Огляд ЗМІ за 13 листопада 2019

ВИСНОВКИ

У Кремлі відзначили позитивну динаміку підготовки до саміту в “нормандському форматі” за підсумками розведення сил на Донбасі та засідання Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання на сході України.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2178-10 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження сільгоспземель усіх форм власності. Рішення підтримали 227 депутатів фракції “Слуга народу” та 13 позафракційних депутатів. Згідно з текстом законопроекту, купувати сільгоспземлі можуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава. Документ до 1 січня 2024 року запроваджує заборону на купівлю сільгоспземель юрособами, бенефіціарами яких є іноземці, іноземні держави, особи без громадянства. Водночас ця норма не поширюється на агрокомпанії, в яких було оформлено право оренди, емфітевзису до відкриття ринку землі і які зареєстровані в Україні понад три роки. Водночас документ пропонує позбавити права на купівлю землі фіз- і юросіб, іноземні держави, які потрапляють під дію закону про санкції. Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на землю сільгосп призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня придбання. Сукупна площа сільгоспземель, які перебувають у власності громадянина або юридичної особи України, з урахуванням пов’язаних осіб: у межах однієї об’єднаної територіальної громади не має перевищувати 35% земель такої громади, в межах однієї області – 8% земель, в межах України – 0,5% земель, зазначено в законопроекті. «Закінчується епоха, де народу – мораторій, а “своїм людям” – усе», – заявив Олексій Гончарук.

Юлія Тимошенко заявила, що фракція “Батьківщина” заявила про перехід в опозицію до влади. Вона наголосила, що “Батьківщина” не підтримує розпродаж землі, приватизацію стратегічних об’єктів і «залишається на боці народу». “Батьківщина” також просить Конституційний Суд роз’яснити, чи суперечить Основному закону ухвалений у першому читанні законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Ірина Геращенко заявила, що фракція “Європейська солідарність” подає комплексний пакет правок до прийнятого в першому читанні закону про обіг сільськогосподарських земель. “Ми вимагаємо обмежити концентрацію землі в одних руках і прибрати норму про дозвіл на 210 тисяч гектарів власності, створення прозорого земельного кадастру як передумови (за рік його можна створити), земельного банку, передбачити запобіжники для захисту родючості та відновлення землі, рекультивації, мінімальну ціну, щоб селяни зараз не продали свої паї за безцінь, і щоб їм заплатили ринкову вартість землі”, – заявила вона. Святослав Вакарчук заявив, що фракція “Голосу” виступає за врегулювання ринку землі, але земельна реформа має захищати права, насамперед, селян, представників малого та середнього фермерства в Україні.

«Економічна правда» повідомляє, посилаючись на власні джерела, що на зустрічі з народними депутатами від партії “Слуга народу” президент Володимир Зеленський заявив, що до протестів проти запровадження ринку землі причетний олігарх Ігор Коломойський. Президент наголошував, що “протести розганяє лише одна людина”. Як розповів один із депутатів “Слуги народу” Економічній правді, йшлося про Коломойського. Одним з головних організаторів і учасників протестних рухів, спрямованих проти законопроєкту, який збирається голосувати Рада, є аграрна асоціація – Всеукраїнська аграрна рада (ВАР). За даними співрозмовників ЕП, вдінедавна одним з її спонсорів став і Ігор Коломойський. Так, голова ВАР Андрій Дикун у непублічних розмовах “хвалився”, що олігарх фінансує асоціацію.

Суд визнав недійсними деякі положення низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і компаніями з групи “Приват” у 2006-2016 роках. Підставами для такого судового рішення стало те, що “спірними умовами кредитних договорів фактично визначено додаткову плату, що створило ситуацію подвійної оплати за користування кредитом”. Як випливає із судових матеріалів і довідок Приватбанку, наданих у грудні 2016 року й січні 2017 року, сукупний обсяг згаданих нарахувань за “процентами “R” або винагородою за користування кредитом” за відповідними кредитними договорами сягає майже 7,5 млрд грн, що в рази перевищує максимальний розмір ліміту кредитних договорів і основну суму боргу за кредитами.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід члену ради Національного банку України Миколі Каленському у справі про стабкредит VAB Банку у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном 60 днів. НАБУ заочно повідомило про підозру у справі VAB Банку його екс-власнику Олегу Бахматюку й екс-голові правління Денису Мальцеву.

