Огляд ЗМІ за 7 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Керівник прес-центру Операції об’єднаних сил Андрій Агєєв повідомив, що українська сторона готова розпочати розведення сил та засобів у районі сіл Петрівського та Богданівки Волноваського району Донецької області у п’ятницю, 8 листопада, зважаючи на дотримання режиму тиші на ділянці розведення протягом обумовленого періоду. Цю інформацію також підтвердив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. “Богданівка, Донецька область, Україна, 1 км до смуги поділу. Якщо все буде добре, завтра о 12:00 – початок розведення!” – заявив Аваков. «Сподіваюся, що під час наступного розведення сил “звільнять Донецьк” і розведення завершиться на кордоні України та РФ», – додав Аваков.

Віце-прем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україна хоче укласти з Європейським Союзом додаткову угоду до Угоди про асоціацію в сфері юстиції. «Там ітиметься про захист персональних даних, боротьбу з корупцією, відмиванням коштів, про перетин кордону тощо», – повідомив Кулеба. Віце-прем’єр наголосив, що таке доповнення створить привабливіші умови для ведення бізнесу. Торговий представник України Тарас Качка повідомив, що Україна та ЄС 18-19 грудня проведуть масштабний огляд умов двосторонньої торгівлі, в рамках якого має бути сформовано стратегії по її оновленню. “19-20 грудня у Брюсселі ми проведемо засідання торгового комітету. Ми вже домовилися про те, що в його рамках проведемо аналіз нинішньої ситуації в умовах нашої торгівлі. І тому за його результатами ми маємо остаточно сформулювати нашу стратегію по оновленню та модернізації угоди”,- повідомив Качка.

Торговий представник України Тарас Качка заявив, що у разі ухвалення підготовленого представниками правлячої коаліції ФРН рішення, яке дасть змогу обійти обмеження нової Газової директиви ЄС для газопроводу “Північної потік-2”, його буде оскаржено. Виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко повідомив, що НАК “Нафтогаз України” очікує, що рішення суду Амстердама за позовом компанії про визнання рішення Стокгольмського арбітражу та його примусове виконання в Нідерландах буде ухвалено в першому кварталі 2020 року.

Президент Володимир Зеленський ветував законопроєкт про верифікацію та моніторинг держвиплат.

Корпорація Roshen підтвердила інформацію про те, що колишній президент України і нардеп Петро Порошенко перереєстрував частину свого кондитерського бізнесу Roshen на старшого сина Олексія.

Державне бюро розслідувань провело обшуки у житлі власника телеканала “Прямий” Володимира Макеєнка. Обшуки здійснювалися у рамках розслідування кримінального провадження про купівлю-продаж телеканала. Партія “Європейська солідарність” вважає обшуки у власника телеканала “Прямий” Володимира Макеєнка наступом на свободу слова в Україні.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом звернень про погрози журналістам Радіо “Свобода” з боку Андрія Портнова. Нацполіція отримала заяву адвоката Андрія Портнова і розпочала кримінальне провадження щодо перешкоджання діяльності журналістів та порушення недоторканності приватного життя.

Поліція К відкрила кримінальне провадження за статтею про погрозу насильством державному діячеві у зв’язку із сутичкою Олега Ляшка з Андрієм Герусом в аеропорту “Бориспіль”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Опубліковані кадри підриву «Мерседеса» в Києві (320 публікацій у ЗМІ)
  • Українські військові готові реагувати на всі ситуації в зоні розведення сил – Хомчак (63 публікації у ЗМІ)
  • Зеленський зробив ряд кадрових призначень в СБУ, призначивши керівників у низці областей (62 публікацій у ЗМІ)
  • Правоохоронці влаштували обшуки у власника каналу “Прямий” (36 публікацій у ЗМІ)
  • У Кабміні відреагували на спроби Німеччини допомогти “Північному потоку-2” (13 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Українська сторона готова розпочати розведення сил та засобів у районі сіл Петрівського та Богданівки Волноваського району Донецької області у п’ятницю, 8 листопада, зважаючи на дотримання режиму тиші на ділянці розведення протягом обумовленого періоду, повідомив керівник прес-центру Операції об’єднаних сил Андрій Агєєв. “Сьогодні закінчується сьома доба (дотримання режиму тиші – ІФ), сьогодні ми повідомили ОБСЄ через Міністерство закордонних справ про те, що ми готові (до розведення сил та засобів – ІФ). Від МЗС надійде підтвердження і, сподіваюся, що завтра о 12:00 все пройде за планом”, – сказав Агєєв у коментарі агентству” Інтерфакс-Україна” у четвер.

