Огляд ЗМІ за 5 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Депутати комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради здійснили робочий візит до Золотого-4 Луганської області для проведення моніторингової місії в районі розведення сил і засобів у цьому населеному пункті. Народні депутати побували на ділянці розведення, де побачили і попередні, і нові обладнані позиції українських військових. Також представники Верховної Ради, безпосередньо в населеному пункті Золотому-4, поспілкувалися з місцевими жителями.

Уряд назвав основні параметри оновленого проекту державного бюджету на 2020 рік. Основні показники проекту державного бюджету на 2020 рік: доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1,093 трлн грн; видатки – 1,195 трлн гривень (збільшились на 67,5 млрд грн в порівнянні з 2019 роком). При цьому дефіцит держбюджету пропонується визначити на рівні 2,09% ВВП порівняно з 2,28% у 2019 році та 2,4% у 2018 році. На обслуговування держборгу закладено 141,5 млрд грн. На розвиток дорожньої інфраструктури  закладено 73,7 млрд грн, що на 37% більше, ніж в минулому році. Фінансування Пенсійного фонду з державного бюджету становитиме 173 млрд грн (+802 млн грн надбавки для самотніх пенсіонерів). Кошти на виплати субсидії заплановані у бюджеті – 48 млрд грн. На освіту планується направити 145,1 млрд грн, що на 12,7% більше минулорічного показника бюджету.  Загальні видатки на охорону здоров’я становлять 113,3 млрд грн, що на 15,1 млрд більше ніж було закладено у бюджеті на 2019 рік. На охорону і безпеку у наступному році буде витрачено 245,8 млрд грн (на 16 відсотків більше ніж в 2019 році), з них Міноборони отримає 130 млрд грн, а МВС 93 млрд. Витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 9,2 млрд грн. Мінімальна зарплата становитиме 4723 грн. Також прем’єр міністр заявив, що витрати на обслуговування діяльності уряди і органів центральної влади зменшаться на 10%. Олексій Гончарук також повідомив, що бюджет передбачає 6 млрд грн доходів від “великої” приватизації і стільки ж від “малої”, окрім цього. Кабінет Міністрів України передбачив у проекті держбюджету субвенцію на соціально-економічний розвиток обсягом 2 млрд.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко повідомив, що НАК “Нафтогаз України” в заяві про захист і зустрічних позовних вимогах до російського “Газпрому”, спрямованих в Стокгольмський арбітраж, вимагає переглянути транзитний тариф з 13 березня 2018 року до кінця 2019 року на суму $ 11,8 млрд плюс відсотки і виплатити ще $ 448 млн плюс відсотки в межах інших зобов’язань. Глава правління НАК “Нафтогаз України “Андрій Коболєв повідомив, що Україна поки що не отримала будь-яких офіційних пропозицій від російської сторони, які дали б змогу розпочати дискусію про можливе “обнулення” боргів і відмову від судових позовів до “Газпрому” на загальну суму $22 млрд. “Російська сторона пропонує Нафтогазу “обнулити” майже $3 млрд за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на $12 млрд. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на $7 млрд. Разом – $22 млрд – “зрозуміти і пробачити”. Шукаю й не знаходжу в озвучених у ЗМІ пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає “обнулення” взаємних претензій?”, – заявив він.

Ерік Прінс, приватний підрядник з питань безпеки та неофіційний радник президента Трампа, веде переговори про купівлю ПАТ “Мотор Січ”. WSJ стверджує, що адміністрація Трампа звернулася до пана Прінса та принаймні до одного потенційного покупця з приватного сектору з приводу “Мотор Січі”, і 24-27 жовтня Прінс відвідав український завод, а також обговорив ситуацію в компанії з українськими офіційними особами.

Прес-служба Генпрокуратури повідомляє, що завершилося тестування в рамках першого етапу атестації прокурорів Генеральної прокуратури України. З 1083 учасників тестування 95 не з’явилися, а 795 кандидатів набрали більше ніж 70 балів і пройшли на другий етап атестації. Зазначається, що вищі оцінки, від 91 до 100 балів, за тестування отримали 12% учасників – 93 особи.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що слідчі в рамках розслідування провадження про закупівлю для потреб Збройних сил України бронежилетів, велика частина з яких не відповідає заявленим характеристикам, оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення п’ятьом посадовцям Міністерства оборони.

Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що в будівлі відомства було виявлено ящики з прихованою вхідною кореспонденцією. “Знайшли кілька ящиків прихованої вхідної кореспонденції, яка становила ризики для схематозників, та яку співробітники Мін’юсту, відповідальні за діловодство міністерства, сховали, ймовірно, на замовлення третіх осіб. Судячи з усього, на вхідній кореспонденції був встановлений корупційний фільтр: на якихось документах проставляли “мінус” і він ховався, а потім і знищувався. Про якісь інші важливі документи повідомляли сторонніх зацікавлених осіб. А зовсім нікому не потрібний мотлох одразу брався в офіційну роботу”, – пояснив міністр. Про знахідку було повідомлено правоохоронним органам.

Народний депутат від “Слуги народу” Олександр Дубінський повідомив Спеціалізовану антикорупційну прокуратури про факти звернення до нього двох колег із фракції “з вимогою залишити високими комісійні для приватних майданчиків ProZorro”. Депутат також повідомив, що звернувся до САП із вимогою перевірити факти, чи справді відбувалося листування його колеги з фракції Миколи Тищенка з пранкером, який видавав себе за генерального прокурора Руслана Рябошапку.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Уряд назвав основні видатки в проєкті бюджету-2020 (240 публікацій у ЗМІ)
  • Вбивство 5-річного Кирила Тлявова: підозрюваний у вбивстві проведе за ґратами щонайбільше 7 років (45 публікацій у ЗМІ)
  • П’ятьом високопосадовцям Міноборони оголосили підозри у справі про браковані бронежилети – Труба (24 публікації у ЗМІ)
  • В Ужгороді СБУ спільно з ДБР та прокуратурою проводять обшуки у мерії (22 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський: Міноборони має створити військову поліцію (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

У Кремлі не прокоментували слів глави Міністерства закордонних справ України Вадима Пристайка про те, що Москва як умову проведення саміту в “нормандському форматі” висуває узгодження підсумкового документа зустрічі, назвавши недоцільним обговорення підготовки цього заходу в публічному просторі. “Ні, не можу сказати”, – сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання, чи може він пояснити, що саме має бути закріплено в цьому документі.

Естонія з наступного року буде непостійним членом Ради безпеки ООН і пропонує Україні використати цю можливість для привернення уваги світової спільноти до найважливіших для нашої держави питань, заявив міністр закордонних справ Естонської Республіки Урмас Рейнсалу на зустрічі з секретарем Ради національної безпеки та оборони України Олексієм Даніловим. Як повідомляється на офіційному сайті РНБО у вівторок, Рейнсалу наголосив, що Україна завжди може розраховувати на підтримку Естонії на міжнародній арені, запевнив у незмінності підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, наголосив на необхідності збереження санкційного тиску на державу-агресора й висловив готовність розширювати співробітництво між державами.

Депутати комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради здійснили робочий візит до Золотого-4 Луганської області для проведення моніторингової місії в районі розведення сил і засобів у цьому населеному пункті, повідомляє прес-центр Операції об’єднаних сил (ООС). “Зустрівся з народними депутатами і командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко. Під час виїзного засідання члени комітету ВРУ обговорили з командуванням ООС, зокрема, результати розведення сил і засобів”, – йдеться в оприлюдненому у вівторок на сторінці прес-центру ООС у соцмережі Facebook повідомленні.

ЕКОНОМІКА.

