Огляд ЗМІ за 2 грудня 2019 року

ВИСНОВКИ

Президент України Володимир Зеленський знову заявив, що на зустрічі у “нормандському форматі” має намір порушити і постаратися вирішити питання припинення війни на Донбасі й конкретних термінів повернення Україні окупованих територій, і закликав українців не звертати уваги на “фейкову зраду” і “вже померлих” політиків. Зеленський зазначив, що необхідно і повернути території, і вирішити, як “ми можемо бути єдиною країною”.  Зеленський також вважає, що без діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним не можна зрушити з місця вирішення питання з припиненням війни на Донбасі та поверненням окупованих територій. Володимир Зеленський також наголосив, що місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можна проводити лише за українським законодавством після деокупації. Зеленський вважає, що за жителів ОРДЛО, які “загубилися” у зв’язку з подіями, що сталися з 2014 року, треба боротися, а “ті, хто за Росію”, вільні робити свій вибір і можуть поїхати жити туди, де їм хочеться. Крім того, Зеленський допускає, що питання про укладення нового контракту на транзит російського газу в Європу територією України обговорюватиметься в рамках зустрічі у “нормандському форматі”. Володимир Зеленський також має намір запропонувати новий формат переговорів щодо анексованого Росією Криму. «Думаю, що в справі з Кримом могли б допомогти США. Міг би бути такий формат переговорів: Україна, Росія, США», — заявив Зеленський. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі не збираються обговорювати тему повернення Криму в будь-якому форматі, але президент Росії Володимир Путін готовий дати президенту України Володимиру Зеленському відповіді на запитання про півострів.

Спікер Держдуми Росії В’ячеслав Володін заявив, що через “націоналізм та утиски малих народів” зі складу України можуть вийти ряд областей. «Націоналізм, утиск малих народів може призвести до виходу зі складу України ряду областей. Це потрібно розуміти владі України і не допускати порушення прав і свобод етнічних груп, що проживають на території країни», – заявив Володін. Коментуючи заяву Володіна, Дмитро Разумков наголосив, що в Україні немає “малих народів”, а влада працює над об’єднанням суспільства. За словами спікера, дехто може “мріяти” про розвал України, але парламент та інші органи влади будуть докладати максимум зусиль для консолідації українського суспільства. “Черговий “русский дурак” прислав нові скельця для рожевих окулярів прихильникам дружби з Росією: глава Держдуми РФ Володін повідомив Україні, що “націоналізм і утиски малих народів можуть привести до виходу зі складу України ряду областей”. Від себе – пану Володіну – говоріть частіше! Це допомагає нам, українцям, краще розуміти справжні устремління “русского мира”, – заявив міністр МВС України Арсен Аваков.

Глава Мінекоенерго Олексій Оржель заявив, що Україна в газових переговорах під час розгляду пакетної пропозиції РФ щодо продовження транзиту та відновлення прямих постачань газу ставить питання компенсації боргів “Газпрому” за Стокгольмським арбітражем. “Є зафіксовані відповідні зобов’язання на рівні арбітражів: якщо це пов’язано з прямим постачаннями, то ми прямі постачання пов’язуємо безпосередньо з компенсацією цих боргів”, – заявив він. Крім того, Україна у газових переговорах із Росією розраховує на перехід найближчим часом від технічних консультацій до погодження договору транспортування і постачання природного газу.

Міністр енергетики і захисту довкілля України Олексій Оржель підтвердив плани Кабінету Міністрів змінити керівництво стратегічних компаній, зокрема НАК “Нафтогаз України” і НЕК “Укренерго”, й оновити їхні наглядові ради. При цьому Оржель зазначив, що нинішні керівники за бажання зможуть взяти участь у відповідних конкурсах. Виконавчий директор НАК Юрій Вітренко заявив, що конкурс на керівника НАК “Нафтогаз України” є тривалою процедурою, і до кінця 2019 року його проведення малоймовірне.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про державний бюджет України на 2020 рік.

Національна поліція затримала підозрюваних у вбивстві трирічного сина депутата Київської обласної ради В’ячеслава Соболєва. Затриманим менше 20 років. “Дві особи, молоді люди 19-18 років. Все інше будемо встановлювати в ході розслідування”, – повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко. Спеціалісти також знайшли зброю, з якої було скоєно вбивство: карабін калібру 7.62. Найближчим часом мають провести слідчий експеримент із затриманими. Клименко пояснив, що першочергова версія щодо пострілу з автомобіля була відкинута після вивчення траєкторії польоту кулі. За інформацією ЗМІ, затримані двоє молодиків, яких підозрюють у виконанні замаху, були учасниками “Правого сектору”.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Убивство 3-річного хлопчика: поліція затримала підозрюваних у замаху на його батька (439 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський: Зради на перемовинах з Путіним не буде, а всі мої критики — як політики вже померли (122 публікації у ЗМІ)
  • Повернення Криму: у Кремлі відреагували на плани Зеленського (60 публікацій у ЗМІ)
  • В Україні відреагували на погрози з РФ щодо “виходу зі складу ряду областей” (58 публікацій у ЗМІ)
  • Закон про держбюджет на 2020 рік направили на підпис Зеленському (18 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Володимир Зеленський знову зазначає, що на зустрічі у “нормандському форматі” має намір порушити і постаратися вирішити питання припинення війни на Донбасі й конкретних термінів повернення Україні окупованих територій, і закликав українців не звертати уваги на “фейкову зраду” і “вже померлих” політиків. “Хочеться справді припинити вогонь і дати можливість завершитися цій війні. А також у цьому діалозі дуже важливо не просто порушити тему, а вирішити питання з поверненням наших територій, в які терміни”, – сказав він у своєму щотижневому відеозверненні до українців, записаному в спортзалі.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що без діалогу з президентом Росії Володимиром Путіним не можна зрушити з місця вирішення питання з припиненням війни на Донбасі та поверненням окупованих територій. “Кажуть, а що там за діалог може бути Зеленського з Путіним. Знаєте, без цього діалогу можна, але це приблизно як біг на цій біговій доріжці. Тобто ти щось робиш, калорії втрачаєш, але ти на місці”, – сказав він у своєму відеозверненні до українців, записаному під час бігу на тренажері в спортзалі.

