Кримськотатарський ресурсний центр закликає Україну задекларувати співпрацю з корінними народами для протидії зміні клімату

Кримськотатарський ресурсний центр закликає Україну приєднатися до Декларації про зацікавленість у співпраці з корінними народами у сфері зміни клімату. Підписання декларації ініціювала група корінних народів зі стійкого розвитку напередодні Саміту з боротьби зі змінами клімату, який має відбутися 23 вересня. «Декларація чітко визначає роль корінних народів у протидії зміні клімату. Основний її меседж – у тому, що корінні народи зобов’язуються сприяти збереженню та відновленню екосистем на своїх землях, господарювати згідно з принципами стійкого розвитку… Ми вже приєдналися до неї і закликаємо приєднатися Україну – це важливе позиціонування України як держави, яка турбується про майбутнє світу», – розповів Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За його словами, цей крок допоможе звернути увагу міжнародної спільноти на погіршення екологічної ситуації в окупованому Криму.

«Російська Федерація регулярно вдається до кроків, які порушують екосистему Криму. Це масштабне будівництво, яке не погоджується з корінним народом, різноманітні військові навчання та інші дії, що суперечать міжнародному праву. Тому ми закликаємо Україну приєднатися до декларації і через усі дипломатичні та юридичні механізми допомагати захистити Крим», – зазначив Ескендер Барієв.

«29 стаття Декларації про права корінних народів, схваленої ООН у 2007 році, до якої Україна приєдналася, чітко гарантує права корінних народів на участь в охороні навколишнього середовища, забезпечення цієї охорони з боку держав та міжнародного співтовариства», – зазначив Борис Бабін, професор Інституту законодавства Верховної Ради України. Права корінних народів на збереження біорізноманіття закріплені також Нагойським протоколом до Конвенції про захист біологічного різноманіття.«На жаль, Україна ще не є членом цього протоколу. Новий склад Верховної Ради має звернути увагу на необхідність такого приєднання», – додав Борис Бабін.

Фото з цього брифінгу можна завантажити тут: >>>