Суд звільнив від в’язниці підприємця Борис Германа, засудженого нібито за організацію “вбивства” журналіста Аркадія Бабченка. “Суд задовольнив його (Германа) апеляційну скаргу. Звільнив від подальшого відбування покарання у зв’язку зі станом здоров’я”, – повідомили в суді.

Колишнього нардепа Олега Ляшка викликали до прокуратури для вручення підозри у справі про його бійку з теперішнім депутатом від “Слуги народу” Андрієм Герусом в аеропорту “Бориспіль”.

The New York Times пише, що Ігор Коломойський вважає, що Україні пора відмовитися від Заходу і налагоджувати відносини з Росією. Видання, цитуючи заяви Коломойського, припускає, що вони, принаймні, частково, відображають розчарування олігарха західною дипломатією і Міжнародним валютним фондом, який сподівається, що президент не дозволить йому повернути собі ПриватБанк.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Рада прийняла законопроєкт “Слуги народу” про ринок землі (313 публікацій у ЗМІ)
  • Екс-власник VAB банку Бахматюк заперечує отримання підозри і змову з екс-заступником голови НБУ Писаруком (104 публікації у ЗМІ)
  • «Батьківщина» заявила про перехід в опозицію через ринок землі (55 публікацій у ЗМІ)
  • Зустріч у нормандському форматі: у Путіна відреагували на заяву про “зняті перешкоди” (41 публікація у ЗМІ)
  • Під Раду привезли трактори та труну зі свинею (37 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

На ділянці розведення сил у районі Богданівки та Петрівського Донецької області розпочалося розмінування територій, повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” начальник прес-центру Об’єднаного командного пункту Операції об’єднаних сил Андрій Агєєв. “Сьогодні о 12:00 розпочалася п’ята доба практичної фази розведення сил та засобів на ділянці №3, зокрема друга складова – це розмінування самої ділянки під контролем спостережної комісії ОБСЄ. І з нашого боку, і спостерігачі самої ОБСЄ контролюють розмінування ділянки з боку ворога”, – заявив він.

У Кремлі відзначили позитивну динаміку підготовки до саміту в “нормандському форматі” за підсумками розведення сил на Донбасі та засідання Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання на сході України (ТКГ). “Ми констатуємо позитивну динаміку з цілої низки напрямів підготовки “нормандського формату”, – заявив у середу журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2178-10 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження сільгоспземель усіх форм власності. За відповідне рішення проголосували 240 народних депутатів у середу. Рішення, зокрема, підтримали 227 депутатів фракції “Слуга народу” та 13 позафракційних депутатів. Як повідомлялося, група депутатів із фракції “Слуга народу”, серед яких голова профільного комітету Микола Сольський, зареєструвала 10 жовтня у ВР альтернативний урядовому законопроект №2178-10, згідно з яким купувати сільгоспземлі можуть громадяни та юридичні особи України, територіальні громади, держава.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук подякував народним депутатам за прийняття в першому читанні законопроекту №2178-10 “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”, який передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження сільгоспземель усіх форм власності. “Так! 240 – за! Нарешті це сталося! 13 листопада – день, який увійде в історію України. Народні депутати проголосували за лібералізацію українського ринку землі. Закінчується епоха, де народу – мораторій, а “своїм людям” – усе”, – написав Гончарук на своїй сторінці у Facebook у середу. Він додав, що нарешті Україна зможе здійснити перехід від феодалізму до реальних ринкових відносин як повноцінна, розвинена країна.

Фракція “Батьківщина” просить Конституційний Суд роз’яснити, чи суперечить Основному закону ухвалений у першому читанні законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. “Ми хочемо, щоб Конституційний Суд просто роз’яснив нам, чи може такий закон, який ухвалений без референдуму, бути конституційним. Сьогодні таке конституційне подання ми передали вже до Конституційного Суду”, – сказала Тимошенко на брифінгу в середу в Києві.