Президент України Володимир Зеленський наполягає, що місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей можна проводити лише за українським законодавством після деокупації. Джерело: інтерв’ю Зеленського західним ЗМІ – Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazera Wyborcza. Пряма мова: “Вибори проходять за українським законодавством. І український закон виключає присутність бойовиків.”

Президент України Володимир Зеленський вважає, що за жителів окупованих окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), які “загубилися” у зв’язку з подіями, що сталися з 2014 року, треба боротися, а “ті, хто за Росію”, вільні робити свій вибір і можуть поїхати жити туди, де їм хочеться. “Було опубліковано опитування, що більшість людей хоче жити в Росії. Це неправда. Я вірю і знаю, що там є люди, які за Україну. Також є “ті, які загубилися”. І нарешті, є ті, хто за Росію. Ті, хто за Росію, можуть поїхати, Росія нині роздає нелегальні російські паспорти. Кожна людина має право обирати, де вона хоче жити”, – сказав він в інтерв’ю західним ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time та Gazera Wyborcza, текст якого наводить Der Spiegel.

Президент України Володимир Зеленський допускає, що питання про укладення нового контракту на транзит російського газу в Європу територією України обговорюватиметься в рамках зустрічі у “нормандському форматі” 9 грудня, але воно не пов’язане з проблемою війни на Донбасі. В інтерв’ю західним ЗМІ Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazeta Wyborcza він зазначив, що газопровід “Північний потік-2” значно послабив позиції України на переговорах.

У Кремлі не збираються обговорювати тему повернення Криму в будь-якому форматі, але президент Росії Володимир Путін готовий дати президенту України Володимиру Зеленському відповіді на питання про півострів. Джерело: РБК з посиланням на прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова. Пряма мова: “Тут ніякої реакції Кремля бути не може. Власне, якесь обговорення теми Криму неможливе. Про це неодноразово говорилося на різних рівнях”. Деталі: Коментуючи намір українського президента Володимира Зеленського підняти питання Криму на зустрічі в “нормандському форматі” в Парижі, Пєсков заявив, що “немає різниці, в якому форматі ставити питання”.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив, що в Україні немає “малих народів”, а влада працює над об’єднанням суспільства. Джерело: Разумков на засіданні погоджувальної ради парламенту 2 грудня. Деталі: Коментуючи заяву спікера Держдуми РФ В’ячеслава Володіна щодо можливості втрати Україною кількох областей через “націоналізм та утиски малих народів”, Разумков наголосив, що вона не може залишитись без реакції Верховної Ради. За словами спікера, дехто може “мріяти” про розвал України, але парламент та інші органи влади будуть докладати максимум зусиль для консолідації українського суспільства.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков прокоментував заяву спікера російської Держдуми про нібито утиски малих народів в Україні, назвавши його “русским дураком”. Пряма мова: “Черговий “русский дурак” прислав нові скельця для рожевих окулярів прихильникам дружби з Росією: глава Держдуми РФ Володін повідомив Україні, що “націоналізм і утиски малих народів можуть привести до виходу зі складу України ряду областей”.

ЕНЕРГЕТИКА.

Глава Мінекоенерго України Олексій Оржель у газових переговорах із Росією розраховує на перехід найближчим часом від технічних консультацій до погодження договору транспортування і постачання природного газу. “Сторони нині перебувають у технічних консультаціях. Найближчим часом питання переходитиме дійсно до певних уже значних елементів погодження договору транспортування і умов постачання або компенсації тих позицій і грошових рішень за арбітражами”, – сказав він на брифінгу в Києві в понеділок. “Нині триває активна робота якраз в питанні погодження двох договорів, щоб ухвалювати конкретні рішення про обсяги і терміни компенсацій”, – додав міністр.

Україна в газових переговорах під час розгляду пакетної пропозиції РФ щодо продовження транзиту та відновлення прямих постачань газу ставить питання компенсації боргів “Газпрому” за Стокгольмським арбітражем, заявив глава Мінекоенерго Олексій Оржель. “Є зафіксовані відповідні зобов’язання на рівні арбітражів: якщо це пов’язано з прямим постачаннями, то ми прямі постачання пов’язуємо безпосередньо з компенсацією цих боргів”, – заявив він на брифінгу в Києві в понеділок.

Анонсований міністром енергетики і захисту довкілля конкурс на керівника НАК “Нафтогаз України” є тривалою процедурою, і до кінця 2019 року його проведення малоймовірне, вважає виконавчий директор НАК Юрій Вітренко. “Конкурс – це справа не одного дня чи навіть тижня. До кінця року його навряд чи можна провести”, – написав він на своїй сторінці у Facebook. “Зрозуміло, якщо це буде чесний конкурс, і обирати будуть дійсно професійні і політично незаангажовані люди”, – додав Вітренко.