Огляд ЗМІ за 12 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Президент США Дональд Трамп повідомив, що цього тижня оприлюднить розшифровку першої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Прес-секретар представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що на засіданні ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську було знято усі перешкоди для проведення зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки”. «Розведення сил та засобів у районі н. п. Золотого, Петрівського та Станиці Луганської стало останніми кроками у цьому напрямі», – пояснила Оліфер. Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону розпочати прямі переговори з Донецьком і Луганськом про закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції України. Російська делегація звернула увагу, що 31 грудня 2019 року завершується термін дії українського закону про особливий статус Донбасу. У Європейському Союзі вважають “обнадійливим сигналом” процес дзеркального розведення сил і засобів сторін на трьох пілотних ділянках на Донбасі, а також закликали Росію здійснити зі свого боку позитивні кроки, які дадуть змогу виконати Мінські домовленості.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2047-д, який пропонує ліквідувати  діяльність так званих “майданчиків Яценка”, що заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна.

Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №2233 “Про внесення змін до закону “Про ринок електричної енергії”. Проект закону №2233 пропонує врегулювати питання виконання спеціальних зобов’язань із купівлі електричної енергії за “зеленим” тарифом, передбачає недопущення неконтрольованого зростання ціни е/е, а також право зобов’язати виробників електроенергії подавати заявки на продаж е/е на ринку “на добу вперед” за цінами, які не перевищують граничних, для того, щоб унеможливити створення штучних дефіцитів, що мало місце у вересні.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 листопада затримали 7 осіб, яких підозрюють у заволодінні 1,2 мільярда гривень. Йдеться про стабілізаційний кредит, наданий у 2014 році Національним банком України VAB Банку. Серед затриманих – екс-заступник голови Нацбанку та голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук. За версією слідства, у 2014 році бенефіціар VAB Банку Олег Бахматюк вступив у змову з першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про видачу мільярдного кредиту під заставу майна, вартість якого завищили. Обвинувачення буде клопотати про арешт екс-заступника Олександра Писарука з альтернативою внесення 30 млн грн застави. Правоохоронці планують вручити підозру колишньому власнику VAB Банку Олегу Бахматюку і можуть притягнути до відповідальності членів правління НБУ, які приймали рішення про кредит банку в 1,2 млрд гривень. Олег Бахматюк заявив, що він планує повернутися в Україну і пропонує поетапно погасити 8 мільярдів гривень боргів належним йому і виведених з ринку банків VAB Банк і “Фінансова ініціатива” і внести 500 мільйонів гривень гарантійного внеску.

Колишньому гендиректору “Укроборонпрому” Павлу Букіну повідомили про підозру у недекларуванні статків. Слідство встановило, що екс-генеральний директор не задекларував у 2016 році доходи, нерухоме майно (дві квартири вартістю понад 3 млн грн) та автомобілі (Range Rover) вартістю 10 млн грн, яке є власністю цивільної дружини останнього”.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляцію прокурора у справі екс-голови НКРЕКП Дмитра Вовка, підозрюваного у так званій справі “Ротердам+”, та обрала йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Співробітники НАБУ затримали директора департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента Світлану Кондзелю за підозрою у шахрайстві. Кондзеля розповідала, що вирішує будь-яку проблему через зв’язки в ОП. Зокрема, вона просила 150 тисяч доларів за призначення на посаду заступником голови правління НАК “Нафтогаз України”.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив Олега Синєгубова головою Полтавської обласної державної адміністрації. Олег Синєгубов – юрист і підприємець – народився 10 серпня 1983 року в Харкові. З листопада 2015 року і дотепер є деканом факультету №6 Харківського національного університету внутрішніх справ. У 2017 році – претендент на посаду голови Полтавської обласної державної адміністрації. У 2018 році був претендентом на посаду судді Вищого антикорупційного суду України, але не пройшов конкурсний відбір. У 2019 році під час виборів до Верховної Ради був довіреною особою кандидата в народні депутати від партії “Слуга народу” у виборчому окрузі №180 Олексія Красова.

Заступник голови Харківської ОДА Вадим Данієлян став радником секретаря РНБО. «Основне чим займатимусь – критична інфраструктура у Донецькій і Луганській областях», – повідомив Данієлян.

