Огляд ЗМІ за 9 жовтня

ГОЛОВНЕ

Парламент Нідерландів одностайно проголосував за початок розслідування причетності України до збиття малайзійського рейсу MH17. “Подальше розслідування того факту, що повітряний простір над Україною не було закрито, одноголосно схвалено”, – повідомив депутат від Християнсько-демократичної партії Кріс Ван Дам.

Народний депутат Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США. За словами Деркача, ці документи свідчать про підконтрольність НАБУ окремому представнику дипмісії посольства США, про тиск посольства США з 2016 по 2018 рр. на правоохоронців України, про втручання правоохоронців і держчиновників України на вибори США у 2016 році, а також про можливі корупційні дії Байдена та його сина Хантера.  Також Деркач заявив, що у нього є документи про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна в рамках розслідування справи щодо компанії “Burisma”. Нардеп запевнив, що документи отримав від журналістів-розслідувачів, які непокояться за свою безпеку та життя.

Кабінет міністрів погодив кандидатуру Максима Куцого на посаду голови Одеської державної адміністрації, а кандидатуру Ігоря Сопеля – глави Тернопільської ОДА. Кабінет Міністрів також звільнив тимчасового виконувача обов’язків директора “Украероруху” Олександра Доценка та голову Державної регуляторної служби Ксенію Ляпіну.

Володимир Зеленський змінив указ, який діяв ще від часів президента Ющенка та встановлював повний контроль Банкової за оперативною діяльністю міністерства закордонних справ. Досі очільник МЗС не мав права самостійно здійснити жодного значимого призначення ані у МЗС, ані за кордоном. Усі кадрові рішення вимагали “узгодження із президентом”, тобто ухвалювалися на Банковій, натомість міністр був суттєво обмежений у здійсненні кадрової політики.

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична подала електронну декларацію на посаду заступника секретаря РНБО. Згідно з декларацією, зарплата Світличної за 2018 рік становила 214 тис. 710 грн. Крім того, голова ХОДА отримала подарунок від матері, Валентини Світличної, на суму, більшу за її річну зарплату – 261 тис. 560 грн. Світлична задекларувала грошові активи на рахунках у ПриватБанку ($358,28 грн та EUR94), а також готівкові кошти ($20 тис., EUR7 тис. та 100 тис. грн).

Директор ДБР Роман Труба повідомив про те, що підозрюваного у розкраданні коштів банку “Фінанси та кредит” бізнесмена і екс-нардепа Костянтина Жеваго вже оголошено в Україні у розшук, і готується його оголошення у міждержавний розшук.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що ДБР відкрило кримінальне провадження у зв’язку з можливим декларуванням недостовірної інформації Петром Порошенком. “Ми лише розпочали вивчення і планування, і жодних слідчих дій ще не було”, – додав директор ДБР. Роман Труба також повідомив, що ДБР проводить слідство для встановлення наявності чи відсутності складу злочину в діях Петра Порошенка, про оголошення підозри наразі не йдеться.

Директор ДБР Роман Труба повідомив про можливу перекваліфікацію “справи Пашинського” та зазначає, що потерпілого більше ніж 2,5 року не було визнано таким. Труба розповів, що з моменту вчинення злочину слідчі Генпрокуратури двічі закривали це провадження і, по суті, не розслідували справу. “Весь цей час… людину, яку було поранено, не було визнано потерпілою… не було залучено до проведення слідчих експериментів… кримінальне провадження намагалися закрити”, – сказав директор ДБР.

Колишній нардеп Тетяна Чорновол принесла на прес-конференцію директора Державного бюро розслідувань Романа Труби заяву про злочин екс-заступника голови адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова і заяву про злочин самого Труби. “Я принесла повідомлення про злочин. Про ваш злочин вам. Тому що, на жаль, така система, що я про ваш злочин повинна писати повідомлення вам, що ви не виконали закон і тричі не виконали рішення суду і не внесли в єдиний реєстр досудових рішень мої заяви щодо Портнова. “Друге – я принесла ще одне повідомлення про злочин Портнова, а також Богдана (Андрій Богдан – голова Офісу президента – ред.). Так от цей злочин полягає в тому, що 3 мільярди державних коштів завдяки їхній схемі були скеровані в інтересах Міністерства оборони Росії. Це дуже серйозна справа. Там дуже багато фактів. Це повідомлення на 7 аркушах”, – заявила Чорновол.

За результатами роботи 9 місяців 2019 року Приватбанк збільшив чистий прибуток до 27,4 мільярдів гривень, що є новим абсолютним рекордом для банку та всієї банківської системи України. Голова правління банку Петр Крумханзл заявив, що чистий комісійний дохід банку за 9 місяців 2019 року становить 13,3 млрд грн, чистий процентний дохід — 14,7 млрд грн.

