Огляд ЗМІ за 25 червня 2019

ГОЛОВНЕ

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Тепер рішення має затвердити міністр юстиції Австрії своїм підписом, а після чого можна проводити екстрадицію. Фірташ і його захисники рішення не коментували і залишили будівлю суду.

ПАРЄ розпочала процедуру оскарження повноважень російської делегації на вимогу представників кількох національних делегацій. Оскарження повноважень за змістовними підставами відбулося за пропозиції грузинської делегатки Ніно Гогадзе. Окремо голова української делегації Володимир Ар’єв оскаржив повноваження росіян на процедурних підставах, ґрунтуючись на тому, що у складі російської делегації є депутати, обрані по багатомандатному округу, включаючи голоси мешканців українського Криму, і обрання цих людей до Держдуми є сумнівним. Крім того, українська делегація вирішила зупинити роботу у ПАРЄ на знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму. Українська делегація в ПАРЄ також просить українську владу терміново розглянути питання припинення участі України в роботі ПАРЄ, а також питання про подальшу участь України в органах Ради Європи. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що відкликає постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій. Павло Клімкін вважає, що рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було прийняте до президентських виборів в Україні. «Це все не про Порошенка, Зеленського чи когось іншого. Це наша спільна проблема. Добре було б це спільно усвідомити», – заявив Клімкін.

Президент Володимир Зеленський висловив розчарування рішенням ПАРЄ затвердити повноваження делегації Російської Федерації. «Минулого тижня я особисто обговорював це питання з президентом Франції та з федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше», – заявив Зеленський. Він подякував делегації Верховної Ради в Асамблеї та дружнім національним делегаціям за підтримку української позиції в цьому питанні.

У Києві пікетують посольства країн, що скасували санкції з РФ у ПАРЄ. Зокрема, це посольства Австрії, Німеччини, Вірменії, Норвегії, Італії, Словаччини, Франції, Фінляндії, Нідерландів та Офіс Ради Європи.

РФ відмовилося виконувати рішення трибуналу і відпускати українських моряків. У Кремлі заявляють, що питання про долю затриманих у Керченській протоці українських моряків перебуває за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав застосувати всі можливі важелі впливу на РФ для звільнення військовополонених українських моряків під час наступної зустрічі країн G20.

Президент України Володимир Зеленський затвердив положення про Офіс президента України. Керівником Офісу президента призначено Андрія Богдана, іншим указом його звільнено з посади глави Адміністрації глави держави. Перепризначені на відповідні посади в Офісі президента перший заступник голови Адміністрації президента Сергій Трофімов, заступники глав Адміністрації президента Олексій Гончарук, Юрій Костюк, Вадим Пристайко, Руслан Рябошапка, Кирило Тимошенко, Олексій Дніпров.

В журналістському розслідуванні “Наших грошей з Денисом Бігусом” йдеться, що керівник Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до офшорів, які провернули кілька кредитних афер на сотні мільйонів гривень, має маєток в Конча-Заспі та багато землі у Київській області.

Національний банк з 25 жовтня введе в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень. На аверсі купюри зображений філософ, природознавець, основоположник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу та космізм Володимир Вернадський. На реверсі – президія Національної академії наук. Крім того, монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу з 1 жовтня 2019 року.

Конституційний суд за скаргою Надії Савченко визнав неконституційним положення Кримінального процесуального кодексу, за яким її арештували. Відповідне положення міститься в ч. 5 ст. 176 КПК і передбачає, що до підозрюваних в тероризмі не може бути м’якішого обмеження, ніж тримання під вартою. Суд цю норму скасував.

Представники партії “Слуга народу” подали заяви до правоохоронних органів про введення в оману виборців у зв’язку з реєстрацією на мажоритарних виборчих округах кандидатів-клонів партії “Слуга народу”.

