Огляд ЗМІ за 26 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не обговорював із президентом Росії Володимиром Путіним під час телефонної розмови 25 листопада майбутню зустріч у Парижі у “нормандському форматі” 9 грудня, оскільки це має бути предметом обговорення всіх чотирьох лідерів. Зеленський зазначив, що під час розмови з Путіним порушив питання повернення всього відсутнього на військових кораблях, що повернулися в Україну.

Президент України Володимир Зеленський відзначив значну гуманітарну, фінансову, технічну і військову допомогу Українській державі з боку Естонії. “Для України дуже важливою є гуманітарна, фінансова, технічна та військова допомога з боку Естонії, за обсягами якої ваша країна, з розрахунку на душу населення, є світовим лідером”, – заявив він. Зеленський окремо наголосив на практичній допомозі Естонії в реформуванні сектору безпеки і оборони України відповідно до стандартів НАТО, готовності ділитися своїм успішним досвідом реформ.

Українському режисеру Олегу Сенцову вручили в Європейському парламенті премію імені Сахарова, на яку він був номінований у 2018 році. Сенцов зазначив, що нині “точиться багато розмов щодо примирення з Росією”. “Я не вірю Путіну, і закликаю вас не вірити йому – Росія і Путін обов’язково обдурять. Вони не хочуть миру на Донбасі, не хочуть миру Україні, вони хочуть бачити Україну на колінах, хочуть впливати на європейську та світову політику своїми силовими методами. Ми цього не допустимо. Ми боролися і боремося за свою свободу до самого кінця”, – заявив він.

Глава Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, уряд знизить ціну на газ для населення на опалювальний період (до 1 травня) на 7% у порівнянні з минулим роком. Оржель також повідомив, що Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ російського “Газпрому” за ймовірних прямих постачань в Україну з 2020 року “вилучатимуться”. За його словами, ресурс пропонуватимуть кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою “Газпромом”, направлятиметься на реалізацію соціально важливих заходів, зокрема на субсидування незахищених споживачів. Комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що без нового контракту газ із РФ за транзиту через Україну після 1 січня буде закачано до ПСГ до моменту документального оформлення.

Державне бюро розслідувань скерувало до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру та проект подання на зняття депутатської недоторканості з нардепа від “Європейської солідарності” Софії Федина.  У ДБР нагадали, що 26 жовтня народна депутатка Софії Федина та громадянка Марія Звіробій, перебуваючи у м. Львові, здійснили онлайн-трансляцію на відеохостингу “YouTube” та в соціальній мережі “Facebook”, під час якої “висловлювали погрози вбивством, адресовані президенту Володимиру Зеленському, пов’язані з його державною діяльністю”. Софія Федина вважає підготовку їй підозри в погрозі вбивством щодо президента України свідченням наявності “режиму Зеленського”.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що одеський бізнесмен Вадим Альперін, який пропонував детективам НАБУ хабар, і напередодні втік, переховується в Україні. “Однак далеко він не добіг – кордони надійно перекриті, отже, Вадим Альперін переховується десь у країні. Прошу всіх підключитися й допомогти йому знайти дорогу до НАБУ. Або допомогти правоохоронцям знайти пана Альперіна. З мене особисто – цінний подарунок тому, хто найкраще допоможе довгоочікуваній зустрічі контрабандиста із законом”, – заявив Зеленський.

Україна опустилася на 11 пунктів до 65-го місця у щорічному рейтингу простоти сплати податків Paying Taxes 2020 року, який укладає Світовий банк і аудиторська компанія PwC. Згідно з дослідженням, бізнес витрачає 327,5 години на рік на податковий облік, а з тривалості урахування ПДВ Україна посіла 176-е місце із 190.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Стан Миколи Кулеби залишається тяжким, старший син – у штучній комі (204 публікації у ЗМІ)
  • “Не вірте Путіну”, або Що лауреат премії Сахарова Сенцов радив ЄС (55 публікацій у ЗМІ)
  • Від правоохоронців утік “хрещений батько” контрабанди. Президент просить допомогти його знайти (54 публікації у ЗМІ)
  • У Таллінні проходить зустріч президентів України та Естонії (43 публікації у ЗМІ)
  • Світ про Україну. Зв’язки Білого дому і Порошенка та втрачені можливості Трампа (35 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський зазначає, що не обговорював із президентом Росії Володимиром Путіним під час телефонної розмови 25 листопада майбутню зустріч у Парижі у “нормандському форматі” 9 грудня, оскільки це має бути предметом обговорення всіх чотирьох лідерів. “Що стосується “нормандського формату”, то тут ви зрозумійте, ми поважаємо наших партнерів. Ми не обговорювали теми “нормандської зустрічі”, тому що ми всі ці теми маємо обговорювати між чотирма лідерами Німеччини, Франції, Росії та України. Тому цей діалог буде 9 грудня”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Таллінні після зустрічі з президентом Естонії Керсті Кальюлайд.