КП “Київтеплоенерго” пропонує з 1 грудня 2020 року підвищити тарифи на виробництво теплової енергії на ТЕЦ на 30% для населення – до 1250 грн 1 коп./Гкал і на 48% для релігійних організацій – до 1408 грн 95 коп./Гкал. Прем’єр Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів наразі не планує заходів для збільшення тарифів на опалення. У Київській міськдержадміністрації заявляють, що тарифи на централізоване опалення і гаряче водопостачання в столиці наразі не підвищуватимуть.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Справу проти Пашинського двічі закривали у Генпрокуратурі – Труба (120 публікацій у ЗМІ)
  • ДБР оголосило Жеваго у розшук (92 публікації у ЗМІ)
  • Кабмін визначився з головами Одеської і Тернопільської ОДА (44 публікації у ЗМІ)
  • Нардеп Деркач оприлюднив факти тиску посольства США на правоохоронні органи України (35 публікацій у ЗМІ)
  • ДБР заявило, що в них немає проекту підозри Петру Порошенку (20 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Парламент Нідерландів одностайно проголосував за початок розслідування причетності України до загибелі малайзійського рейсу MH17 у липні 2014 року, повідомив депутат від Християнсько-демократичної партії Кріс Ван Дам у середу у Twitter. “Подальше розслідування того факту, що повітряний простір над Україною не було закрито, одноголосно схвалено”, – написав він. Ініціативу розпочати розслідування стосовно України було озвучено минулого тижня. Тоді міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок попередив про можливі труднощі, з якими може зіткнутися експертна група, оскільки, за його словами, знадобиться співпраця не лише з боку України, а й з боку Росії.

Народний депутат Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава протягом кількох років надавав посольству США в Києві інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США. Джерело: “Інтерфакс-Україна”. Пряма мова Деркача: “Буде оприлюднена переписка співробітників НАБУ і співробітників посольства США за кілька років, яка є у матеріалах справи за статею 111 ККУ державна зрада, а також документи в рамках 6 кримінальних проваджень щодо компанії “Burisma”, де фігурує екс-віце-президент США Джо Байден та його син Хантер… Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж довгий час надавав посольству США інформацію, яка впливала на події в Україні і США. НАБУ зливала інформацію співробітникам посольства США і координувала свої дії щодо низки резонансних справ”.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Кабінет міністрів погодив кандидатуру Максима Куцого на посаду голови Одеської державної адміністрації, а кандидатуру Ігоря Сопеля – глави Тернопільської ОДА. Джерело: прес-служба КМУ. Дослівно: “Розглянуто проекти указів  та розпоряджень президента про призначення керівників обласних та районних державних адміністрацій. Серед них – пропозиції про призначення на посаду  голови Одеської ОДА Куцого Максима Васильовича, голови Тернопільської ОДА –  Сопеля Ігора Михайловича”. Деталі: Крім того, уряд  погодив призначення голови Бердичівської районної державної адміністрації Житомирської області – Людмили Димидюк,  голови Житомирської РДА – Юрія Оханського,  голови Чуднівської РДА Житомирської області – Олександра Хомича.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба повідомив про те, що підозрюваного у розкраданні коштів банку “Фінанси та кредит” бізнесмена і екс-нардепа Костянтина Жеваго вже оголошено в Україні у розшук, і готується його оголошення у міждержавний розшук. “Минуло декілька днів, як Жеваго було викликано для вручення підозри. Жеваго не з’явився, тому йому було оголошено підозру заочно”, – сказав він на брифінгу в середу. Труба зазначив, що тепер за процедурою в суді має бути отримано дозвіл на можливе затримання Жеваго, а також підозрюваного має бути оголошено у відповідні розшуки.

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження у зв’язку з можливим декларуванням недостовірної інформації п’ятим президентом України, народним депутатом (фракція “Європейська солідарність”) Петром Порошенком, повідомив директор ДБР Роман Труба. “Це провадження стосується недекларування в декларації, яка подається щорічно, прибутку, який було отримано протягом року. Саме цей факт ми і перевіряємо: чи був такий прибуток, яким чином його було отримано, дійсно не був задекларований і чому”, – сказав Труба на брифінгу в середу в Києві.

Державне бюро розслідувань (ДБР) проводить слідство для встановлення наявності чи відсутності складу злочину в діях п’ятого президента України Петра Порошенка, про оголошення підозри наразі не йдеться, заявив директор ДБР Роман Труба. “Ви маєте на увазі інформацію, яка була поширена ЗМІ про дії прокурорів. Про дії прокурорів я не можу нічого сказати, оскільки не володію такою інформацією. Я можу відповісти за дії слідчих ДБР: станом на сьогодні у нас немає проекту підозри екс-президенту Петру Порошенку”, – сказав він на брифінгу в середу.

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба заявляє про можливу перекваліфікацію “справи Пашинського” та зазначає, що потерпілого більше ніж 2,5 року не було визнано таким. На брифінгу в середу в Києві Труба розповів, що з моменту вчинення злочину слідчі Генпрокуратури двічі закривали це провадження і, по суті, не розслідували справу. “Весь цей час… людину, яку було поранено, не було визнано потерпілою… не було залучено до проведення слідчих експериментів… кримінальне провадження намагалися закрити”, – сказав директор ДБР.

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заявляє, що слідчі Генеральної прокуратури 2,5 роки не розслідували провадження щодо пострілу народного депутата Сергія Пашинського в людину й намагалися його закрити. Джерело: брифінг директора ДБР. Деталі: Труба зазначив, що Держбюро розслідувань розслідує зараз те провадження, яке було відкрито 31 грудня 2016 року, коли народний депутат під час конфлікту на дорозі вистрелив у ногу людині – і тепер нардепу оголошено підозру за фактом спричинення тяжкого тілесного ушкодження, йому загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

ЕКОНОМІКА.

За результатами роботи 9 місяців 2019 року Приватбанк збільшив чистий прибуток до 27,4 мільярдів гривень, що є новим абсолютним рекордом для банку та всієї банківської системи України. Про це повідомляє прес-служба Приватбанку. Голова правління банку Петр Крумханзл заявив, що чистий комісійний дохід банку за 9 місяців 2019 року становить 13,3 млрд грн, чистий процентний дохід — 14,7 млрд грн.