасувати як такий, ще нереалізований, указ президента України від 21 травня 2019 року №309 “Про призначення О.Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України”, – йдеться в документі.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у контексті кадрових указів президента Володимира Зеленського пояснила, що вона наразі обіймає цю посаду та сподівається продовжити свою роботу. “Насамперед, моя посада і роль у дипломатичній службі не змінилися – заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції. Я дуже люблю те, чим я займалася, займаюся і, сподіваюся, далі займатимуся”, – написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Президент України Володимир Зеленський призначив постійного представника України в НАТО Вадима Пристайка заступником глави Адміністрації президента. Відповідний указ №317/2019 від 22 травня розміщено на офіційному сайті глави держави. Як повідомлялося, напередодні Пристайко заявив, що готовий очолити Міністерство закордонних справ України, якщо отримає таку пропозицію від Зеленського. Він зазначив, що наразі він від імені МЗС допомагає “перехідній команді” у проведенні ефективних міжнародних зустрічей.

Курс України на зближення з НАТО закріплено в Конституції України, і його підтримує більшість населення країни, зазначає постійний представник України в НАТО Вадим Пристайко, якого в середу було призначено заступником глави Адміністрації президента. “Курс на НАТО зафіксовано в українській Конституції, і його розділяє щонайменше половина населення України. І більшість нашого парламенту. Я думаю, це всім зрозуміло”, – сказав він журналістам у середу біля будівлі АП.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Після зустрічі керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та колишнього власника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова правоохоронці почали розслідувати правомірність дій екс-президента Петра Порошенка. Про це 22 травня повідомляє прес-служба САП. “За результатами особистого прийому Холодницького гр. Крючкова щодо правомірності дій колишнього президента, ряду вищих посадових осіб органів державної влади, народних депутатів… прийнято рішення та внесено інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – відзначили у відомстві.

П’ятий президент України Петро Порошенко вважає, що низка розслідувань, розпочатих після завершення терміну його повноважень глави держави, свідчить про старт парламентської виборчої кампанії, а також не виключив появи нових кримінальних проваджень, у яких він може фігурувати. “Я оцінюю ці політичні переслідування так: перше – це є ознакою початку парламентської виборчої кампанії. Друге – я дуже уважно стежу за тими звинуваченнями, які йдуть не від моїх ворогів, а від ворогів України. Якщо подається скарга до слідчих органів на те, що українські військові кораблі, які йшли обороняти Азовське узбережжя Маріуполя в рамках рутинної ротації, – це провокація проти Російської Федерації та спроба перекласти відповідальність зі сторони РФ – країни-агресора … Наразі п’ята колона намагається перекласти це на владу України”, – сказав Порошенко журналістам у середу в Києві, відповідаючи на запитання, як він оцінює політичні переслідування, що розпочалися.

ГОЛОВНЕ

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін в ході телефонної розмови обговорили рішення Москви про спрощення видачі паспортів РФ жителям Донбасу і Криму. “Вони (Меркель і Макрон) знову озвучили свою критику щодо російських указів, що спрощують надання російського громадянства громадянам України”, – йдеться в заяві представника уряду ФРН Штеффена Зайберта.

Голова Адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан допускає проведення референдуму щодо мирних угод з Росією. “Кінцеве рішення, якщо воно буде неоднозначно сприйняте суспільством, якщо там будуть точки, проблемні для сприйняття тими чи іншими, може бути винесене на референдум, щоби не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення чи підходять ті, чи інші домовленості”, – заявив Богдан. Він додав, що команда президента змушена шукати компроміси. Петро Порошенко вважає неприпустимим проведення референдуму про “мирні угоди” з агресором – Росією”. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль вважає референдум про відносини з Росією внутрішньою справою України, а Москва чекає від Києва конкретних кроків щодо поліпшення відносин.

Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства, які передбачали запровадження пропорційної виборчої системи із закритими списками і зниження прохідного бар’єру до 3%. Заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою. Володимир Зеленський вважає, що проваливши його законопроекти, “старі політики обрали стару систему, бо лише вона дає їм шанс подовжити політичне життя”. “То що? Зробимо їх разом? 21 липня”, – підсумував глава держави

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції і він буде оскаржений у Конституційному суді. Спікер додав, що указ президента не може зупинити ні Верховна Рада, ні її голова. “Може тільки суд визначити його відповідність до Конституції. Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в Конституційний суд і я підтримую цю ініціативу народних депутатів”, – сказав він.  Петро Порошенко вважає, що Володимир Зеленський на посту президента порушив Конституцію України. “На жаль, Конституція не була дотримана. Ми бачимо, що почала діяльність команда (Зеленського) з порушення Конституції. Це точно не може не викликати занепокоєння”, – сказав Порошенко.

Після зустрічі керівника САП Назара Холодницького та колишнього власника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова правоохоронці почали розслідувати правомірність дій екс-президента Петра Порошенка. Дмитро Крючков стверджує, що наглядова рада “Центренерго” спільно з ФДМУ та низкою держслужбовців “розподілили ключові посади в органах правління та наглядової ради ПАТ “Центренерго” з метою розкрадання коштів держтовариства. За його словами, дії щодо “Центренерго” координував сам Порошенко та близький до нього нардеп Ігор Кононенко. Петро Порошенко вважає, що низка розслідувань, розпочатих після завершення терміну його повноважень глави держави, свідчить про старт парламентської виборчої кампанії, а також не виключив появи нових кримінальних проваджень, у яких він може фігурувати.

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов стверджує, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників. Петухов наголошує, що посаду глави Адміністрації президента прямо зазначено в ч. 5 ст. 2 закону “Про очищення влади” як таку, щодо якої здійснюються заходи з очищення влади (люстрація). Глава АП Андрій Богдан наголошує, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади, а президент Володимир Зеленський не порушив закон його призначенням.

Президент України Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ.

Володимир Зеленський призначив на посаду представника президента в Кабінеті Міністрів екс-члена НКРЕКП Андрія Геруса.

Президент України Володимир Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України. Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у контексті кадрових указів президента Володимира Зеленського пояснила, що вона наразі обіймає цю посаду та сподівається продовжити свою роботу.

Президент України Володимир Зеленський призначив постійного представника України в НАТО Вадима Пристайка заступником глави Адміністрації президента. Вадим Пристайко заявив, що курс України на зближення з НАТО закріплено в Конституції України, і його підтримує більшість населення країни.

Заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що Володимир Зеленський призначив екс-міністра фінансів Олександра Данилюка Секретарем Ради національної безпеки і оборони.

результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”, свідчать, що лідером електоральних симпатій серед політичних сил в Україні є партія “Слуга народу”. Зазначається, що  її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і визначився з симпатіями. За “Опозиційну платформу – За життя” готові проголосувати 10,5% опитаних, БПП Солідарність – 8,8%, Батьківщину – 7,3%, партію “Сила та честь” Ігоря Смешка – 5,1%, партію Святослава Вакарчука (“Голос” – ред.) – 4,6%, Радикальну партію Олега Ляшка – 3,3%, Опозиційний блок – 3,2%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Перші призначення Зеленського – продюсери і сценаристи 95 кварталу, адвокат Коломойського прийшли до влади (570 публікацій у ЗМІ)
  • Позачергова сесія Ради: парламент не підтримав Зеленського (326 публікацій у ЗМІ)
  • Мін’юст про призначення голови АП: Незнання закону не звільняє від обов’язку його виконувати (49 публікацій у ЗМІ)
  • Розслідують корупційні схеми: САП відкрила провадження стосовно Порошенка (28 публікацій у ЗМІ)
  • Президент призначив першого заступника голови СБУ (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон і президент Росії Володимир Путін в ході телефонної розмови у вівторок обговорили рішення Москви про спрощення видачі паспортів РФ жителям Донбасу і Криму, йдеться в заяві представника уряду ФРН Штеффена Зайберта. “Вони (Меркель і Макрон – ІФ) знову озвучили свою критику щодо російських указів, що спрощують надання російського громадянства громадянам України”, – йдеться в заяві. Як повідомляють в Берліні, лідери також торкнулись теми реалізації мінських угод у зв’язку зі зміною керівництва в Україні.

