Огляд ЗМІ за 27 листопада 2019

ГОЛОВНЕ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він хотів би чіткого розуміння, коли і як можна зупинити війну на Донбасі, і зазначає, що готовий до переговорів у різних форматах у рамках “нормандської зустрічі” 9 грудня у Парижі. “Я думаю, що там буде багато двосторонніх форматів. Я впевнений, що там може бути формат і з пані Меркель, і з паном Макроном, і з паном Путіним. Ми готові до будь-яких форматів у форматі “нормандської четвірки” говорити про це”, – додав Зеленський. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія на саміті “нормандської четвірки” закличе Київ до прямого діалогу з Донбасом. Глава МЗС РФ сказав, що Росія не може самостійно виконати Мінські домовленості, оскільки вона не є їхньою стороною.

Нардеп Дмитро Лубінець повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2083-д, який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, що проживають на тимчасово окупованих територіях. Законопроект №2083-д передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли сплачувати страхові внески, права докупати стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб. Законопроект також скасовує обов’язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості за пенсіями без терміну давності (нині діє ліміт – три роки).

“Нафтогаз” виграв апеляцію по першій скарзі російського “Газпрому” на рішення Стокгольмського арбітражу, який задовольнив вимоги української компанії щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Виконавчий директор “Нафтогазу України” Юрій Вітренко заявив, що дедлайн для підписання довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу територією України за європейськими правилами та українським законодавством – 13 грудня. “13 грудня – це дедлайн для довгострокового бронювання. Це надає особливої важливості для початку реальних переговорів, тому що для переговорів немає цілого грудня, лише два тижні”, – сказав Вітренко. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що українська сторона не веде жодних перемовин щодо прямих поставок газу з Росії. «Не існує окремих перемовин про купівлю газу у РФ», – підкреслив Гончарук.

Кабінет Міністрів схвалив фіксовану на весь опалювальний сезон гарантовану ціну на газ для населення на рівні 8 тис. грн/1 тис. куб. м. “Кожен українець відсьогодні може підключитися до спеціальної програми “Гарантована ціна на газ”. Це означає, що ціна на газ у платіжках буде на рівні 8 грн за куб. м протягом усього опалювального періоду. Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки”, – заявив Олексій Гончарук.

Співробітники Національного антикорупційного бюро затримали одеського бізнесмена Вадима Альперіна. Це сталося 27 листопада, коли Альперін прийшов на допит до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. “Щойно затримано особу, яку слідство вважає очільником злочинної організації, що вчиняла злочини, пов’язані з махінаціями із розмитненням товарів за заниженими цінами, імпортованих в Україну. Наразі детективи НАБУ та прокурори САП вчиняють необхідні процесуальні дії, пов’язані з особистим врученням цій особі повідомлення про підозру”, – повіломили в НАБУ.

Кабінет Міністрів на засіданні в середу звільнив президента НАЕК “Енергоатом” Юрія Недашковського.

Прокурора Костянтина Кулика звільнено з органів прокуратури на підставі непроходження атестації.

Екс-глава Адміністрації президента Петра Порошенка Ігор Райнін очолив Харківську обласну організацію “Опозиційна платформа – За життя”. Райнін після свого обрання дякує новим однопартійцям, а також співголові “ОПЗЖ” Юрію Бойку, який висунув його на цю посаду. Ірина Геращенко назвала “людиною у футлярі” і “ситуативним попутником” Ігоря Райніна.

Мер Києва Віталій Кличко прийшов на засідання Вищої антикорупційного суду України в середу, де, як очікується, буде обрано запобіжний захід меру Львова Андрію Садовому, і заявив про наміри взяти його на поруки.

Комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради підтримав поправку до законодавства, яка дозволяє перехід із Генпрокуратури до Держбюро розслідувань без проходження конкурсу слідчих і прокурорів, причетних до розслідування справ щодо вбивств громадян під час подій Революції гідності. Генеральна прокуратура має намір провести слідчі експерименти в “майданівських справах”.