Святослав Вакарчук заявив, що партія “Голос” у разі проходження до Верховної Ради має намір ініціювати зміни до Конституції України, що обмежують термін перебування на посаді нардепа щонайбільше двома каденціями поспіль.

Віктор Медведчук заявив, що після переговорів з представниками партії Москва частково зняла з України санкції, дозволивши транзитні перевезення через РФ підсанкційних товарів з України. До Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов позов із вимогою скасувати рішення ЦВК про реєстрацію Юрія Бойка кандидатом у народні депутати за виборчим списком партії “Опозиційна платформа – За життя”, в партії заявляють, що жодних правових підстав для відмови у реєстрації Бойка немає.

Петро Порошенко заявив, що розглядає партії “Опозиційна платформа – За життя” і “Опозиційний блок” як головних опонентів своєї партії на позачергових виборах до Верховної Ради і має намір не допустити їх входження в парламентську коаліцію.

Згідно з результатами опитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка і центр “Соціальний моніторинг”, за партію Володимира Зеленського “Слуга народу” готові проголосувати 45,3% опитаних, за “Опозиційну платформу – За життя” – 12,1%, за “Батьківщину” – 8,8%, за “Європейську солідарність” Петра Порошенка – 8,4% і за партію музиканта Святослава Вакарчука “Голос” – 6,8%. Серед них найближче до проходу в парламент перебувають “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка із 4,5% голосів українців і “Сила і честь” Ігоря Смешка, у якої 4,4%.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Україна призупинила участь в ПАРЄ (662 публікації у ЗМІ)
  • Австрійський суд дозволив екстрадицію Фірташа до США (60 публікацій у ЗМІ)
  • НБУ презентував банкноту номіналом 1000 гривень (59 публікацій у ЗМІ)
  • Росія не виконуватиме рішення Морського трибуналу щодо українських моряків (32 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський призначив Богдана керівником Офісу Президента (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського олігарха Дмитра Фірташа до США. Про це 25 червня заявив суддя Верховного суду Австрії, повідомляє Радіо Свобода. Суд Австрії вирішив не задовольняти апеляцію адвокатів олігарха. Зазначається, що тепер рішення має затвердити міністр юстиції Австрії своїм підписом, а після того можна проводити екстрадицію. Фірташ і його захисники рішення не коментували і залишили будівлю суду.

Українська делегація вирішила зупинити роботу у Парламентській асамблеї Ради Європи на знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму. Це рішення вже ухвалено і його оголосять найближчим часом, повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”. Після оскарження повноважень російської делегації та зупинки автоматичного призначення Слуцького віце-президентом ПАРЄ, українська делегація спільно залишила сесійну залу і не братиме участь у подальших дебатах до кінця дня.

Парламентська асамблея Ради Європи розпочала процедуру оскарження повноважень російської делегації на вимогу представників кількох національних делегацій. Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”. Оскарження повноважень за змістовними підставами відбулося за пропозиції грузинської делегатки Ніно Гогадзе. Загалом оскарження підтримали під півсотні депутатів.

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи просить українську владу терміново розглянути питання припинення участі України в роботі ПАРЄ, а також питання про подальшу участь України в органах Ради Європи. “Рішення української делегації в ПАРЄ. 1) Припинити участь у роботі Парламентської асамблеї, крім питань про позбавлення повноважень російської делегації. 2) Делегація звертається до Верховної Ради України щодо необхідності терміново розглянути питання зупинення участі України в роботі ПАРЄ”, – написав член делегації, народний депутат із фракції “Народний фронт” Леонід Ємець на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування рішенням ПАРЄ затвердити повноваження делегації Російської Федерації. “Розчарований рішенням ПАРЄ затвердити без обмежень повноваження делегації Російської Федерації. Минулого тижня я особисто обговорював це питання з президентом Франції та з федеральним канцлером Німеччини. Намагався переконати пана Макрона та пані Меркель, що повернення російської делегації до ПАРЄ можливе лише після того, як Росія виконає принципові вимоги Асамблеї. Шкода, що наші європейські партнери нас не почули та вчинили інакше”, – написав Зеленський на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що відкликає постійного представника України при Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій у зв’язку з рішенням Парламентської асамблеї Ради Європи про повернення російської делегації до ПАРЄ. “У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, й відновити її буде надзвичайно складно. Із лідера зусиль для захисту прав людини організація перетворилася на простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій”, – написав Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було прийняте до президентських виборів в Україні. Про це у колонці на “Європейській правді” написав голова МЗС Павло Клімкін. “Воно назрівало і було б ухвалено за будь-якого розвитку політичної ситуації в Україні. Річ не у розподілі відповідальності, яку я, до речі, з себе також не знімаю. Це все не про Порошенка, Зеленського чи когось іншого. Це наша спільна проблема. Добре було б це спільно усвідомити”, – зазначив він.

