До системи безоплатної правової допомоги щорічно звертаються півмільйона українців – адвокати системи

Протягом 2015-2019 років адвокати системи безоплатної правової допомоги забезпечили захист громадян у майже 223 тисячі цивільних та адміністративних справ. До системи безоплатної правової допомоги щорічно звертаються півмільйона українців, у Києві – близько 50 тисяч. Про це розповіли представники системи на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«В Україні більше 500 точок надання безоплатної правової допомоги. До наших місцевих центрів та бюро звертаються понад півмільйона громадян на рік. Перш за все, це консультації юридичного характеру, які надаються безкоштовно, без урахування статусу особи», – розповіла Леся Бурчак, директор Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Найбільшу частку серед клієнтів центрів становлять малозабезпечені громадяни – 56%. На другому місці за кількістю звернень – особи з інвалідністю (17%), далі ветерани (14%) та внутрішньо-переміщені особи (7%).

Із січня 2019 року запустили пілотний проект відновного правосуддя для неповнолітніх. Він передбачає,що якщо людина вчинила злочин вперше, з нею проводяться заходи медіативного характеру, а не одразу передбачене законом покарання.

З березня 2019 року працює Наглядова рада безоплатної правової допомоги, завдання якої –забезпечувати незалежність системи.

Якість надання допомоги контролюють за спеціальною системою критеріїв – окремо для цивільних, адміністративних та кримінальних справ, розповів Сергій Бреус, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Ми подолали недовіру, яка була раніше до безоплатної допомоги через те, що «безкоштовна допомога не може бути якісною». У системі працюють професіонали, які надають справді якісні послуги. Це люди, які проходять певний відбір і мають досвід роботи … На мою думку, поки що це найбільш результативний соціальний проект, реалізований Міністерством юстиції та міжнародними партнерами», – зазначив Ігор Свєтлічний, адвокат, член Комітету з безоплатної правової допомоги та Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, голова Наглядової ради ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

У зв’язку з майбутньою земельною реформою, планують розпочати правові консультації для власників земельних паїв.

Окрім безпосередньо правової допомоги, мережа центрів займається також правопросвітництвом.