Огляд ЗМІ за 7 жовтня

ГОЛОВНЕ

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському 7 жовтня не розпочалося, оскільки кілька днів тому ці населені пункти зазнали обстрілів. Глава МЗС наголосив, що тепер українська сторона очікуватиме семиденного періоду без порушень режиму тиші, який покаже серйозні наміри сторін і готовність до подальших кроків для розведення військ. Міністр оборони України Андрій Загороднюк за підсумками відвідування міста Золотого повідомив, що місцеві жителі підтримують концепцію розведення сил, а також анонсував створення координаційного центру для вирішення питань безпеки населення. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль має певний вплив на бойовиків на Донбасі, але гарантувати відведення військ не може.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр пояснив, що так звана формула Штайнмаєра полягає в спробах розділити великі кроки, які сторони переговорів із врегулювання конфлікту на Донбасі не хотіли виконувати, на низку дрібніших, що мають бути погоджені. Штайнмаєр також спростував думку, що на зміст формули якось вплинула російська сторона.

Нардеп Богдан Яременко вважає, що Україна має до кінця пройти шлях реалізації Мінських домовленостей. “Ми повинні пройти цей шлях Мінських домовленостей, від яких ми не можемо відмовитися. Щоб не опинитися сам на сам із Росією, ми повинні пройти цей шлях до кінця, і ми його пройдемо. Можливо, ми нічого не здобудемо, але повірте мені – ми нічого і не втратимо”, – заявив Яременко. “Але не жертвувати чимось у цих переговорах ми не зможемо. Тому не треба боятися формули Штайнмаєра, говорити про капітуляцію – вона вже відбулася, більше, ніж було, вже ніхто не допустить…”, – зазначив Яременко.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом доручив Кабінету Міністрів України опрацювати питання спрощення в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей і виїзду осіб із таких територій.

Народний депутат Олександр Ткаченко подав електронну декларацію кандидата на посаду голови Київської міської державної адміністрації. У декларації Ткаченко зазначив, що йому належить 5% телерадіокомпанії “Студія 1+1”, 25% ТОВ “Бабель”, майже 17% “Квартал ТВ”, майже 17% “1+1 продакшн”. Торік він заробив за основним місцем роботи на телеканалі “1+1” майже 30 мільйонів гривень, а його дружина Ганна – майже 13 млн грн. Нардеп зберігає 300 тисяч доларів готівкою та понад 10 тисяч долар на банківських рахунках, а дружина – 30 тис. дол. готівкою, майже 5 тисяч доларів  і більше 170 тисяч гривень у банках.  У подружжя дві квартири у Києві площею 133 і 46 кв.м. Ткаченко пересувається на Range Rover Sport 2013 року випуску, який належить “1+1”, а його дружина їздить на BMW X5 2016 року випуску.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що Подільський райсуд Києва залишив без розгляду його позов до каналу 1+1 про захист честі і гідності. “Але скажу одне: я добиватимуся справедливості. Брехуни рано радіють. Нові позови будуть! Усіх ви не залякаєте!”, – заявив Кличко.

Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію оцінити проект закону України про діяльність органів суддівського управління (законопроект 1008).

Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив членами наглядової ради державного концерну “Укроборонпром” свого помічника Андрія Єрмака та гендиректора “Укрпошти” Ігоря Смілянського. Цим самим указом Зеленський розпорядився припинити повноваження члена наглядової ради “Укроборонпрому”, лідера парламентської фракції “Слуга народу” Давида Арахамії.

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, у вересні 2019 року зменшилися на 2,6% до $21,438 млрд через значні обсяги погашень за державним боргом.

Печерський суд Києва обрав Сергію Пашинському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 грудня. Ухвала суду може бути оскаржена протягом п’яти днів після оголошення. “Сьогодні ви бачили Портновське правосуддя… Я зроблю все, щоб ці злочинці, які сьогодні вчинили злочин, про це пожаліли… Матеріали справи сфальшовані. Суддя пішла на порушення всіх чинних норм законодавства”, – заявив Пашинський.

Вищий антикорупційний суд України закрив справу за обвинуваченням екс-голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової у незаконному збагаченні «у зв’язку з визнанням неконституційною зазначеної норми Кримінального кодексу України», а обвинувачення у недостовірному декларуванні залишається.