Народні депутати України Андрій Деркач та Олександр Дубінський звернулися до президента Володимира Зеленського щодо необхідності припинення наявності корупційної схеми, пов’язаної з ОВДП, і звільнення керівництва Національного банку України та найбільших держбанків. Олександр Дубінський також звинуватив Національний банк України в зайвому зміцненні курсу гривні, оскільки, вважає він, що для цього відсутні економічні підстави.

Правління НБУ заявляє про кількатижневу сфокусовану атаку на регулятора у формі замовних спекуляцій та наклепу в ЗМІ, проплачених мітингів біля стін НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення до центробанку. Ми вважаємо, що цей тиск на Національний банк здійснює олігарх та екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі $5,5 млрд, виведених із ПриватБанку до націоналізації”, – заявили в НБУ. НБУ також подав заяву до правоохоронних органів у зв’язку з тим, що спекуляції мітингувальників біля його стін є замовними.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • “Хочу чіткого розуміння, як зупинити війну на Донбасі”, – Зеленський (94 публікації у ЗМІ)
  • НАБУ затримало «контрабандиста» Альперіна (57 публікацій у ЗМІ)
  • Президент Литви дав пораду Зеленському перед нормандським самітом: Не йдіть на поступки, які можуть нашкодити (54 публікації у ЗМІ)
  • Скандального відомого Костянтина Кулика звільнили з органів прокуратури (27 публікацій у ЗМІ)
  • Кабмін схвалив гарантовану ціну на газ для населення на зиму (21 публікація у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський хотів би чіткого розуміння, коли і як можна зупинити війну на Донбасі, і зазначає, що готовий до переговорів у різних форматах у рамках “нормандської зустрічі” 9 грудня у Парижі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії . “Ми не очікуємо, що завтра припинимо війну, але я хочу чіткого розуміння, як президент України, коли і як ми можемо зупинити війну”, – сказав він на брифінгу в середу у Вільнюсі після зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Росія на саміті “нормандської четвірки” у Парижі 9 грудня закличе Київ до прямого діалогу з Донбасом, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. “Ми чули від колишньої адміністрації в Україні, від минулого режиму заяви про те, що вони ніколи не вестимуть прямих переговорів із Донецьком і Луганськом, чули і від представників уже нової адміністрації президента Зеленського такі висловлювання, так само як інші заяви, які не те що ставлять під сумнів, а означають відмову від виконання Мінських домовленостей”, – сказав Лавров на лекції в Дипломатичній академії МЗС Киргизії.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2083-д, який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, що проживають на тимчасово окупованих територіях, повідомив голова парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. “Під час виїзного засідання комітету з прав людини в Донецькій та Луганській областях центральною темою обговорення була виплата пенсій. Ситуація, коли більше ніж половина зареєстрованих на непідконтрольних територіях пенсіонерів не можуть отримати чесно зароблену пенсію, – ненормальна. А факти численних смертей літніх людей на пунктах пропуску – жахають і обурюють! Потрібні негайні зміни! І тому разом з колегами став автором законопроекту 2083-д, який покликаний відновити конституційне право українських громадян на пенсійне забезпечення”, – заявив Лубінець.

Заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб з питань євроінтеграції Олексій Ілляшенко заявив, що Офіс президента має до кінця року передати в парламент законопроект про процесуальний статус і правовий захист осіб, позбавлених волі унаслідок збройної агресії РФ проти України. “Закон про процесуальний статус і правовий захист осіб, позбавлених волі унаслідок збройної агресії Росії, який всі чекають, перебуває в Офісі президента. Ми сподіваємося, і була відповідна розмова глави держави із прем’єр-міністром, щоб президент вніс його як невідкладний до кінця року”, – заявив Ілляшенко в середу на парламентських слуханнях за результатами виконання Національної стратегії з прав людини при комітеті Верховної Ради з прав людини та реінтеграції окупованих територій.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що санкції Європейського Союзу проти Російської Федерації мають зберігатися, і сподівається, що найближчим часом буде ухвалено конкретні рішення для врегулювання конфлікту на Донбасі. “Ми вважаємо, що європейські санкції стосовно Росії мають зберігатися, тут ми згодні повністю з моїм колегою (президентом України Володимиром Зеленським – ІФ). І ми сподіваємося, що найближчим часом буде ухвалено конкретні рішення для врегулювання конфлікту на Донбасі, які будуть прийнятні для обох сторін”, – сказав він на брифінгу в середу у Вільнюсі після зустрічі із Зеленським.

