Активісти #ДоступноЄвротур подолали автостопом більше 7 тисяч кілометрів

Активісти #ДоступноЄвротур Дмитро Щебетюк і Костянтин Ічко повернулися зі своєї подорожі автостопом країнами Європи. У мандрівку вони вирушали з наміром продемонструвати, що подорожувати автостопом на візку і з невеликим бюджетом – можливо. Протягом 30 днів, з 15 квітня до 15 травня, хлопці побували у 10 країнах – Польщі, Чехії, Німеччині, Люксембурзі, Франції, Іспанії, Італії, Швейцарії, Австрії та Словаччині. «За нашими підрахунками, за цей час ми проїхали 6800 кілометрів автостопом і пройшли пішки 580 кілометрів», – розповідає Костянтин Ічко​.

Маршрут формували «на ходу» – наступне місто обирали голосуванням підписників сторінки. За ці 30 днів їх підвозили 26 автівок. Декілька разів хлопці пересувалися рейсовими автобусами.

Ночували зазвичай в українців, які відгукнулися на прохання допомогти з житлом. «Українці, які живуть у Європі, завжди готові допомогти. Деякі люди вже повторно кличуть нас у гості. Але якщо ви плануєте шукати, у кого можна переночувати, у їхні Фейсбук-групи краще писати заздалегідь – іноді пост погоджують декілька днів. У таких випадках нас виручали підписники», – розповідає Дмитро.

У поїздку мандрівники взяли з собою 100 євро, повернулися в Україну – із 20 євро. Більше 300 євро заробили за допомогою гітари – її придбали на початку подорожі, у Польщі, за 35 євро зі свого стартового бюджету. Іноді грошима і їжею допомагали люди, яких зустрічали у дорозі. Загалом за час мандрівки витратили близько 480 євро.

Хлопці задоволені тим, що змогли побачити багато міст, але визнають, що дуже втомилися від темпу подорожі – щодня нове місто. За їхніми словами, найкраще було б їхати в одне місто на тиждень.

«Наші цілі ми виконали – багато людей пишуть, що ми надихнули їх на подорожі. Мені досі важко повірити, що ми змогли кататися по всій Європі, маючи з собою фактично 1400 гривень на людину – це місячна соціальна допомога людини з інвалідністю. Ми отримали море вражень, і для мене це точно було краще, ніж якби я жив на ті самі гроші в Україні», – каже Дмитро Щебетюк.

За час подорожі хлопці відзняли 500 гігабайт відеоматеріалу – на телефон, якісну камеру, дрон і GoPro. Відеозвіт планують випустити у жовтні.