Президент України Володимир Зеленський знову зазначив, що під час телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним порушив питання повернення всього відсутнього на військових кораблях, що повернулися в Україну. “Ми задоволені, що до нас повернулися наші кораблі. Насамперед, ви знаєте, що повернулися політв’язні та моряки. Але ми обговорили, що немає всього технічного обладнання, яке було. Ми проговорили з президентом (Путіним – ІФ), щоб Росія повернула нам усе, що було до цього, але можна й більше. Але хоча б наше”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Таллінні після зустрічі з президентом Естонії Керсті Кальюлайд.

Президент України Володимир Зеленський відзначив значну гуманітарну, фінансову, технічну і військову допомогу Українській державі з боку Естонії. “Для України дуже важливою є гуманітарна, фінансова, технічна та військова допомога з боку Естонії, за обсягами якої ваша країна, з розрахунку на душу населення, є світовим лідером”, – сказав він на брифінгу у вівторок у Таллінні після зустрічі з президентом Естонії Керсті Кальюлайд.

Страсбург. 26 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українському режисеру, громадському діячеві Олегу Сенцову вручили в Європейському парламенті премію імені Сахарова, на яку він був номінований у 2018 році, проте не зміг її отримати особисто через те, що перебував у російській в’язниці. Сенцова представив у сесійній залі президент Європейського парламенту Давид Сассолі, а під час вітального слова президента ЄП українець сидів у президії від нього праворуч. Перед виступом Сенцова було продемонстровано короткий документальний фільм про нього. Після чого активіст узяв слово, розпочавши з того, що для нього це “велика честь і відповідальність”.

ЕНЕРГЕТИКА.

Російський газ за продовження після 1 січня 2020 року транзиту через територію України за відсутності відповідного контракту закачуватиметься до українських підземних сховищ газу (ПСГ) до моменту документального оформлення ресурсу, повідомив виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко. “Газ без документального оформлення, який буде заходити в Україну, закачуватиметься до підземних сховищ газу як “газ невизначеного власника”, доки здійснюватиметься документальне оформлення цього газу”, – написав він у соцмережі Facebook.

Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ російського “Газпрому” за ймовірних прямих постачань в Україну з 2020 року “вилучатимуться”, повідомив глава Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. За його словами, ресурс пропонуватимуть кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою “Газпромом”, направлятиметься на реалізацію соціально важливих заходів, зокрема на субсидування незахищених споживачів. “Якщо ми матимемо знижену ціну, – потенційно можливо, що у нас будуть прямі постачання зі знижкою зі сходу, – ми намагатимемося забирати цю знижку, видавати в ринок ринкову ціну, а саму знижку використовувати через бюджет або через будь-які інші інструменти для покриття субсидій або інших соціально важливих заходів”, – сказав Оржель під час презентації запланованих на 2019-2020 рр. змін у сфері енергетики та екології To do list у Києві у понеділок.

Уряд знизить ціну на газ для населення на опалювальний період (до 1 травня) на 7% у порівнянні з минулим роком. Про це на урядовому порталі повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. “Уряд захищає людей від коливання ціни на газ взимку. Запаси, які є в газосховищах,  та підготовка по інших видах палива дозволяють нам запропонувати так звану страхову ціну. Ціну, яка навіть менша, ніж у попередньому кварталі 2019 року”, – зазначив міністр.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Слідчі центрального апарату Держбюро розслідувань у співпраці та за оперативного супроводу СБУ направили до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру в погрозі вбивством щодо президента України народному депутату і громадянці. “Крім цього, до прокуратури направлено проект подання до Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності згаданої народної депутатки України”, – повідомляє прес-служба ДБР у вівторок на своїй сторінці в соцмережі Facebook. У бюро зазначають, що за попередньою інформацією, 26 жовтня народний депутат і громадянка, перебуваючи у Львові, здійснили онлайн-трансляцію на відеохостингу YouTube і в соціальній мережі Facebook, під час якої висловлювали погрози вбивством, адресовані президенту України Володимиру Зеленському, пов’язані з його державною діяльністю.

Народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Софія Федина вважає підготовку їй підозри в погрозі вбивством щодо президента України свідченням наявності “режиму Зеленського”. “Вітаю! Відсьогодні можемо говорити про режим Зеленського. Тиск на силові органи – законно. Насильство – законно. Участь в антимайданах – похвально. Переслідування і зневага до військових – законно. Зачистка справ Майдану – законно. Замовляти повій у парламенті – похвально. Зарплати в конвертах – похвально. “Кнопкодавство” – похвально. Захист держави і власна думка – злочин”, – написала Федина на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

Президент Володимир Зеленський стверджує, що одеський бізнесмен Вадим Альперін, який пропонував детективам НАБУ хабар, і напередодні втік, переховується в Україні. Деталі: Зеленський привідкриває деталі спеціальної операції правоохоронців з виявлення корупціонерів навколо та безпосередньо на митниці, під час якої утік Альперін, якого “вважають одним із хрещених батьків контрабанди в Україні”. Пряма мова: “Однак далеко він не добіг – кордони надійно перекриті, отже, Вадим Альперін переховується десь у країні. Прошу всіх підключитися й допомогти йому знайти дорогу до НАБУ. Або допомогти правоохоронцям знайти пана Альперіна.