Екоактивісти закликають киян підтримати у Громадському бюджеті-2020 проект «Еко-школа»

Екоактивісти закликають киян підтримати у Громадському бюджеті-2019 проект «Еко-школа». Це 4 проекти для 4 районів Києва – Шевченківського, Голосіївського, Подільського та Дніпровського. У кожному районі – 5 шкіл-учасниць.

«Ми хочемо показати, що сортування сміття у школах – це можливо, і впроваджувати культуру сортування серед школярів та батьків. Проект передбачає встановлення спеціальних баків у школі та тренінги із сортування відходів. Також ми плануємо екскурсії на сортувальні станції і полігон – щоб діти розуміли, куди дівається сміття, яке вони викидають», – розповіла Анастасія Скок, голова еко-клубу «Зелена Хвиля», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Роздільний збір відходів – це також можливість для шкіл заробляти на продажу вторсировини додаткові кошти для своїх потреб. «В Україні більше 17 тисяч шкіл, які щодня продукують сміття на 5 мільйонів гривень. «Якщо школи впровадять правильний роздільний збір, то зможуть щомісячно заробляти від 600 до 3 тисяч гривень. Ці гроші можна витратити на розвиток учнівського самоврядування чи інші потреби школи», – каже Анастасія Скок.

З кожною зі шкіл вже є попередня домовленість про впровадження проекту. Якщо пілотний етап запрацює успішно, ініціативу хочуть розширити на усі школи Києва, у перспективі – запровадити роздільний збір сміття у всіх школах України.

До завершення голосування за проекти бюджету участі у Києві залишається 1 день.

Активісти ГО «Let`s Do it Green Ukraine» анонсували на вересень 2019 року всеукраїнську акцію прибирання сміття у скверах і парках міст. Акція розпочнеться 14 вересня. Наступної весни планують акції з висадження дерев у 20 регіонах України. Це два із 10 їхніх проектів у рамках National Green Challenge.

«Від стану довкілля залежить наше майбутнє, тому зараз головним пріоритетом має бути екопросвітництво – у сфері управління відходами, освіті; має бути корпоративна відповідальність бізнесу. Нам потрібно об’єднувати зусилля громадян, бізнесу і влади – ця синергія допоможе привернути суспільну увагу до захисту довкілля, інтегрувати молодь у культуру сталого розвитку», – зазначила Анна Радченко-Дурнєва, віце-президент ГО «Let`s Do it Green Ukraine».