Огляд ЗМІ за 9-11 серпня 2019

ГОЛОВНЕ

Економічний коментатор FT Мартін Сантбу пише, що найкращим стимулом для реформ в Україні, яка отримала другий шанс після президентської та парламентської кампанії, стало б визнання ЄС права України подати заявку на членство в ЄС.

Представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний наголосив на тому, що  після подій в Павлополі Україна мала припинити роботу в Мінському процесі до моменту, поки не буде зібраний «нормандський формат». У той же час Президент США Трамп назвав Володимира Зеленського “дуже раціональною людиною”, і висловив думку, що він домовиться з Путіним і отримає запрошення до Білого дому. Представники США, Німеччини та Франції на початку наступного тижня планують провести консультації щодо Нормандського формату, поінформував Курт Волкер.  В МЗС Франції заявили, що можливість розширення “нормандського формату” за рахунок США не розглядається.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнає анексію Криму, що Крим є українською територією, і що «Туреччина завжди поруч з кримськими татарами».

Торгівельний оборот Росії та України за період з 2014 р. скоротився в 5 разів – з $18,5 млрд до $6,9 млрд за першу половину цього року. Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” оскаржує постанову Кабінету міністрів, якою було змінено розрахунки ціни газу для населення. Відповідний позов надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва, йдеться у повідомленні суду.

Перше урочисте засідання Верховної Ради 9 скликання відбудеться 29 серпня. Таке рішення було прийняте на засіданні підготовчої групи з числа новообраних депутатів 9 серпня. Партія “Слуга народу”  пропонує скоротити 5 комітетів шляхом об’єднання їх з іншими. Таким чином у Раді можуть зникнути комітети з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань промислової політики та підприємництва; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та комітет у справах ветеранів та осіб з інвалідністю. Опозиціонер може стати заступником голови парламенту. Також представники інших партій можуть очолити комісію з приватизації та новий комітет з прав людини та реінтеграції, в який “Слуга народу” пропонує трансформувати комітет з прав людини. Наразі партії “Європейська солідарність” попереднього президента Петра Порошенка та “Голос” співака Святослава Вакарчука відмовляються від позиції віце-спікера Ради.

Видання «Новое время» інформує, що окремі осередки опору Андрію Богдану з’явилися і всередині самого президентського Офісу. Зараз там активно працює група фахівців, які розробляють стратегію реінтеграції Донбасу. Експерти вирішили орієнтуватися на Олександра Данилюка, секретаря Радбезу, і самого Зеленського. Якщо це і бунт, то локальний – резюмує видання.

Єврооблігації “ДТЕК Енерго” у четвер на новинах про повідомлення підозр НАБУ представникам компанії та НКРЕКП у ціновій змові у справі “Роттердам+” падали майже на 5%.  Суд дозволив вийти з-під варти під заставу у 2 мільйони гривень одному із підозрюваних у справі “Роттердам+”, колишньому члену НКРЕКП Володимиру Євдокімову. Запобіжний захід Євдокімову обирав Солом’янський райсуд Києва. Підозрюваного взяли під варту з альтернативою застави у 2 мільйони гривень, хоча його підозрюють у збитках на 18,87 мільярдів. Прокурори просили призначити Євдокімову заставу у 50 млн гривень.

ВІЙНА НА СХОДІ ТА ОКУПАЦІЯ КРИМУ.

«З моєї точки зору, після подій в Павлополі перше, що треба було сказати, що Україна припиняє роботу в Мінському процесі до моменту, поки не буде зібраний« нормандський формат. Якщо на Росію не тиснути, вона буде діяти агресивно », – заявив представник України на переговорах у Мінську Роман Безсмертний.

Президент США назвав Володимира Зеленського “дуже раціональною людиною”, і висловив думку, що він домовиться з Путіним. “Я думаю, що він домовиться з президентом Путіним, і його буде запрошено до Білого дому. Ми з нетерпінням очікуємо на зустріч із ним. Його вже запросили до Білого дому, і він хоче приїхати. Я думаю, що він приїде. Він дуже раціональна людина, він хоче миру в Україні. І думаю, що він приїде дуже скоро”, – відзначив Трамп.