Російська делегація встане і піде з ПАРЄ, якщо в доповідях щодо оскарження повноважень у ПАРЄ буде хоч найменше обмеження, заявив “Інтерфаксу” голова делегації Петро Толстой. Наразі ПАРЄ, відповідно до регламенту, не може позбавити російську делегацію права голосувати, виступати в ПАРЄ і бути представленою в органах асамблеї – так звані “великі санкції”.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас у своїй офіційній заяві щодо членства РФ у Раді Європи закликав РФ якнайшвидше сплатити свій членський внесок в організацію та уникнув згадки про дії РФ щодо України. Як повідомляє “Європейська правда”, заява Мааса у вівторок опублікована на сайті німецького дипломатичного відомства. Маас привітав компромісне рішення про повернення делегації РФ до Парламентської асамблеї Ради Європи і зазначив, що Росія повинна зробити “свій конструктивний внесок у цей компроміс”.

У Києві на знак протесту проти підтримки рішення про повернення представників РФ у Парламентську асамблею Ради Європи пікетують посольство Австрії. Акцію о 18:00 біля посольства Австрії анонсували у Facebook під назвою “Ні поверненню Росії до ПАРЄ! Пікет посольств країн-союзників РФ”. Маршрут акції позначили на карті.

У Кремлі заявляють, що питання про долю затриманих у Керченській протоці українських моряків перебуває за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права. Про це сказав 25 червня, в день, коли закінчується термін виконання наказу трибуналу Росії відпустити полонених моряків, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав застосувати всі можливі важелі впливу на РФ для звільнення військовополонених українських моряків під час наступної зустрічі країн “великої двадцятки” (G20) в Осаці (Японія). Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook в аспекті закінчення у вівторок терміну, відведеного РФ Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення і звільнення моряків.

УТВОРЕННЯ ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ.

Президент України Володимир Зеленський затвердив Положення про Офісі президента України. Це закріплено указом №436/2019 від 25 червня. Документ набуває чинності з дня опублікування. Згідно з Положенням, Офіс президента – постійно діючий допоміжний орган, утворений главою держави відповідно до п.28 ч.1 ст.106 Конституції України.

Президент України Володимир Зеленський затвердив положення про Офіс президента, підписавши у вівторок відповідний указ №436/2019, повідомляється на офіційному сайті глави держави. Як повідомлялося, Зеленський створив Офіс президента шляхом реорганізації та скорочення чисельності співробітників Адміністрації президента України (указ №417/2019 від 20 червня). Керівником Офісу президента призначено Андрія Богдана (указ №435/2019), іншим указом (№434/2019) його звільнено з посади глави Адміністрації глави держави.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Керівник Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до офшорів, які провернули кілька кредитних афер на сотні мільйонів гривень, має маєток в Конча-Заспі та багато землі у Київській області. Про це йдеться в журналістському розслідуванні “Наших грошей з Денисом Бігусом”. Відзначається, що у 2011 році Богдан став власником маєтку на понад 1,5 тис. кв.м у Конча-Заспі. У 2013 році дружина Богдана купила дві квартири у центрі Києва на 300 кв.м. Потім Богдан оформив на себе низку нежитлових, найвірогідніше, офісних приміщень на Дніпровській набережній. Їх він здає в оренду.

