«34% європейців не мають поняття про Голокост», – Борис Забарко

Всеукраїнська асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто і концтаборів та Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» підписали меморандум про співпрацю на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Договір передбачає допомогу у зборі свідчень, включно з наданням даних про людей, які вижили під час Голокосту, або мають цінну історичну інформацію про події того часу, підтримку у виданні англійською мовою книги Бориса Забарка «Життя і смерть в епоху Голокосту», спільне проведення освітніх, культурних та наукових заходів, двосторонні консультації в межах компетенцій.

Одне з основних завдань меморандуму – об’єднати сили двох організацій задля збудування інноваційного Меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру в Києві. Це вже третя спроба відкриття такого музею – воно планувалося ще в 2001 та 2011 роках.

«Ми видали шість книг про Голокост, вони є у бібліотеці “Бабиного Яру”. Ми проводили презентацію однієї з них в 22 містах України і дуже здивувалися, як мало наші люди знають про Голокост. До речі, в кінці минулого року в Європі проводили опитування і виявили, що 34% європейців досі не мають поняття про цю страшну єврейську трагедію… Наша асоціація робить все, щоб пам’ять про Голокост не згасла. Тому ми дуже раді запрошенню брати участь у створенні Меморіального центру у Бабиному Яру», – сказав Борис Забарко, директор Асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто і концтаборів.

«Сподіваємося, що меморіальний центр Голокосту стане безумовною пам’яткою України на архітектурному, освітньому та виставковому рівнях. У вересні цього року ми відкриваємо в центрі Києва Urban Info Box – тимчасову конструкцію, яка буде розповідати про хід реалізації проекту, про наші плани, ініціативи, в тому числі спільні з Асоціацією», – поділилася Яна Барінова, виконавча директорка та директорка зі стратегії Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Серед першочергових кроків співпраці – усно-історичний проект «Персональні досвіди Голокосту», що буде створений на основі свідчень євреїв, які вижили.

Також на прес-брифінгу показали відеопрезентацію майбутнього Меморіального центру.