Представники США, Німеччини та Франції на початку наступного тижня планують провести консультації щодо Нормандського формату. Представник США на переговорах Курт Волкер підтвердив Голосу Америки, що він перебуває у тісних контактах з європейськими партнерами, і черговий раунд консультацій має відбутись наступного тижня.

В МЗС Франції заявили, що можливість розширення “нормандського формату” за рахунок США не розглядається. Про це заявив представник МЗС Франції на щоденному брифінгу.  “Франція повністю прихильна врегулюванню конфлікту і виконанню Мінських домовленостей, особливо в контексті “нормандського формату”, в якому вона бере активну участь. Франція і Німеччина підтримують регулярний діалог і тісні консультації зі спеціальним представником США по Україні Куртом Волкером” – сказав він. “Модифікація “нормандського формату” не стоїть на порядку денному” – додав представник МЗС Франції.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина ніколи не визнає анексію Криму, що Крим є українською територією, і Туреччина завжди поруч з кримськими татарами. Ця заява, на думку лідера кримських татар Мустафи Абдульджеміля Киримоглу, дуже важлива для кримських татар. Він зазначив, що питання анексії Криму було одним з головних на порядку денному візиту Президента України до Туреччини.

ЕКОНОМІКА.

Торгівельний оборот Росії та України за період з 2014 р. скоротився в 5 разів – з $18,5 млрд до $6,9 млрд за першу половину цього року.

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” оскаржує постанову Кабінету міністрів, якою було змінено розрахунки ціни газу для населення. Відповідний позов надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва, йдеться у повідомленні суду.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Перше урочисте засідання Верховної Ради 9 скликання відбудеться 29 серпня. Таке рішення було прийняте на засіданні підготовчої групи з числа новообраних депутатів 9 серпня.

Партія “Слуга народу”  пропонує скоротити 5 комітетів шляхом об’єднання їх з іншими. Таким чином у Раді можуть зникнути комітети з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань промислової політики та підприємництва; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму та комітет у справах ветеранів та осіб з інвалідністю.

Опозиціонер може стати заступником голови парламенту. Також представники інших партій можуть очолити комісію з приватизації та новий комітет з прав людини та реінтеграції, в який “Слуга народу” пропонує трансформувати комітет з прав людини. Наразі партії “Європейська солідарність” попереднього президента Петра Порошенка та “Голос” співака Святослава Вакарчука відмовляються від позиції віце-спікера Ради.

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв 4 липня надіслав президенту Володимиру Зеленському документ під назвою “Про розгляд питання щодо звільнення державних уповноважених”, який містив у собі прізвища усіх членів Комітету окрім самого голови.

Окремі осередки, але не впливу, а опору Андрію Богдану з’явилися і всередині самого президентського Офісу. Зараз там активно працює група фахівців, які розробляють стратегію реінтеграції Донбасу. Як стало відомо Новому Времени, Богдан намагався підпорядкувати їх собі, але експерти вирішили орієнтуватися на Олександра Данилюка, секретаря Радбезу, і самого Зеленського. Однак якщо це і бунт, то локальний. «Очевидно, що зі сфери компетенції Богдана будуть поступово випадати певні напрямки. А він продовжить за них боротися, щоб зміцнювати своє домінування », – вважає Віталій Кулик, директор Інституту дослідження проблем громадянського суспільства.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Єврооблігації “ДТЕК Енерго” у четвер на новинах про повідомлення підозр НАБУ представникам компанії та НКРЕКП у ціновій змові у справі “Роттердам+” падали майже на 5%. Як наголошується, пізніше у четвер облігації компанії частково відновилися, показавши за підсумками дня зниження на 2%.

Суд дозволив вийти з-під варти під заставу у 2 мільйони гривень одному із підозрюваних у справі “Роттердам+”, колишньому члену НКРЕКП Володимиру Євдокімову. Запобіжний захід Євдокімову обирав Солом’янський райсуд Києва. Підозрюваного взяли під варту з альтернативою застави у 2 мільйони гривень, хоча його підозрюють у збитках на 18,87 мільярдів. Прокурори просили призначити Євдокімову заставу у 50 млн гривень.