Огляд ЗМІ за 22 серпня 2019

ВИСНОВКИ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Україні Криму, припинення боїв на Донбасі і звільнення політв’язнів і захоплених моряків стане сигналом готовності РФ до повернення в G8. Зеленський зазначив, що “з березня 2014 року після призупинення участі Росії в G8 нічого не змінилося. Український Крим надалі окупований, український Донбас досі страждає від війни”. Володимир Зеленський також провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої сторони обговорили нещодавні заяви про можливість повернення Росії до “Великої сімки” і свої позиції щодо цього питання. “Володимир Зеленський отримав запевнення, що така чітка позиція буде продемонстрована під час чергового саміту “Сімки”, який відбудеться 24-26 серпня у Франції”, – йдеться в повідомленні Офісу президента. Крім того, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо запевнив президента Зеленського у тому, що на саміті G7 у Франції буде відстоювати позицію неможливості відновлення членства РФ у G7, доки Росія продовжує агресію проти України.

Заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що передача Україні полонених моряків і політв’язнів з Росії є предметом торгу за повернення РФ до G8. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Путін та Макрон під час переговорів обговорили російсько-українські відносини, зокрема питання обміну утримуваними особами, але без конкретних прізвищ.

Адвокат Валентина Рибіна повідомив, що двоє підсудних в Україні громадян Росії та двоє колишніх українських військових, засуджених за дезертирство, проходять юридичні процедури оформлення обміну на утримуваних в Росії українців.

The New York Times” пише, що адвокат президента США Рудольф Джуліані за останні кілька тижнів розмовляв по телефону та проводив зустріч у Мадриді з помічником президента України Андрієм Єрмаком. Одне питання стосувалося того, чи українські чиновники намагалися під час виборів президента США у 2016 році нашкодити кампанії Дональда Трампа. Інше – чи було щось невідповідне щодо перекриття дипломатичних зусиль колишнього віце-президента Джозефа Р. Байдена-молодшого в Україні та ролі його сина в українській газовій компанії. Нардеп Сергій Лещенко заявив, що мета Джуліані – змусити Зеленського розслідувати справу газовидобувної компанії Миколи Злочевського “Burisma” і виплат, які робили синові екс-віце-президента США Хантеру Байдену. За його інформацією, “Трамп хоче виміняти аудієнцію Зеленському на справу Байдена, щоб використати це на виборах в Америці”.

Лідер партії “Слуга народу” Дмитро Разумков не виключає, що вже на першому засіданні Верховної Ради IX скликання 29 серпня нардепи розглянуть питання формування уряду.

Представник президента у парламенті Руслан Стефанчук повідомив, що у “Слузі народу” планують головувати у 21 комітеті Верховної Ради з 23, а інші партії мають пропорційно представляти себе у всіх комітетах. “Думаю, що мова може йти про комітет свободи слова, про комітет прав людини пов’язаний з Донбасом, Кримом  і нацменшинами і, можливо, про комітет молоді і спорту, а також про посади другого віце-спікера”, – повідомив Стефанчук. Ірина Геращенко заявила, що “Європейська солідарність”, як опозиційна політична сила, претендує на голів комітетів, які традиційно очолює опозиція, які мають контролюючі функції”. Йдеться про комітет з питань регламенту і свободи слова. Також, за її словами,  “Європейська солідарність” вважає найкращим керівником комітету з нацбезпеки свого представника – Михайла Забродського.  Геращенко додала, що фракція “ЄС”, як опозиція, претендуватиме і на посаду віце-спікера Верховної Ради, про що вона поінформувала у четвер колег від інших політичних сил під час засідання робочої підгрупи. Свої кандидатури на посаду заступника голови ВР подали також «Батьківщина» та ОПЗЖ.

Обраний народним депутатом за списком “Слуги народу”, а раніше голова адвокатського об’єднання і науковий консультант шоу “Слідство ведуть екстрасенси” Андрій Лисюк відмовився від мандата. Замість Лисюка обраною нардепом визнали Олену Хоменко, 129-й номер в списку “Слуги народу”, яка до цього обіймала посаду директора з управління і розвитку цифрових продуктів студії “Квартал 95”.