О 12:00 п’ятниці, 8 листопада, розпочнеться розведення сил і засобів сторін на ділянці Богданівка-Петрівське (Волноваський район Донецької області) за умови відсутності обстрілів та інших провокацій, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. “Богданівка, Донецька область, Україна, 1 км до смуги поділу. Якщо все буде добре, завтра о 12:00 – початок розведення!” – написав Аваков у своєму акаунті у Twitter у четвер. Раніше у четвер у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” керівник прес-центру Операції об’єднаних сил Андрій Агєєв наголосив, що українська сторона готова до початку практичного етапу процесу розведення сил і засобів на ділянці №3 в районі Петрівського та Богданівки Донецької області 8 листопада з 12.00.

Аваков: Сподіваюся, що під час наступного розведення сил “звільнять Донецьк” і розведення завершиться на кордоні України та РФ. Київ. 7 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сподівається, що під час наступного розведення сил на лінії розмежування на Донбасі “звільнять Донецьк” і процес розведення сил завершиться на кордоні України та Російської Федерації. “Я сподіваюся, що мир буде остаточним на всій території країни. Сподіваюся, що під час наступного розведення військ нам звільнять Донецьк, і це розведення закінчиться на кордоні України та Російської Федерації”, – сказав він журналістам у четвер у Золотому Луганської області.

Україна хоче укласти з Європейським Союзом додаткову угоду до Угоди про асоціацію в сфері юстиції, повідомив віце-прем’єр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба. “Ми запропонували ЄС скласти нове доповнення до угоди у сфері юстиції. Це революційна штука. Там ітиметься про захист персональних даних, боротьбу з корупцією, відмиванням коштів, про перетин кордону тощо”, – сказав Кулеба на конференції “Торгові війни: мистецтво захисту”, організованій ЮФ “Ілляшев та Партнери”, в четвер у Києві.

Україна та ЄС 18-19 грудня проведуть масштабний огляд умов двосторонньої торгівлі, в рамках якого має бути сформовано стратегії по її оновленню. Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, таку заяву торговий представник України Тарас Качка зробив під час конференції “Торгові війни: мистецтво захисту”. “19-20 грудня у Брюсселі ми проведемо засідання торгового комітету. Ми вже домовилися про те, що в його рамках проведемо аналіз нинішньої ситуації в умовах нашої торгівлі. І тому за його результатами ми маємо остаточно сформулювати нашу стратегію по оновленню та модернізації угоди”,- вважає Качка.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Державне бюро розслідувань (ДБР) підтвердило факт здійснення обшуків у житлі власника телеканала “Прямий” Володимира Макеєнка. Про це повідомила агентству “Інтерфакс-Україна” прес-секретар ДБР Анжеліка Іванова. “Можемо підтвердити факт проведення слідчих дій у власника телеканала”, – сказала вона. Водночас Іванова зазначила, що обшуки здійснюються у рамках розслідування кримінального провадження про купівлю-продаж телеканала.

Партія “Європейська солідарність” вважає обшуки у власника телеканала “Прямий” Володимира Макеєнка наступом на свободу слова в Україні. “Після вчорашніх намірів запровадити кримінальну відповідальність для журналістів за так звану неправдиву інформацію влада почала реалізовувати свої плани наступу на свободу слова. Прямий канал є одним із небагатьох засобів масової інформації, який не співає осанну президенту Зеленському. Саме з цим ми пов’язуємо обшуки в офісі Володимира Макеєнка, який є власником Прямого каналу. Ключову роль у цих діях, як завжди, відіграє поплічник Януковича Портнов та його “шістка” керівник ДБР Труба”, – повідомляється на сайті партії.

Корпорація Roshen підтвердила інформацію про те, що колишній президент України і нардеп Петро Порошенко перереєстрував частину свого кондитерського бізнесу Roshen на старшого сина Олексія.  Про це НВ Бізнес повідомили у прес-службі корпорації. “Щодо причин, то це — питання до бенефіціарів”, — додали у прес-службі. Раніше Центр протидії корупції оприлюднив дані про те, що станом на 6 листопада бенефіціаром компанії ТОВ Центрально-Європейська кондитерська компанія (ЦЕКК) зазначено Олексія Порошенка — старшого сина президента. При цьому станом на 20 травня 2019 року Петро Порошенко у декларації про майно та доходи вказав себе бенефіціарним власником ЦЕКК.