Презентували результати експертного дослідження ринку електротранспорту

Експерти презентували результати експертного дослідження ринку електротранспорту в Україні. За словами Івана Любарського, директора дослідницької агенції IRS Group, в опитуванні взяли участь 49 респондентів, більшість з яких були представниками бізнесу, також у досліджені брали участь представники громадських організацій, державних органів влади, ЗМІ тощо. Згідно з даними дослідження, 98% від кількості зареєстрованого електротранспорту в Україні складають легкові автівки. Всього зареєстровано більше 26 тисяч одиниць електротранспорту в Україні станом на липень. «Важливо розуміти, що попереду стоять великі завдання та виклики, щоб розвивати цей ринок надалі, перш за все це стосується вантажного транспорту, автобусів тощо», – відзначив Іван Любарський під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Олексій Рябчин, народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності, окреслив такі кроки для покращення ситуації на ринку електротранспорту: покращення інфраструктури для електротранспорту, імплементація прийнятих законів щодо електротранспорту, збільшення парку електромобілів у бюджетних, комунальних та приватних компаніях, залучення інвесторів до виробництва електромобілів в Україні, повернення українських літієвих родовищ у власність держави. «Основним сегментом ринку, який на сьогоднішній день є в Україні, який буде найбільш вдалим для старту виробництва є електроавтобуси, бо вони не будуть конкурувати з електромобілями іноземного виробництва, які вже були у використанні, а також замінить застарілий автопарк», – зауважив Арсеній Абдураїмов, голова правління громадської спілки «Українська асоціація учасників ринку електромобілів».

«Ми провели переговори з такими підприємствами, як аеропорт «Бориспіль» та «Укрзалізниця» щодо встановлення на них зарядних станцій, яке відбудеться після проведеного тендеру», – розповіла Марина Китіна, радниця міністра інфраструктури України. Вона також закликала експертів та зацікавлену громадськість брати участь у робочих групах з питань розвитку електротранспорту.