Для України спротив російській агресії і внутрішні реформи – це дві сторони однієї медалі – Держдепартамент США

Перші візити новообраного президента України у країни Заходу підтверджують, що зовнішньополітичний курс України залишиться радше незмінним. Після зміни влади, ЄС та США продовжать всебічну підтримку України. Такі тези висловили учасники дискусії-телемосту між Києвом, Брюсселем і Вашингтоном, організованого коаліцією «Реанімаційний пакет реформ», в Українському кризовому медіа-центрі.

Західні експерти зазначили, що за попередні 5 років Україна досягла великого прогресу в окремих сферах, але важливо продовжувати і поглиблювати реформи, зокрема антикорупційну.

Бред Фріден, директор управління з питань Східної Європи Державного Департаменту США, наголосив, що Сполучені Штати ніколи не визнають анексію Криму і вимагатимуть повного відновлення територіальної цілісності України дипломатичним шляхом. При цьому, зазначає він, для України протидія російській агресії і внутрішні реформи – це дві сторони однієї медалі.

«Зобов’язання президента продовжувати реформи дуже важливе, якщо Україна хоче продовжити свій рух у бік Заходу. Україна навряд чи зможе бути успішною і протидіяти російському тиску, якщо не зміцнить демократичні інституції і не подолає корупцію. Розбудова спроможних і надійних інституцій, забезпечення верховенства права, зменшення корупції, посилення спроможності уряду, створення робочих місць та залучення інвестицій – це надійний шлях до економічного зростання, стійкості та незалежності перед зовнішнім тиском», – наголосив Бред Фріден.

За роки після Революції гідності Україна настільки зблизилася із західними партнерами у політичній та економічній сферах, що «відкотити» ці зміни майже неможливо, зазначила Ольга Стефанишина, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України. «Хочу звернути особливу увагу на інтеграцію енергетичних ринків України та ЄС, тому що це для нас питання не лише торгівлі, а насамперед безпеки. Зараз наша енергетична система ґрунтується на законодавстві ЄС, яке є суворим і чітким, і будь-яка угода з Росією повинна буде ґрунтуватися на прозорих європейських правилах. І це один із найяскравіших прикладів, коли євроінтеграція стала гарантією прозорості», – зазначила Ольга Стефанішина.

Святослав Юраш, радник з питань міжнародної політики Зеленського під час його передвиборчої кампанії, запевнив, що команда президента не планує змінювати зовнішньополітичний курс країни, вектор на інтеграцію до ЄС і НАТО продовжиться.

Значною мірою успіх українських реформ пов’язаний з тим, що вони були частиною зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію та макрофінансової допомоги, зазначив Річард Тіббелс, голова Відділу двосторонніх відносин Східного партнерства Європейської служби зовнішніх справ (EEAS). Він нагадав, що з 2014 року ЄС надав Україні підтримки і позик на суму близько 14 мільярдів євро. Річард Тіббелс додав, що на саміті Україна-ЄС європейські партнери очікуватимуть більш детальної інформації з українського боку щодо майбутніх пріоритетів у реформах.

На думку Олени Галушки, керівниці міжнародного напряму Центру протидії корупції, головні завдання для України зараз – зберегти попередні здобутки і виправляти помилки та недопрацювання. За її словами, пріоритетом мають бути забезпечення верховенства права, перезапуск судової реформи з урахуванням позитивного досвіду створення Вищого антикорупційного суду, реформа кримінальної поліції, позбавлення CБУ функції розслідування економічних злочинів. Реформи будуть найкращою запорукою надійності країни для інвесторів та міжнародних партнерів, наголошує вона.