Верховна Рада проголосувала за дострокове припинення повноважень народного депутата Ірини Луценко. До Верховної Ради за списком “Європейської солідарності” пройде колишній директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Сергій Рудик склав присягу народного депутата України.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • НАБУ затримало екс-заступника колишньої очільниці НБУ Гонтаревої (56 публікацій у ЗМІ)
  • Сьогодні на ТКГ у Мінську знято усі перешкоди для зустрічі у Нормандському форматі – Оліфер (32 публікації у ЗМІ)
  • Трамп пообіцяв оприлюднити свою першу розмову із Зеленським (29 публікацій у ЗМІ)
  • Ірина Луценко припинила повноваження депутата. Її місце може зайняти екс-глава Інституту нацпамʼяті Вʼятрович (26 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський призначив голову Полтавської ОДА (24 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент США Дональд Трамп повідомив, що цього тижня оприлюднить розшифровку першої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським. “Для того щоб продовжити залишатися найбільш прозорим президентом в історії, я оприлюдню цього тижня стенограму першої, і тому найбільш важливої моєї телефонної розмови з президентом України. Упевнений, вам вона сподобається”, – написав Трамп на своїй сторінці у Twitter у вівторок. Як повідомлялося, Трамп уперше поговорив із Зеленським незабаром після того, як його було обрано президентом України у квітні.

На засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі у Мінську у середу було знято усі перешкоди для проведення зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” (Україна, Німеччина, Франція, РФ), повідомила прес-секретар представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер. “Сьогодні на засіданні Тристоронньої контактної групи було знято усі перешкоди на шляху до зустрічі у “нормандському форматі” на найвищому рівні – розведення сил та засобів у районі н. п. Золотого, Петрівського та Станиці Луганської стало останніми кроками у цьому напрямі”, – написала Оліфер на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

У Європейському Союзі вважають “обнадійливим сигналом” процес дзеркального розведення сил і засобів сторін на трьох пілотних ділянках на Донбасі, а також закликали Росію здійснити зі свого боку позитивні кроки, які дадуть змогу виконати Мінські домовленості. Так прокоментувала у вівторок у Брюсселі розвиток подій на сході України прес-секретар верховного представника Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні Майя Косьянчич.

Російська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) закликала українську сторону розпочати прямі переговори з Донецьком і Луганськом про закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції України, повідомив повноважний представник РФ на переговорах контактної групи з питань Донбасу Борис Гризлов журналістам у п’ятницю. За його словами, російська делегація звернула увагу, що 31 грудня 2019 року завершується термін дії українського закону про особливий статус Донбасу.

КАДРОВА ПОЛІТИКА ЗЕЛЕНСЬКОГО.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом призначив Олега Синєгубова головою Полтавської обласної державної адміністрації. “Призначити Синєгубова Олега Васильовича головою Полтавської обласної державної адміністрації”, – йдеться у тексті указу №843/2019 від 11 листопада, розміщеному на сайті глави держави у вівторок. Указом №842/2019 від 11 листопада Зеленський звільнив Олега Пругла від тимчасового виконання обов’язків голови Полтавської ОДА.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) Вадим Данієлян став радником секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО). “Призначений за переводом радником секретаря РНБО. Основне (чим займатимусь – ІФ) критична інфраструктура у Донецькій і Луганській областях”, – сказав Данієлян кореспонденту агентства “Інтерфакс-Україна”.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2047-д, який пропонує ліквідувати  діяльність так званих “майданчиків Яценка”, що заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна. Джерело: засідання парламенту 12 листопада. Пряма мова спікера парламенту Дмитра Разумкова: “Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проєкту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості. Реєстраційний номер 2047-д. 378 за! Рішення прийнято”.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 листопада затримали 7 осіб, яких підозрюють у заволодінні 1,2 мільярда гривень.  Джерело: НАБУ, джерело УП в правоохоронних органах, Telegram екснардепа Сергія Лещенка. Деталі: Йдеться про стабілізаційний кредит, наданий у 2014 році Національним банком України ПАТ “ВіЕйБі Банк”.

У 2014 році бенефіціар VAB Банку Олег Бахматюк вступив у змову з першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про видачу мільярдного кредиту під заставу майна, вартість якого завищили. Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на засіданні Вищої антикорупційного суду, де у вівторок проходять слухання про обрання запобіжного заходу члену ради НБУ Миколі Каленському.

Обвинувачення буде клопотати арешт екс-заступника голови Нацбанку та голову правління Райффайзен Банку Олександра Писарука з альтернативою внесення 30 млн грн застави. Джерело: поінформований співрозмовник “Української правди”, екс-нардеп Сергій Лещенко в Telegram. Деталі: За словами джерела УП, під час обрання міри запобіжного заходу обвинувачення буде клопотати про арешт Писарука з альтернативою внесення застави в розмірі 30 мільйонів гривень.

Правоохоронці планують вручити підозру колишньому власнику “ВіЕйБі банку” Олегу Бахматюку і можуть притягнути до відповідальності членів правління НБУ, які приймали рішення про кредит банку в 1,2 млрд гривень. Джерело: Facebook-сторінка НАБУ. Дослівно: “Слідство встановило, що до реалізації схеми з заволодіння 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту НБУ можуть бути причетними понад 15 осіб. Вісьмом з них уже повідомили про підозру.