АНОНС: Презентація Декларації на підтримку реформи Державного оборонного замовлення

Презентація

19 червня (середа) о 12-00 в прес-центрі Українського кризового медіа центру за адресою вул. Хрещатик, 2 відбудеться презентація Декларації на підтримку реформи Державного оборонного замовлення.

Запрошуємо журналістів, експертів з питань оборони та протидії корупції і активістів на Презентацію Декларації з підтримки реформи Державного оборонного замовлення (ДОЗ).

Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) спільно із іншими учасниками громадянського суспільства представить документ, у якому підписанти закликають органи державної влади невідкладно і ефективно реформувати ДОЗ і декларують намір всебічно сприяти впровадженню реформи. Внаслідок такої реформи ДОЗ має стати більш прозорим та підзвітним.

Серед підписантів:

  • Валентин Бадрак, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та озброєння
  • Олександр Ясинський,Генеральний директор ГС «Ліга оборонних підприємств»
  • Євген Крупа,Голова Правління Асоціації «Українська оборонна та безпекова промисловість»
  • інші громадські організації та експерти.

У світі через корупцію в оборонному секторі втрачається 400 мільярдів доларів, це приблизно 20 відсотків усіх витрат. Це дані Стокгольмського Міжнародного Інституту Дослідження Миру SIPRI за 2017-тий рік. Особливо масштабних втрат зазнають державні бюджети у країнах, де відбуваються збройні конфлікти, з огляду на самі розміри кошторисів і часто непрозорі схеми закупівель.

В Україні наразі Державне оборонне замовлення (ДОЗ) приблизно на 95 відсотки закрите. Відповідно,  громадський нагляд за механізмом планування та проведення закупівель для забезпечення потреб національної безпеки і оборони практично неможливий.

Водночас, демократичні принципи, закріплені у Законі «Про національну безпеку України» передбачають, що цей механізм має бути максимально можливо прозорим та підзвітним.

З огляду на це, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони представить Декларацію на підтримку реформи ДОЗу. Цей документ містить ключові рекомендації зі збільшення прозорості механізму ДОЗу, які були погоджені із представниками державних установ і громадськими організаціями. Представники громадянського суспільства, експерти та активісти у секторі оборони та протидії корупції вже підтримали ці пропозиції. Документ буде передано для розгляду до Адміністрації Президента

Довідково:Незалежний Антикорупційний Комітету з питань Оборони (НАКО) є спільною ініціативою Програми протидії корупції у сфері безпеки і оборони міжнародної неурядової організації Transparency International – Велика Британія (TI-DS) та Transparency International Україна (ТІ-Україна). Комітет складається із шести членів: трьох українських – активістка Євромайдану та Революції Гідності Юлія Марушевська, екс-міністр закордонних справ та перший заступник Секретаря РНБО України Володимир Огризко,голова правління Centre.UA, співініціатор руху «Чесно» Олег Рибачук, а також трьох міжнародних – у колишньому перший заступник начальника Штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі генерал-лейтенант (у відставці)Мішель Яковлєв,екс-уповноважений представник з питань боротьби із корупцією у Словенії Драго Коста екс-голова наглядової ради комунальних підприємств Місії ООН у Косово Джеймс Вассерстром.Метою НАКО є зменшення корупційних ризиків у секторі безпеки та оборони України шляхом моніторингу, оцінки та аналізу антикорупційних реформ та надання відповідних рекомендацій.

Контакт: Емілія Дєнєжна, 097 431 66 33, e-mail: [email protected]