Уряд назвав основні параметри оновленого проєкту державного бюджету на 2020 рік. Про це прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив на брифінгу для преси. Основні показники проєкту державного бюджету на 2020 рік Доходи державного бюджету на 2020 рік передбачені у сумі 1,093 трлн грн, Видатки – 1,195 трлн гривень (збільшились на 67,5 млрд грн в порівнянні з 2019 роком). На обслуговування держборгу закладено 141,5 млрд грн. На розвиток дорожньої інфраструктури  закладено 73,7 млрд грн, що на 37% більше, ніж в минулому році. Фінансування Пенсійного фонду з державного бюджету становитиме 173 млрд грн (+802 млн грн надбавки для самотніх пенсіонерів). Кошти на виплати субсидії заплановані у бюджеті – 48 млрд грн. На освіту планується направити 145,1 млрд грн, що на 12,7% більше минулорічного показника бюджету.  Загальні видатки на охорону здоров’я становлять 113,3 млрд грн, що на 15,1 млрд більше ніж було закладено у бюджеті на 2019 рік. На охорону і безпеку у наступному році буде витрачено 245,8 млрд грн (на 16 відсотків більше ніж в 2019 році), з них Міноборони отримає 130 млрд грн, а МВС 93 млрд. Витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 9,2 млрд грн. Мінімальна зарплата становитиме 4723 грн. Також прем’єр міністр заявив, що витрати на обслуговування діяльності уряди і органів центральної влади зменшаться на 10%.

Ерік Прінс, приватний підрядник з питань безпеки та неофіційний радник президента Трампа, веде переговори про купівлю ПАТ “Мотор Січ” (Запоріжжя) – найбільшого українського виробника авіадвигунів, проти продажу якого китайським покупцям заперечують США, повідомляє WSJ у вівторок із посиланням на офіційних осіб, поінформованих в цьому питанні. Газета стверджує, що адміністрація Трампа звернулася до пана Прінса та принаймні до одного потенційного покупця з приватного сектору з приводу “Мотор Січі”, і 24-27 жовтня Прінс відвідав український завод, а також обговорив ситуацію в компанії з українськими офіційними особами.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” в заяві про захист і зустрічних позовних вимогах до російського “Газпрому”, спрямованих в Стокгольмський арбітраж, вимагає переглянути транзитний тариф з 13 березня 2018 року до кінця 2019 року на суму $ 11,8 млрд плюс відсотки і виплатити ще $ 448 млн плюс відсотки в межах інших зобов’язань, повідомив Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко. “Фактично йдеться про різницю між тим, що ми отримали за транзит, і повинні отримати за переглянутими тарифами. Така різниця становить $ 11,8 млрд (плюс відсотки). Саме таку суму ми і вимагаємо як компенсацію”, – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Україна поки що не отримала будь-яких офіційних пропозицій від російської сторони, які дали б змогу розпочати дискусію про можливе “обнулення” боргів і відмову від судових позовів до “Газпрому” на загальну суму $22 млрд, повідомив глава правління НАК “Нафтогаз України “Андрій Коболєв. “Російська сторона пропонує Нафтогазу “обнулити” майже $3 млрд за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на $12 млрд. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на $7 млрд. Разом – $22 млрд – “зрозуміти і пробачити”. Шукаю й не знаходжу в озвучених у ЗМІ пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає “обнулення” взаємних претензій?”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що в будівлі відомства було виявлено ящики з прихованою вхідною кореспонденцією. Як повідомив міністр на своїй сторінці у Facebook, було знайдено декілька ящиків із документами, ймовірно, прихованими на замовлення зацікавлених осіб.

У вівторок, 5 листопада, слідчі в рамках розслідування провадження про закупівлю для потреб Збройних сил України бронежилетів, велика частина з яких не відповідає заявленим характеристикам, оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення п’ятьом посадовцям Міністерства оборони. “Сьогодні тільки розпочато оголошення підозр. Станом на сьогодні оголошено п’ять підозр. Усі підозрювані – високопоставлені чиновники Міноборони: керівник Головного управління, два його заступники і два начальника управління”, – сказав директор Держбюро розслідувань Роман Труба у вівторок у Києві.

Народний депутат України (фракція “Слуга народу”), член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Дубінський приніс до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури факти про звернення до нього двох колег із фракції “з вимогою залишити високими комісійні для приватних майданчиків ProZorro, а також звернувся, щоб САП перевірила листування депутата від “Слуги народу” Миколи Тищенка з пранкером. “Я надав факти, і вони підтверджуються стенограмою засідання комітету, що до мене зверталися два депутати від партії “Слуга народу” Заблоцький і Мовчан із вимогою залишити високими комісійні для приватних майданчиків ProZorro. Я вважаю, що це може мати в собі корупційну складову”, – сказав він журналістам у вівторок перед будівлею САП.