Фракція “Батьківщина” заявила про перехід в опозицію до влади, заявляє її лідерка Юлія Тимошенко. “Наша команда заявляє про перехід партії “Батьківщина” в опозицію до політики знищення України, в опозицію до політики продовження епохи бідності”, – сказала Тимошенко на брифінгу в середу в Києві.

Фракція “Європейська солідарність” подає комплексний пакет правок до прийнятого в першому читанні закону про обіг сільськогосподарських земель, повідомила співголова фракції Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook. “Ми вимагаємо обмежити концентрацію землі в одних руках і прибрати норму про дозвіл на 210 тисяч гектарів власності, створення прозорого земельного кадастру як передумови (за рік його можна створити), земельного банку, передбачити запобіжники для захисту родючості та відновлення землі, рекультивації, мінімальну ціну, щоб селяни зараз не продали свої паї за безцінь, і щоб їм заплатили ринкову вартість землі”, – заявила вона.

Фракція “Голосу” виступає за врегулювання ринку землі, але земельна реформа має захищати права, насамперед, селян, представників малого та середнього фермерства в Україні, заявляє лідер партії “Голос”, народний депутат Святослав Вакарчук. “Позиція “будь-яка реформа краща за її відсутність” – ось це популізм. Найстрашніше, що може статися – коли реформа призведе до того, що земля опиниться в кількох руках, як це сталося після приватизації 90-х. Важливо, щоб за словами про “гарний закон” ми насправді не прийняли те, що покращить життя лише великих латифундистів”, – написав Вакарчук на своїй сторінці у Facebook у середу.

ПРИВАТБАНК.

Суд визнав недійсними деякі положення низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і компаніями з групи “Приват” в 2006-2016 роках. Про це пише Finbalance. Так, 4 листопада Північний апеляційний госпсуд задовольнив позов ТОВ “Тех-Трейд-Інвест” до Приватбанку, ТОВ “Парктур”, ТОВ “Скорзонера”, ТОВ “Шелта”, ТОВ “Аспект” та визнав недійсними деякі положення низки кредитних договорів, укладених між Приватбанком і відповідачами. Підставами для такого судового рішення стало те, що “спірними умовами кредитних договорів фактично визначено додаткову плату, що створило ситуацію подвійної оплати за користування кредитом”.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Вищий антикорупційний суд у середу обрав запобіжний захід члену ради Національного банку України Миколі Каленському у справі про стабкредит VAB Банку у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном 60 днів. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, прокурор просив суворіших заходів – взяття під варту на 60 днів із альтернативою внесення застави сумою 20 млн грн. Однак суд визначив м’якші забезпечувальні заходи, зобов’язавши підозрюваного не відлучатися з Київської області, не спілкуватися зі свідками, серед яких є глава Нацбанку Яків Смолій, здати паспорти та носити електронний засіб контролю.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заочно повідомило про підозру у справі VAB Банку його екс-власнику Олегу Бахматюку й екс-голові правління Денису Мальцеву, йдеться в повідомленні на сайті НАБУ. “13 листопада 2019 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили фактичному власнику та екс-голові правління ПАТ “ВіЕйБі Банк” про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України згаданій фінустанові. Оскільки місцеперебування цих осіб наразі не встановлено, вручення письмових повідомлень про підозру здійснено у порядку, визначеному ст. 135, 278 КПК України (надіслано поштою та вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації підозрюваних)”, – йдеться в повідомленні.

Суд звільнив від в’язниці підприємця Борис Германа, засудженого нібито за організацію “вбивства” журналіста Аркадія Бабченка. Джерело: коментар прес-секретаря прокуратури Київської області Мар’яни Гайовської “Українській правді”. Пряма мова: “Суд задовольнив його (Германа – УП) апеляційну скаргу. Звільнив від подальшого відбування покарання у зв’язку зі станом здоров’я”. Деталі: Рішення про звільнення Германа з в’язниці ухвалив 13 листопада Київський апеляційний суд.