Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод

Олександра Шумкова змусили припинити голодування та дають невідомі медикаменти – родичі, адвокати

Політв’язня Кремля Олександра Шумкова, який вимушено припинив голодування, постійно турбують головні болі, болі у спині, судоми. Йому досі не зробили медичне обстеження і дають невідомі медикаменти. Про це розповіли родичі та адвокат Олександра Шумкова на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Олександр знаходиться у лікарні Федеральної служби виконання покарань міста Торжок, куди його перевели 22 жовтня у зв’язку з оголошеним голодуванням. Він голодував з 14 жовтня 2019 року, вимагаючи від Росії припинити використовувати українських політв’язнів для тиску на Україну та надати йому медичне обстеження, але через погрози примусового годування та погіршений стан здоров’я змушений був припинити голодування.

Родину дуже турбує фізичний і моральний стан Олександра після лікування, каже Людмила Шумкова, тітка Олександра. Під час останнього візиту до нього адвоката Романа Лизлова 6 листопада, Олександр казав, що йому вводять незрозумілі ін’єкції, причому, шприци розпаковують і наповнюють в іншому приміщенні, та дають невідомі пігулки. «Адвокат намагався зустрітися з лікарем і уточнити призначення лікування. Але керівник закладу сказав, що лікаря немає, а він не може цього пояснити… Олександр скаржиться на постійні головні болі, пов’язані з контузією, яку він отримав під час бойових дій на Сході України. Також його турбують болі у спині і судоми, та нехарактерні для нього зміни настрою. Нас це дуже турбує, тому що це може бути наслідком впливу психотропних речовин»», – розповіла Людмила Шумкова.

Катерина Петренко, активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov, каже, що у листі від 7 листопада Олександр підтвердив, що йому робили невідомі ін’єкції, писав, що сподівається «не втратити здоровий глузд, бо перші ознаки вже відчуваються», і що почувається нестерпно. «Якщо порівняти його останній лист із попередніми, ми можемо помітити, як сильно змінився його психологічний стан. У листі за 23 вересня він писав «З Божою допомогою я доживу і вийду. Питання лише, коли вийду. Хочеться, звісно, до грудня 2020 року, адже я твердо знаю, що потрібен в Україні багатьом людям». У тому ж листі Олександр згадує своє останнє слово на суді, коли казав, що за час перебування за ґратами ще більше впевнився у своїх переконаннях. На нього постійно психологічно й фізично тиснули, запроторювали в штрафні ізолятори, камери-одиначки, провокували, але його психологічний стан був стійкий. Є підозра, що його стійкість похитнулася під впливом психотропів», – каже Катерина Петренко. Вона додала, що Олександра раніше двічі кололи психотропами – під час викрадення і в перші дні допитів.

Людмила Шумкова додала, що з Олександром спілкувалася уповноважена з прав людини Тверської області Надія Єгорова. Але після повернення до колонії нічого не змінилося.

«Олександра періодично відвідую я, Роман Лизлов, український консул, один священик. Ми намагаємося бачити його принаймні щотижня, аби знизити ризики фізичного впливу на нього. Але такі специфічні методи впливу як ці ін’єкції дуже турбують нас. Звернення омбудсмена Людмили Денісової вони ігнорують. Я надіслав запит щодо призначення лікування, але відповідь отримаю, скоріш за все, через місяць», – розповів Олексій Барановський, адвокат Олександра Шумкова.

За його словами, важко запропонувати якийсь вихід із ситуації, окрім політичного – обміну. Але поки все це лише перспектива, важливо, щоб на ситуацію з Олександром Шумковим звернули увагу міжнародні правозахисні організації. «Якщо не керівництво колонії, то принаймні велике начальство у Москві зважають на заяви великих міжнародних організацій. Тому дуже важливо, щоб вони долучилися до його захисту», – зазначив Олексій Барановський.

«Росія, колючи невідомі речовини, які спричиняють зміну психічного стану і погіршення фізичного стану Олександра Шумкова, порушує низку міжнародних і своїх власних стандартів прав людини… Тому закликаємо органи влади та міжнародні правозахисні організації втрутитися. Якщо наші найгірші припущення відповідають дійсності, потрібно говорити про акцію термінової допомоги, на зразок такої, як здійснює Amnesty International, коли життя і здоров’я людини знаходиться під прямою загрозою», – наголосила Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Міністерство закордонних справ застосовує «повний комплекс заходів та механізмів для захисту прав кожного громадянина України, який зараз незаконно утримується на території РФ», зазначила Олена Ялова, заступниця начальника управління консульського забезпечення, начальник відділу захисту прав громадян та юридичних осіб України за кордоном Департаменту консульської служби МЗС України.

Українська омбудсмен Людмила Денісова стежить за ситуацією з Олександром Шумковим, зазначив Андрій Мамалига, представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. «Вона вже декілька разів зверталася до колеги з Росії пані Москалькової, але, на жаль, реакції замало – її просто немає. Тому громадський тиск і міжнародно-правові механізми тиску потрібно застосовувати. Хоча Росія неодноразово акцентувала, що рішення міжнародних судів для неї не є зобов’язуючими, ніхто не скасовував ст. 3 Європейської конвенції з прав людини про заборону катування. Примусове годування, яке застосували до Олександра, є катуванням», – зазначив він.

Також можна порушити кримінальні провадження проти осіб, які незаконно притягнули Олександра до відповідальності.

Олександр Шумков – один із 87 громадян України, ув’язнених Росією з політичних мотивів. У полоні на окупованих територіях Донбасу знаходиться щонайменше 227 осіб.

Катерина Петренко закликала писати Олександру та іншим політв’язням листи, тому що це і важлива моральна підтримка для них, і сигнал для керівництва, що про цих людей пам’ятають.