Огляд ЗМІ за 15 жовтня 2019

ГОЛОВНЕ

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Зайдік повідомив, що ТКГ не змогла узгодити новий графік розведення сил у Петрівському та Золотому, але Київ і Донбас не відмовляються від цих планів. Прес-секретар Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявила, що незаконні збройні формування ОРДЛО продовжують обстріли в районі Золотого та Петрівського.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель заявив, що він не бачить можливості за короткий період часу організувати вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, які відповідали б демократичним стандартам. Він зазначив, що для організації нормального виборчого процесу, крім питання звільнення окупованих територій, варто вирішити низку організаційних питань, зокрема питання державного реєстру виборців, який на цій території п’ять років не оновлювався. Також, на його думку, важливим є питання доступу до українських засобів масової інформації, який має бути забезпечений не тільки в день виборів, а й протягом усього виборчого процесу. “Тому організувати вибори на весну наступного року, як би цього не хотілося, це мало можливо, оскільки вже зараз повинні бути всі передумови до того, щоб міг стартувати виборчий процес”, – констатував голова КВУ.

Верховна Рада у вівторок розглянула всього 189 зі 330 правок до другого читання президентського законопроекту про діяльність органів суддівського врядування. Парламентарі відхили всі запропоновані правки, які не підтримав комітет. Зокрема, пропонувалося зберегти склад ВС у кількості не більше 200 суддів, а не 100. Голова Верховного суду Валентина Данішевська з трибуни ВР виступила проти прийняття законопроекту.

Станіслав Шевчук вимагає поновити його на посаді судді й голови Конституційного суду на підставі рішення Окружного адмінсуду Києва. «Сподіваюся, що КСУ не буде порушувати вимоги Конституції України, КАС і Кримінального кодексу і виконає рішення суду. Рішення адміністративного суду має бути виконано негайно», – заявив Шевчук. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що будь-які кроки, спрямовані на обрання нового судді Конституційного Суду України, наразі неможливі. “Інтерфакс-Україна”, посилаючись на власні джерела, повідомляє, що Конституційний Суд України розгляне заяву Станіслава Шевчука про виконання рішення суду про поновлення його на посаді голови КС. “Цю заяву судді КС розглянуть на засіданні й шляхом голосування буде ухвалено рішення”, – розповіло джерело. Водночас воно не уточнило, коли саме судді КС розглянуть заяву Шевчука.

Апеляційний суд Лондона і Уельсу задовольнив апеляційну скаргу Приватбанку на рішення суду першої інстанції, яким визнали справу банку проти його колишніх власників Коломойського і Боголюбова такою, яка не є у юрисдикції цього суду. Судовий наказ про всесвітній арешт активів, який було отримано в грудні 2017 року, залишається чинним до винесення судового рішення по суті. “Основна сума позову банку в момент ініціювання становила 1,9 млрд доларів, надалі становила 2,6 млрд доларів та наразі становить близько 3 млрд доларів, з урахуванням процентів, що продовжують нараховуватися, у розмірі 500 тисяч доларів щоденно”, – йдеться у прес-релізі суду. У Мінфіні заявили, що дане рішення суду відкриває новий етап процесу – розгляд позову по суті та є важливим кроком у рамках глобальної стратегії банку щодо повернення незаконно привласнених коштів його колишніми власниками.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проект нової редакції закону “Про Службу безпеки України”. Пріоритетними напрямами реформування СБУ є: відмова від невластивих спеціальним державним органам функцій; розширення контррозвідувального вектору роботи; впровадження гнучкої структури; оптимізація кадрового складу; демілітаризація; підвищення рівня соціального забезпечення співробітників; мінімізація ризиків політичного втручання в діяльність органів безпеки; удосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами; вдосконалення системи демократичного цивільного контролю над діяльністю спецслужби.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроект про внесення змін до закону про держбюджет, яким передбачається виділення 1 млрд грн для виплати зарплат гірникам державних шахт. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що Верховна Рада розгляне в першому читанні проект закону про державний бюджет України на 2020 рік 18 жовтня.

Міжнародний валютний фонд  очікує на зростання ВВП України на 3% за підсумками 2019 року і зростання на 3% у 2020 році. МВФ очікує також, що рівень інфляції за підсумками цього року в Україні становитиме 8,7%, а у 2020 році знизиться до 5,9%. Зростання споживчих цін наприкінці цього року становитиме 7%, а наприкінці 2020 року – 5,6%

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що Конституційний Суд відкрив конституційне провадження за поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення Основного закону у частині здійснення місцевого самоврядування та державної влади в столиці. Ігор Луценко повідомив про своє призначення радником мера Києва Віталія Кличка з питань запобігання та виявлення корупції.

Результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать, що серед жителів України протягом місяця скоротилася кількість тих, хто позитивно ставиться до президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Олексія Гончарука та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Згідно з результатами опитування, у жовтні порівняно з вереснем знизилася кількість тих, хто позитивно ставиться до трьох перших осіб держави: Зеленського (73% і 66%), Гончарука (17% і 10%) і Разумкова (33% і 27%).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Мінську не змогли домовитися про нову дату розведення сил у Золотому та Петрівському (60 публікацій у ЗМІ)
  • Шевчук прийшов поновлюватися на посаді судді: сподіваюся, що КСУ виконає рішення негайно (52 публікації у ЗМІ)
  • Приватбанк виграв апеляцію проти Коломойського в суді Лондона (44 публікації у ЗМІ)
  • Парламент весь день присвятив роботі над судовою реформою Зеленського (37 публікацій у ЗМІ)
  • МВФ покращив оцінку зростання економіки України (20 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Тристороння контактна група не змогла узгодити новий графік розведення сил у Петрівському та Золотому, але Київ і Донбас не відмовляються від цих планів. “На жаль, сторонам не вдалося виконати розведення сил у Петрівському та Золотому, яке було визначено на минулій зустрічі контактної групи. Проте сторони підтвердили намір розвести сили на пілотних ділянках. Я сподіваюся, що вони зроблять це у майбутньому”, – заявив журналістам спецпредставник ОБСЄ на переговорах Мартін Зайдік.

Незаконні збройні формування (НЗФ), що діють в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), продовжують обстріли в районі м. Золотого Луганської області та с. Петрівського Донецької області, де раніше було домовлено про розведення сил і засобів за умови дотримання режиму тиші протягом семи діб, повідомляє прес-секретар другого президента України, представника України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леоніда Кучми Дарка Оліфер. “Всупереч Мінським домовленостям, НЗФ ОРДЛО продовжують систематично порушувати режим тиші вздовж всієї лінії зіткнення, в т. ч. в районі н. п. Золоте і Петрівське, де відповідно до Рамкового рішення ТКГ 2016 року має відбутися розведення сил і засобів. Українська сторона чітко зазначила: таке розведення може відбутися лише за умови дотримання 7-денного режиму тиші на цих ділянках”, – написала Оліфер на своїй сторінці в соцмережі Facebook за підсумками зустрічі ТКГ, що відбулася в Мінську у вівторок.

У громадській організації “Комітет виборців України” (КВУ) не бачать можливості за короткий період часу організувати вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, які відповідали б демократичним стандартам. “Якщо опиратися на критерії чесних і демократичних виборів, це насамперед критерії ОБСЄ, то ми не бачимо можливості за дуже короткий період часу організувати ці вибори, які відповідали б демократичним стандартам”, – заявив генеральний директор КВУ Олексій Кошель у коментарі агентству “Інтерфакс -Україна” у вівторок у Києві.

У громадській організації “Комітет виборців України” (КВУ) вважають, що в разі проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей до їх участі не можна допускати громадян України, які брали участь у роботі органів влади на окупованих територіях. “Вибори на окупованих територіях – це не тільки специфіка виборчого законодавства, але і низка змін до інших законодавчих актів. Наприклад, чи будуть допущені до участі у виборах ті громадяни України, які брали участь у роботі органів влади на окупованих територіях. А саме – діючі так звані сільські, селищні й міські голови, депутати місцевих рад, які представляють сепаратистські структури”, – заявив генеральний директор КВУ Олексій Кошель у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” у вівторок у Києві, відповідаючи на запитання про якість представників місцевих органів, які будуть обрані, в разі проведення виборів в ОРДЛО.

СУДОВА РЕФОРМА.

Верховна Рада у вівторок розглянула всього 189 зі 330 правок до другого читання президентського законопроекту про діяльність органів суддівського врядування. Джерело: засідання Верховної Ради. Деталі: Народні депутати приблизно о 12 годині почали розглядати у другому читанні закон №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”. О 18 годині голова Верховної Ради Дмитро Разумков закрив вечірнє засідання Ради і додав, що у середу засідання відкриється о 10.00. За весь день парламентарі встигли розглянути 189 правок до другого читання законопроекту. Всього їх – 330.

Станіслав Шевчук вимагає поновити його на посаді судді й голови Конституційного суду на підставі рішення Окружного адмінсуду Києва. Джерело: пост Шевчука у Facebook. Пряма мова: “Я дякую усім, хто відгукнувся на моє запрошення та був присутнім біля будівлі Конституційного суду України під час подання мною заяви про виконання рішення Окружного адміністративного суду Києва, згідно якого я поновлений на посаді судді та на посаді Голови КС. Я подав заяву та завірену копію рішення ОАСК до Конституційного суду”.