НАЗК передаcть в Національне антикорупційне бюро недостовірні дані в деклараціях 4 колишніх депутатів Верховної Ради на 90 мільйонів гривень. Недостовірну інформацію у деклараціях подали народні депутати 8 скликання Руслан Демчак, Станіслав Березкін, Аркадій Корнацький та Вадим Кривохатько.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Суд вирішив заарештувати екснардепа Пашинського (78 публікацій у ЗМІ)
  • Штайнмаєр роз’яснив “формулу Штайнмаєра” (70 публікацій у ЗМІ)
  • Антикорупційний суд закрив справу проти ексголови Державної аудиторської служби (30 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський доручив Кабміну опрацювати питання спрощення в’їзду/виїзду на Донбас (20 публікацій у ЗМІ)
  • У ПАРЄ попросили Венеціанську комісію оцінити проєкт судової реформи Зеленського (15 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Розведення сил і засобів у Золотому та Петрівському (Луганська обл.) у понеділок, 7 жовтня, не розпочалося, оскільки кілька днів тому ці населені пункти зазнали обстрілів, заявляє міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. “Сьогодні мало б розпочатися розведення, і справді про це була домовленість у Мінську нашої переговорної команди (ТКГ – ІФ)… На превеликий жаль, ви знаєте самі, що були обстріляні кілька днів тому Петрівське та Золоте. А наскільки ви пам’ятаєте, наше рішення було в тому, що розведення розпочинається на сьомий день після того, як на цій конкретній ділянці зберігається мир і не відбуваються обстріли”, – сказав Пристайко журналістам на прес-конференції з міністром закордонних справ Латвії Едгарсом Рінкевичсом у понеділок у Києві.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що Кремль має певний вплив на бойовиків на Донбасі, але гарантувати відведення військ не може. Джерело: ТАСС. Пряма мова Пєскова: “Ми говоримо про регулювання всередині українського конфлікту. Кремль, безумовно, має певний вплив на республіки Донбасу. Але ви знаєте, що республіки Донбасу – самостійні суб’єкти у врегулюванні цього конфлікту”. Деталі: У Кремлі продовжують твердити, що Росія “не є стороною конфлікту”. Пєсков додав, що “Москва поряд з Берліном і Парижем є гарантом Мінського плану дій” і зацікавлена, щоб він був виконаний.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк за підсумками відвідування міста Золотого (Луганська обл.) повідомив, що місцеві жителі підтримують концепцію розведення сил, а також анонсував створення координаційного центру для вирішення питань безпеки населення. Як повідомила прес-служба Міноборони, в понеділок Загороднюк і начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак за дорученням президента Володимира Зеленського здійснили робочу поїздку в район проведення Операції об’єднаних сил, зокрема відвідали Золоте.

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко (фракція “Слуга народу”) вважає, що Україна має до кінця пройти шлях реалізації Мінських домовленостей. “Ми повинні пройти цей шлях Мінських домовленостей, від яких ми не можемо відмовитися. Щоб не опинитися сам на сам із Росією, ми повинні пройти цей шлях до кінця, і ми його пройдемо. Можливо, ми нічого не здобудемо, але повірте мені – ми нічого і не втратимо”, – заявив Яременко на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що в процесі підготовки нового закону про особливий статус Донбасі не буде перейдено жодну “червону лінію”. “Цей закон писатиметься разом із суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї країни. Повертаючись до питання про “червоні лінії”. Ключовим питанням стоїть питання про вибори. Вибори можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих “червоних ліній”, про які ми говорили. Друге – вибори можуть відбуватися лише тоді, коли немає кулеметів, танків, іншої зброї, оскільки все це не дозволяє провести вибори”, – сказав Разумков в ефірі телеканалу “Україна” 6 жовтня.

Українське суспільство має право знати відповіді на запитання, чому незаконні збройні формування не відходять від зайнятих позицій в окремих районах Донецької та Луганської областей, скільки коштуватиме відведення українських сил від лінії розмежування та які це становить ризики, зокрема, для цивільного населення, зазначає співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко. “Російська влада облаштувала під Дебальцевим та Новоазовськом свої військові бази. Там і нині залишаються бойовики та російські окупаційні війська. Чому вони не відходять? Чому ці населені пункти не передають Україні згідно з Мінськими угодами?”, – йдеться у зверненні Геращенко, оприлюдненому на сторінці “Європейській солідарності” в соцмережі Facebook.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр пояснює, що так звана формула Штайнмаєра полягає в спробах розділити великі кроки, які сторони переговорів із врегулювання конфлікту на Донбасі не хотіли виконувати, на низку дрібніших, що мають бути погоджені, і спростовує думку, що на її зміст якось вплинула російська сторона. “Була ситуація на переговорах у Парижі три роки тому, які проводилися на зустрічі нормандської контактної групи на найвищому рівні. Переговори не просувалися, тому що насправді проекти, які мають бути реалізовані після Мінських угод, стали відомими… Але кроки, які мали зробити обидві сторони, були занадто великими. Саме тому формула не містить нічого більше, ніж спробу зробити з великих кроків, які учасники конфлікту не хотіли робити, низку менших кроків, які, незважаючи на їхню суть і наслідки, досі потрібно погодити “, – сказав Штайнмаєр в інтерв’ю “Бі-Бі-Сі” у Тбілісі.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом доручив Кабінету Міністрів України опрацювати питання спрощення в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей і виїзду осіб із таких територій. Це визначено указом президента “Про невідкладні заходи щодо створення умов для переходу громадян і проїзду автотранспорту через річку Сіверський Донець у Станично-Луганському районі Луганської області та на відповідних контрольних пунктах в’їзду/виїзду” від 7 жовтня № 738/2019.