Голова Адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан допускає проведення референдуму щодо мирних угод з Росією. Про це він розповів в ефірі “112-Україна”. “Кінцеве рішення, якщо воно буде неоднозначно сприйняте суспільством, якщо там будуть точки, проблемні для сприйняття тими чи іншими, може бути винесене на референдум, щоби не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення чи підходять ті, чи інші домовленості”, – заявив Богдан. Він додав, що команда президента змушена шукати компроміси.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль вважає референдум про відносини з Росією внутрішньою справою України, а Москва чекає від Києва конкретних кроків щодо поліпшення відносин. Про це він заявив в середу, пише російське видання “ТАСС”. “Це внутрішня справа України, від Києва ми б очікували конкретні кроки, перш за все, в руслі виконання мінських домовленостей, врегулювання внутрішньоукраїнської проблеми, а також в плані нормалізації двосторонніх відносин з Росією”, – сказав він.

П’ятий президент України Петро Порошенко вважає неприпустимим проведення референдуму про “мирні угоди” з агресором – Росією”. “Був неприємно здивований дивною позицією, що питання так званих мирних угод із Росією має вирішуватися на референдумі. У країні є побоювання, що це капітуляція, а ніяка не “мирна угода”, – написав Порошенко у Twitter у середу.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДО ВР.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що указ про розпуск парламенту суперечить діючій Конституції і він буде оскаржений у Конституційному суді. Про це він сказав під час позачергового засідання парламенту. “Вчора у нас відбулися консультації голів фракцій з президентом України Зеленським. Близько 5 раз я надавав запитання президенту України, на якій підставі він планує підписати указ про розпуск парламенту. Я вимагав, щоб була стенограма і почув тільки одну відповідь, що він вважає, що коаліції не існує вже два роки”, – сказав він.

Колишній президент Петро Порошенко вважає, що Володимир Зеленський на посту президента порушив Конституцію України. Про це він сказав під час звернення до журналістів. “Це природне бажання президента України мати більшість у Верховній Раді… Верховну Раду можна розпускати не тоді, коли забажається президенту, навіть коли це для нього потрібно, а тоді, коли є вичерпний перелік підстав для таких дій президента”, – сказав він.

ЗАКОН ПРО ВИБОРИ.

Президентський законопроект про внесення змін до законодавства у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів передбачає пропорційну систему за закритими списками та зниження прохідного бар’єру до Верховної Ради до 3% (із нинішніх 5%). Так, текст законопроекту авторства президента України Володимира Зеленського (№10319), оприлюдненого на сайті ВР, передбачає пропорційну систему виборів до ВР із 3-відсотковим бар’єром і закритими списками.

Заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою. Про це він сказав журналістам в кулуарах парламенту в середу, передає “Інтерфакс-Україна”. “Позачергові вибори очевидно будуть проходити за тим законом, який є сьогодні чинним: половина парламенту обиратиметься за партійними списками, а інша половина – за мажоритарною системою”, – розповів Рябошапка.

Президент Володимир Зеленський вважає, що на виборах у Верховну Раду українці оберуть політиків, здатних змінити країну. Про це глава держави написав у Facebook, реагуючи на те, що парламент у середу провалив його законопроекти щодо змін виборчого законодавства. “Вони розраховують за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради. Але я переконаний, що вони помиляються. І навіть у мажоритарних округах ви оберете нових політиків, здатних змінити країну не на словах, а на ділі”, – зазначив президент.

КАДРОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Заступник міністра юстиції України Сергій Петухов стверджує, що на посаду глави Адміністрації президента України не можна призначати люстрованих чиновників. “Якщо хтось вважає люстраційний закон несправедливим, то це не звільняє його від зобов’язання його виконувати. Люстрація була однією з перших вимог Революції гідності, й Міністерство юстиції робило все для належного впровадження ухваленого закону”, – написав заступник міністра на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Глава адміністрації президента України Андрій Богдан наголошує, що несправедливо потрапив під дію закону про очищення влади (люстрацію), а президент Володимир Зеленський не порушив закон його призначенням. “Так, я потрапив під закон про люстрацію абсолютно несправедливо. Я закрив одну дуже корупційну схему, яка виводила 2 млрд грн на рік при всіх владах. І автором цієї корупційної схеми при Міністерстві юстиції був один з авторів закону про люстрацію”, – сказав він в ефірі телеканалу “112 Україна” у вівторок увечері. Богдан зазначив, що при прийнятті закону про люстрацію посади глави адміністрації президента і його заступники були виведені з-під державної служби. “І якщо я можу займати якусь посаду на території України, то це глава адміністрації президента або його заступники. Тому в цьому немає порушення ні норм моралі, ні норм закону”, – заявив він.