Конституційний Суд України розгляне заяву Станіслава Шевчука про виконання рішення суду про поновлення його на посаді голови КС, повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” джерело. За інформацією співрозмовника агентства, у вівторок Шевчук приніс до КС заяву про виконання рішення Окружного адмінсуду Києва про поновлення його на посаді голови КС. “Цю заяву судді КС розглянуть на засіданні й шляхом голосування буде ухвалено рішення”, – розповіло джерело. Водночас воно не уточнило, коли саме судді КС розглянуть заяву Шевчука. На своїй сторінці в соцмережі Facebook Шевчук написав, що подав завірену копію рішення Окружного адмінсуду до КС.

Будь-які кроки, спрямовані на обрання нового судді Конституційного Суду України, наразі неможливі, вважає голова Верховної Ради Дмитро Разумков. “Станом на сьогодні, я думаю, що це неможливо (перезавантаження складу Конституційного Суду – ІФ). Оскільки було рішення суду, і він (Станіслав Шевчук – ІФ) був відновлений на роботі, проведення будь-яких дій з обрання нового судді Конституційного Суду поки що неможливе, тому дивитимемося, як розвиватимуться події”, – сказав Разумков журналістам у кулуарах Верховної Ради у вівторок.

ПРИВАТБАНК.

Апеляційний суд Лондона і Уельсу задовольнив апеляційну скаргу Приватбанку на рішення суду першої інстанції, яким визнали справу банку проти його колишніх власників Коломойського і Боголюбова такою, яка не є у юрисдикції цього суду. Про це повідомляє прес-служба банку. “Судовий наказ про всесвітній арешт активів, який було отримано в грудні 2017 року, залишається чинним до винесення судового рішення по суті. В своєму рішенні Апеляційний суд в повній мірі задовольнив апеляційну скаргу Приватбанку щодо всіх питань, повністю скасувавши рішення, винесене суддею Фанкортом в грудні 2018 року”, – йдеться у повідомленні.

Рішення Апеляційного суду Лондона та Уельсу задовольнити апеляційну скаргу ПриватБанку (Київ) і підтвердити відповідність юрисдикції позову фінустанови до екс-власників відкриває новий етап процесу – розгляд позову по суті та є важливим кроком у рамках глобальної стратегії банку щодо повернення незаконно привласнених коштів його колишніми власниками, зазначає Міністерство фінансів України. “Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі близько $3 млрд. Судовий наказ про всесвітній арешт активів залишається чинним до ухвалення рішення по суті”, – зазначив Мінфін у прес-релізі у вівторок.

Сума позивних вимог Приватбанку до екс-власників Коломойського та Боголюбова, яку банк намагається відшкодувати у Високому суді Лондона, щодня зростає на 500 тисяч доларів. Про це йдеться у прес-релізі за підсумками за підсумками перемоги ПриватБанку в апеляційному суді Англії та Уельсу на рішення про невідповідність позовних вимог банку до колишніх власників юрисдикції цього суду. “Основна сума позову банку в момент ініціювання становила 1,9 млрд доларів, надалі становила 2,6 млрд доларів та наразі становить близько 3 млрд доларів, з урахуванням процентів, що продовжують нараховуватися, у розмірі 500 тисяч доларів щоденно”, – йдеться у прес-релізі.

РЕФОРМА СБУ.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту Володимиру Зеленському проект нової редакції закону “Про Службу безпеки України”. Джерело: прес-служба СБУ. Дослівно: “Законопроект враховує передовий європейський досвід та найкращі міжнародні практики у безпековій сфері… СБУ має трансформуватися у високотехнологічну, мобільну та оптимальну за чисельністю спеціальну службу, здатну ефективно протидіяти новітнім викликам та загрозам державній безпеці України”.

ЕКОНОМІКА.

Кабінет Міністрів України на засіданні 12 жовтня схвалив законопроект про внесення змін до закону про держбюджет, яким передбачається виділення 1 млрд грн для виплати зарплат гірникам державних шахт. “Після схвалення Верховною Радою України змін до Державного бюджету, передбачених зазначеним законопроектом, кошти буде направлено на виплату заробітних плат і погашення заборгованості перед шахтарями”, – йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та охорони навколишнього середовища України.

Верховна Рада розгляне в першому читанні проект закону про державний бюджет України на 2020 рік 18 жовтня, наголосив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. “Хотів би нагадати, що в п’ятницю, 18 жовтня, передбачено розгляд та ухвалення проекту закону про державний бюджет України на 2020 рік у першому читанні”, – сказав Разумков на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп у вівторок у Києві. Він зазначив, парламентський комітет з питань бюджету цього тижня завершить розгляд пропозицій народних депутатів до цього законопроекту, висновків Рахункової палати і підготує поправки до нього.