Громадські організації презентували документ «Принципи Торонто» з рекомендаціями щодо проведення реформ

Представники українського громадянського суспільства створили документ «Принципи Торонто» з вимогами та рекомендаціями щодо ключових позицій українських реформ. Вперше публічно представили його на третій Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка пройшла з 2 по 4 липня у Торонто. Детальніше про Принципи експерти розказали на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Документ складається з трьох блоків, в яких зафіксовані положення про конкретні реформи: безпека і верховенство права, демократія і врядування, добробут і розвиток людського капіталу.

«”Принципи Торонто” орієнтовані на те, щоб залучити якомога більше інвестицій до України. Їхня відсутність є найбільшим на сьогодні стримувачем економічного зростання. Серед потреб інвесторів: макроекономічна стабільність, встановлення правовладдя, зокрема через боротьбу з корупцією та успішну реалізацію судової реформи, поліпшення бізнес-клімату, демонополізація ринку і т.д.», —  сказав Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії.

Однією з пріоритетних тем при розробці «Принципів Торонто» стала свобода асоціацій та захист громадянського суспільства. Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA, перерахувала ключові рекомендації з реформування цієї сфери, включені до документа:

«Потрібно продовжити подальше спрощення законодавства для створення і функціонування громадських організацій, скасувати електронне декларування для антикорупційних активістів (вже виконано перед конференцією) та забезпечити ефективне розслідування нападів на громадських активістів. В нас як у правозахисної спільноти є багато вимог до нової влади щодо потрібних кроків для утвердження прав людини, адже хоча багато було зроблено за останні 5 років, так само багато ще попереду».

Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та член Ради Коаліції Реанімаційного Пакету Реформ, розповіла про результати нового дослідження ставлення українців до реформ.

Виявляється, в суспільстві різко зріс оптимізм. Зараз 60% українців вірять в успішність реформ в Україні, минулого року таких було 34%. Збільшилася кількість громадян, які готові терпіти певні матеріальні труднощі задля успіху реформ, і зменшилася — тих, хто покладається тільки на державу. Все більше українців не готові поступитися своїми правами та свободами задля певних матеріальних благ.

61% вірить, що президент Зеленський може стати головним рушієм реформ у країні. Довіряють також і майбутній Верховній Раді та уряду.

«Загальний клімат для майбутньої влади зараз надзвичайно позитивний, але в цьому позитиві є своя небезпека. Якщо необхідні реформи не будуть проведені швидко та ефективно, ці настрої можуть обернутися повною зневірою громадян в тому, що Україна зможе подолати труднощі», — наголосила Ірина Бекешкіна.

«Принципи Торонто» вже підписали понад 90 громадських організацій і 70 бізнес-асоціацій. Переглянути документ і долучитися до цього списку можна на офіційному сайті Реанімаційного пакету реформ. Також, деталізуючи Принципи в рамках 12 ключових галузей державної політики, експерти розробили брифи, що роз’яснюють підгрунтя реформ, які потребують втілення протягом майбутніх 5 років.

«Наші сподівання всередині уряду щодо цього документу дуже високі. Ми хотіли б, щоб він був тією самою аджендою [agenda —порядок денний — УКМЦ] для нової влади, яка замість того, щоб витрачати час на розбудову нових планів, використає “Принципи Торонто в якості рецепту термінових змін, що потрібно впровадити в країні», — додав Антон Ященко, виконавчий директор офісу реформ Кабінету міністрів України.