У парламентській фракції “Слуга народу” заявляють, що новий адміністративно-територіальний устрій України в рамках децентралізації поширюватиметься, зокрема, на тимчасово непідконтрольні території Криму та Донбасу. “Ми ухвалюватимемо адміністративно-територіальний устрій всієї країни, зокрема Криму, Луганської та Донецької областей повністю. Є всі ці райони, все розраховано. Тут питання буде, звісно, коли це почне реально діяти”, – сказав перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

ВИБОРИ У КИЄВІ.

Народний депутат України з фракції “Слуга народу”, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко подав електронну декларацію кандидата на посаду голови Київської міської державної адміністрації. Його декларацію про доходи за 2018 рік оприлюднено 3 жовтня в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що Подільський райсуд Києва залишив без розгляду його позов до каналу 1+1 про захист честі і гідності. Пряма мова: “Друзі! Брехунам і маніпуляторам, виявляється, відповідальність не світить?! Подільський райсуд Києва залишив без розгляду мій і брата позов до каналу 1+1 щодо захисту нашої честі і гідності”. “Але скажу одне: я добиватимуся справедливості. Брехуни рано радіють. Нові позови будуть! Усіх ви не залякаєте!”.

СУДОВА РЕФОРМА.

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) попросив Венеціанську комісію оцінити проект закону України про діяльність органів суддівського управління. “Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи запитав думку Венеціанської комісії щодо нещодавніх поправок до законодавчої бази України, що регулює діяльність Верховного Суду та органів судової влади”, – йдеться в повідомленні на сайті Венеціанської комісії. Раніше генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у листі до міністра закордонних справ Вадима Пристайка висловила “певне занепокоєння” у зв’язку з ухваленим у першому читанні президентським проектом закону №1008. Вона зазначила, що текст законопроекту пропонує “масштабні зміни, які можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи”. Зокрема, це вплине на статус і повноваження суддів.

ЕКОНОМІКА.

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, у вересні 2019 року зменшилися на 2,6% до $21,438 млрд через значні обсяги погашень за державним боргом, йдеться в повідомленні Національного банку України (НБУ) на сайті. “Загалом за минулий місяць уряд і Національний банк сплатили за обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті $1 млрд 973,8 млн (в еквіваленті). З цієї суми $1 млрд 223,7 млн спрямовано на обслуговування та погашення єврооблігацій, $560,9 млн було сплачено за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом, решту коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями”, – йдеться в повідомленні.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Печерський суд Києва обрав нардепу 5-8 скликань Сергію Пашинському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Джерело: телетрансляція судового засідання. Суддя оголосив про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 4 грудня. Повний текст ухвали суддя оголосить о 14 годині 9 жовтня. Ухвала суду може бути оскаржена протягом п’яти днів після оголошення. Пряма мова Пашинського. Що передувало: Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань повідомили про підозру Пашинському у заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження. Слідчі мають намір клопотати в суді про арешт.

Вищий антикорупційний суд України (ВАСК) закрив справу за обвинуваченням екс-голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової у незаконному збагаченні, а обвинувачення у недостовірному декларуванні залишається. “7 жовтня 2019 року Колегія суддів Вищого антикорупційного суду… винесла ухвалу про закриття кримінального провадження в частині, яка стосується обвинувачення за ч. 3 ст. 368-2 КК (незаконне збагачення) у зв’язку з визнанням неконституційною зазначеної норми Кримінального кодексу України”, – йдеться у повідомленні прес-служби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у понеділок.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за результатами повних перевірок декларацій виявило ознаки декларування недостовірної інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів і направить обґрунтовані висновки до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Як повідомляє прес-служба НАЗК у понеділок, недостовірну інформацію в деклараціях подали колишні народні депутати України Руслан Демчак (фракція “Блок Петра Порошенка”), Станіслав Березкін (група “Воля народу”), Аркадій Корнацький (позафракційний) і Вадим Кривохатько (позафракційний).