Глава Офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан подав до Шевченківського районного суду м. Києва позов проти журналістів програми “Схеми” та Національної суспільної телерадіокомпанії України про захист честі, гідності та ділової репутації. Інформації про суть претензій голови Офісу президента до журналістів “Схем” і НСТУ немає, проте в березні поточного року в розслідуванні журналістів повідомлялося, що Богдан 13 березня, ймовірно, таємно зустрічався в Конституційному суді України з його головою Станіславом Шевчуком, про що свідчать дані журналу відвідувань КС.

Екс-голову ДФС Олександра Власова звільнено з посади голови Одеської митниці.

Жорсткі санкції за порушення правил ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією, відстрочені раніше з 22 травня, набули чинності 22 серпня.

Опитування, проведене фондом “Демократичні ініціативи” спільно з КМІС, свідчить, що половина опитаних громадян України (50,5%) в серпні 2019 року вперше за роки вимірів із 2004 року зазначили, що події в країні розвиваються в правильному напрямі. Згідно з даними дослідження, протилежної думки дотримуються 23,1% опитаних і ще 26,9% не визначилися з відповіддю. Якби референдум щодо проголошення незалежності України відбувся у серпні 2019 року, абсолютна більшість українців (89%) підтримала б незалежність країни. Також 26% українців вважають, що за роки незалежності більше було позитивного, 23% – що більше було негативного, а 46% схиляються до думки, що було порівну і позитивного, і негативного. В Україні 40,9% громадян вважають, що вступ до НАТО буде найкращим варіантом гарантування безпеки країни, а 35,9% бачать безпеку в позаблоковому статусі.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Набули чинності нові штрафи за водіння «євроблях» (100 публікацій у ЗМІ)
  • У Кропивницького біля СІЗО з автоматів розстріляли адвоката (87 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський поговорив з прем’єром Великобританії Джонсоном щодо повернення РФ у G8 (83 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський обговорив з Трюдо недопущення РФ до G7 (49 публікацій у ЗМІ)
  • Суд розгляне позов Богдана проти журналістів «Схем» 19 вересня (19 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Україні Криму, припинення боїв на Донбасі і звільнення політв’язнів і захоплених моряків стане сигналом готовності РФ до повернення в G8. “Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світу про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії”, – написав Зеленський в ніч на четвер на своїй сторінці в Фейсбук.

У четвер, 22 серпня, заплановані телефонні переговори президента Європейської ради Дональда Туска та президента України Володимира Зеленського. Про це повідомляє кореспондент “Європейської правди” із посиланням на дипломатичне джерело. Політики поспілкуються напередодні саміту G7, що пройде вихідними у французькому місті Біарріц. Домовленість про телефонну розмову Зеленського та Туска пов’язана із тим, що під час саміту буде обговорюватися також ситуація в Україні. “Розмова планується, має відбутись сьогодні (у четвер)”, – запевнив співрозмовник видання.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої сторони обговорили нещодавні заяви про можливість повернення Росії до “Великої сімки” і свої позиції щодо цього питання, повідомляє Офіс українського президента. “Глава держави подякував Борису Джонсону за тверду та принципову позицію Великої Британії на підтримку України у світлі нещодавніх заяв про можливість повернення Росії до “Великої сімки”. Було наголошено на неможливості відновлення членства РФ у G7, доки Росія систематично порушує норми міжнародного права та підриває європейську й світову безпеку”, – йдеться в розміщеному в четвер удень на сайті президента України повідомленні.

“Розмова – на рівні президентів. І це питання знаків і кроків. Якщо сьогодні пролунали заяви про те, що президент Трамп (США Дональд Трамп – УП) і президент Макрон (Франції Емманюель Макрон – УП) розглядають можливість повернення Росії до клубу великих держав, то звичайно, це вимагає від президента Путіна (Росії Володимир Путін – УП) також якихось кроків, про які йшлося на зустрічах із президентом Трампом або президентом Макроном”.