Президент України Володимир Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління СБУ. Відповідний указ президента України №316/2019 від 22 травня 2019 року оприлюднено на сайті глави держави. “Призначити Баканова Івана Геннадійовича першим заступником глави Служби безпеки України – начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України”, – зазначено в документі.

Глава Української держави Володимир Зеленський своїм указом призначив на посаду представника президента в Кабінеті Міністрів екс-члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрія Геруса. “Призначити Геруса Андрія Михайловича представником президента України в Кабінеті Міністрів України”, – йдеться в указі №314/2019, оприлюдненому на сайті глави держави в середу вранці.

Президент України Володимир Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України. Відповідний указ президента України №315/2019 від 22 травня про скасування указу №309 від 21 травня оприлюднено на сайті глави держави. “Скасувати як такий, ще нереалізований, указ президента України від 21 травня 2019 року №309 “Про призначення О.Зеркаль заступником глави Адміністрації президента України”, – йдеться в документі.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у контексті кадрових указів президента Володимира Зеленського пояснила, що вона наразі обіймає цю посаду та сподівається продовжити свою роботу. “Насамперед, моя посада і роль у дипломатичній службі не змінилися – заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції. Я дуже люблю те, чим я займалася, займаюся і, сподіваюся, далі займатимуся”, – написала Зеркаль на своїй сторінці у Facebook.

Президент України Володимир Зеленський призначив постійного представника України в НАТО Вадима Пристайка заступником глави Адміністрації президента. Відповідний указ №317/2019 від 22 травня розміщено на офіційному сайті глави держави. Як повідомлялося, напередодні Пристайко заявив, що готовий очолити Міністерство закордонних справ України, якщо отримає таку пропозицію від Зеленського. Він зазначив, що наразі він від імені МЗС допомагає “перехідній команді” у проведенні ефективних міжнародних зустрічей.

Курс України на зближення з НАТО закріплено в Конституції України, і його підтримує більшість населення країни, зазначає постійний представник України в НАТО Вадим Пристайко, якого в середу було призначено заступником глави Адміністрації президента. “Курс на НАТО зафіксовано в українській Конституції, і його розділяє щонайменше половина населення України. І більшість нашого парламенту. Я думаю, це всім зрозуміло”, – сказав він журналістам у середу біля будівлі АП.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Після зустрічі керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та колишнього власника компанії “Енергомережа” Дмитра Крючкова правоохоронці почали розслідувати правомірність дій екс-президента Петра Порошенка. Про це 22 травня повідомляє прес-служба САП. “За результатами особистого прийому Холодницького гр. Крючкова щодо правомірності дій колишнього президента, ряду вищих посадових осіб органів державної влади, народних депутатів… прийнято рішення та внесено інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань”, – відзначили у відомстві.

П’ятий президент України Петро Порошенко вважає, що низка розслідувань, розпочатих після завершення терміну його повноважень глави держави, свідчить про старт парламентської виборчої кампанії, а також не виключив появи нових кримінальних проваджень, у яких він може фігурувати. “Я оцінюю ці політичні переслідування так: перше – це є ознакою початку парламентської виборчої кампанії. Друге – я дуже уважно стежу за тими звинуваченнями, які йдуть не від моїх ворогів, а від ворогів України. Якщо подається скарга до слідчих органів на те, що українські військові кораблі, які йшли обороняти Азовське узбережжя Маріуполя в рамках рутинної ротації, – це провокація проти Російської Федерації та спроба перекласти відповідальність зі сторони РФ – країни-агресора … Наразі п’ята колона намагається перекласти це на владу України”, – сказав Порошенко журналістам у середу в Києві, відповідаючи на запитання, як він оцінює політичні переслідування, що розпочалися.