Низку документів, зокрема декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литвою на 2020-2024 роки, було підписано за результатами засідання Ради президентів України та Литви під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи в середу. “Це спільна декларація розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою, яка містить пріоритети двостороннього діалогу на період 2020 – 2024 років. А отже, можна впевнено сказати, що партнерство України та Литовської Республіки буде ще міцнішим”, – зазначив Зеленський під час зустрічі зі ЗМІ за підсумками переговорів із президентом Литви у Вільнюсі в середу.

ЕНЕРГЕТИКА.

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) ухвалив позитивне для НАК “Нафтогаз України” рішення щодо скарги ПАТ “Газпром” (РФ) на рішення Стокгольмського арбітражу, заявив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко. “Повна перемога! Україна знову перемагає! Ми виграли апеляцію щодо першої скарги “Газпрому” на рішення Стокгольмського арбітражу”, – написав він на своїй сторінці у Facebook у середу Водночас у прес-релізі суду зазначено, рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Дедлайн для підписання довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу територією України за європейськими правилами та українським законодавством – 13 грудня, наводить агентство Bloomberg слова виконавчого директора “Нафтогазу України” Юрія Вітренка. “Це вже виглядає як термінова процедура. Тому що за європейськими правилами, для того, щоб забронювати довгострокові потужності, потрібно зробити це заздалегідь”, – сказав він журналістам у Берліні.

Українська сторона не веде жодних перемовин щодо прямих поставок газу з Росії. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу по результатам засідання уряду. “У нас є переговори про продовження транзиту газу до ЄС, це перемовини які ведуться. Не існує окремих перемовин про купівлю газу у РФ”, – підкреслив Гончарук. Прем’єр зазначив, що Україні потрібен контракт за європейськими правилами на довгий період. “Довгостроковий контракт це не питання грошей, а питання енергетичної безпеки”, – наголосив очільник уряду.

Кабінет Міністрів схвалив фіксовану на весь опалювальний сезон гарантовану ціну на газ для населення на рівні 8 тис. грн/1 тис. куб. м, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. “Кожен українець відсьогодні може підключитися до спеціальної програми “Гарантована ціна на газ”. Це означає, що ціна на газ у платіжках буде на рівні 8 грн за куб. м протягом усього опалювального періоду. Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки”, – написав він у своєму Telegram-каналі. Прем’єр додав, що перехід на програму є добровільним.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Співробітники Національного антикорупційного бюро затримали одеського бізнесмена Вадима Альперіна. Джерело: інформований співрозмовник Української правди в правоохоронних органах. Деталі: Це сталося у середу, коли Альперін прийшов на допит до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За даними джерела, далі затриманому вручать підозру і клопотання про запобіжний захід.

Національне антикорупційне бюро прокоментувало затримання одеського бізнесмена Вадима Альперіна: кажуть, він – очільник злочинної організації, яка шляхом махінацій незаконно завозила товари в Україну. Дослівно: “Щойно затримано особу, яку слідство вважає очільником злочинної організації, що вчиняла злочини, пов’язані з махінаціями із розмитненням товарів за заниженими цінами, імпортованих в Україну. Наразі детективи НАБУ та прокурори САП вчиняють необхідні процесуальні дії, пов’язані з особистим врученням цій особі повідомлення про підозру”.