Двоє підсудних в Україні громадян Росії та двоє колишніх українських військових, засуджених за дезертирство, проходять юридичні процедури оформлення обміну на утримуваних в Росії українців. Адвокат Валентин Рибін: “Я можу підтвердити, що, дійсно, мої підзахисні – громадяни Російської Федерації і не тільки – проходять процесуальні процедури, в результаті яких вони зможуть вільно покинути територію України. Ми готуємося до майбутнього обміну. Сподіваюся, що він відбудеться найближчим часом.

Президенти Росії та Франції Володимир Путін і Емманюель Макрон під час переговорів обговорили російсько-українські відносини, зокрема питання обміну утримуваними особами, але без конкретних прізвищ, повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. “Якісь персоналії не обговорювалися. Відбувся дуже детальний обмін думками з проблеми врегулювання на південному сході України, обговорювалися російсько-українські відносини, зокрема згадувалася тема обміну утримуваними особами”, – сказав Пєсков у четвер журналістам.

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ПАРЛАМЕНТУ.

Обраний народним депутатом лідер партії “Слуга народу” Дмитро Разумков не виключає, що вже на першому засіданні Верховної Ради IX скликання 29 серпня нардепи розглянуть питання формування уряду. “Я поки що не готовий на це відповісти, тому що не обговорював це питання з колегами, проте я не виключаю”, – сказав Разумков журналістам у четвер у Києві, відповідаючи на запитання, чи розглядатиметься 29 серпня питання формування уряду.

У “Слузі народу” планують головувати у 21 комітеті Верховної Ради з 23, а інші партії мають пропорційно представляти себе у всіх комітетах. Пряма мова: “21 комітет – ми хотіли би  перебрати головування, і взяти звичайних двох замів. А по інших, перший зам і секретар, ми готові передати на вирішення нашим колегам. Два чи три комітети, я думаю, ми  передамо для головування”. Стефанчук про те, головування в яких комітетах “СН” готова віддати: “Думаю, що мова може йти про комітет свободи слова, про комітет прав людини пов’язаний з Донбасом, Кримом  і нацменшинами і, можливо, про комітет молоді і спорту, а також про посади другого віце-спікера”. Деталі: Стефанчук заявив, що фракції мають пропорційно представляти себе у кожному комітеті. За його словами, партії мали вирішити це питання ще до виборів і набирати стільки голосів, скільки б вистачило для такого представництва.

Персональний склад комітетів Верховної Ради на наступному тижні розгляне підготовча депутатська група, повідомив обраний народний депутат України від партії “Слуга народу” Данило Гетманцев. “Питання персонального складу комітетів поки що не вирішено, оскільки ми не отримали від всіх політичних партій пропозицій. Я думаю, що це питання буде вирішено вже на початку наступного тижня”, – сказав Гетманцев журналістам у четвер у Києві після засідання підгрупи з питань створення парламентських комітетів.

ЕКОНОМІКА.

Екс-голову Державної фіскальної служби (ДФС) Олександра Власова звільнено з посади голови Одеської митниці. Звільнення Власова з посади агентству “Інтерфакс-Україна” підтвердив т.в.о. глави ДФС Денис Гутенко. Як повідомлялося, Кабмін призначив директора департаменту таргетингу та управління митними ризиками ДФС Гутенка т.в.о. глави відомства після того, як звільнив з цієї посади Власова. При цьому Власов залишався головою Одеської митниці.

Жорсткі санкції за порушення правил ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією, відстрочені раніше з 22 травня, набули чинності в четвер, повідомила Державна фіскальна служба (ДФС) на сайті. “Нагадаємо, що за новими правилами в разі перевищення терміну доставки транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення на 20-30 діб передбачено штраф розміром 85 тис. грн,” – уточнила ДФС.