ЕКОНОМІКА.

Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу з 1 жовтня 2019 року. Про це повідомив Голова НБУ Яків Смолій під час прес-брифінгу. Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років, зазначає НБУ.

Національний банк з 25 жовтня введе в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ у Facebook. Нацбанк також опублікував фото нової банкноти. На аверсі купюри зображений філософ, природознавець, основоположник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про біосферу та космізм Володимир Вернадський. На реверсі – президія Національної академії наук.

ПОЗАЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДО ВР.

Представники партії “Слуга народу” президента України Володимира Зеленського подали заяви до правоохоронних органів про введення в оману виборців у зв’язку з реєстрацією на мажоритарних виборчих округах кандидатів-клонів партії “Слуга народу”. “Сьогодні нами було подано повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.157 Кримінального кодексу України. Тобто введення виборців в оману”, – повідомив представник партії “Слуга народу” Олександр Качура журналістам у вівторок.

Партія “Голос” у разі проходження до Верховної Ради за підсумками позачергових виборів має намір ініціювати зміни до Конституції України, що обмежують термін перебування на посаді нардепа щонайбільше двома каденціями поспіль і зобов’язуються своїм прикладом продемонструвати такий підхід, незалежно від результату проходження їхньої ініціативи в парламенті. “Партія “Голос” пропонує конституційно обмежити можливість депутатів обіймати свої посади лише двічі, дві каденції поспіль, тобто бути у Верховній Раді не більше ніж 10 років”, – сказав лідер партії Святослав Вакарчук на брифінгу біля будівлі Верховної Ради у вівторок.

Голова політвиконкому партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук заявляє, що після переговорів з представниками партії Москва частково зняла з України санкції, дозволивши транзитні перевезення через РФ підсанкційних товарів з України, повідомляє прес-служба політсили у вівторок. За словами Медведчука, 24 червня 2019 року президент РФ Володимир Путін вніс зміни до норм указу про контрсанкції від 6 серпня 2014 року і від 22 жовтня 2018 року. Зокрема, в документі прописано дозвіл на транзитні перевезення через РФ товарів з України, заборонених до ввезення в РФ.

До Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов позов із вимогою скасувати рішення Центральної виборчої комісії про реєстрацію Юрія Бойка кандидатом у народні депутати за виборчим списком партії “Опозиційна платформа – За життя”, в партії заявляють, що жодних правових підстав для відмови у реєстрації Бойка немає.

Лідер партії “Європейська солідарність”, п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що розглядає партії “Опозиційна платформа – За життя” і “Опозиційний блок” як головних опонентів своєї партії на позачергових виборах до Верховної Ради і має намір не допустити їх входження в парламентську коаліцію. “Опозиційна платформа Бойка-Медведчука і Опоблок Мураєва-Вілкула стають дедалі агресивнішими і нахабнішими. Вони – наші головні опоненти на цих виборах. Ми не дамо їм посісти друге місце, на яке вони розраховують”, – написав Порошенко в своєму мікроблозі в соцмережі Twitter у вівторок.

Українці, які визначилися і точно підуть голосувати на позачергових виборах, готові провести до Верховної Ради 5 партій. Про це йдеться в результатах опитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка і центр “Соціальний моніторинг”. Як повідомили на прес-конференції представники соцслужб, за партію Володимира Зеленського “Слуга народу” готові проголосувати 45,3% опитаних, за “Опозиційну платформу – За життя” – 12,1%, за “Батьківщину” – 8,8%, за “Європейську солідарність” Петра Порошенка – 8,4% і за партію музиканта Святослава Вакарчука “Голос” – 6,8%.