Огляд ЗМІ за 24-25 грудня 2019 року

ВИСНОВКИ

Виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко повідомив, що НАК “Нафтогаз України” і російський “Газпром” 26 грудня зустрінуться для остаточного узгодження договорів із транзиту газу. “Ми вже встигли виконати “домашнє завдання” — підготували проекти контрактів, які готові до підписання. 26 грудня команди “Нафтогазу” та “Газпрому” зустрінуться, аби остаточно погодити умови договорів. Кожна сторона має свої проекти договорів, а от підписати потрібно лише один комплект. Власне, 26 грудня ми й будемо працювати над спільним варіантом”, – повідомив він. Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель повідомив, що Україна за п’ять років транзиту російського природного газу отримає дохід у розмірі $15 млрд. “Отже, в п’ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 млрд доларів, з них 3 – живими грошима – вже до нового року. І це – без жодних кабальних умов щодо придбання російського газу”, – наголосив Оржель.

Кабінет Міністрів України затвердив безвізовий режим із Колумбією та Еквадором.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що Кабінет міністрів України прийняв постанову, яка дозволить зменшити вартість опалення для населення приблизно на 30%. Здійснити перерахунок повинні на території всієї України протягом місяця, щоб за опалення, спожите у грудні 2019 року, люди могли сплатити вже за новою, меншою ціною. Гончару уточнив, що “платіжки” за теплову енергію за рахунок їх коригування відповідно до ринкової ціни на газ у грудні може бути знижено на 300-400 грн.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що наступного року буде реалізовано важливі державні програми для ветеранів АТО/ООС і переселенців, зокрема, можливість отримати доступне житло за рахунок державного кредиту під 3% річних терміном до 20 років за мінімального власного внеску до 6% від вартості житла.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що посилює повноваження директора Державного бюро розслідувань і дозволяє переводити слідчих прокуратури і прокурорів, які розслідували “справи Майдану”, в ДБР без обов’язкового проведення конкурсу. Закон “Про Державне бюро розслідувань” щодо вдосконалення діяльності ДБР передбачає, що президент призначає директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем’єр-міністра України.  

Президент України Володимир Зеленський повідомив про звільнення голів Львівської обласної державної адміністрації Маркіяна Мальського та Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. “Я прийняв рішення звільнити двох голів обласних державних адміністрацій. Не через те, що вони якісь недосвідчені або нечисті на руку люди, а через те, що в цих двох областях ми не побачили жодних результатів”, – заявив Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський затвердив особовий склад Національної інвестиційної ради, призначивши її секретарем голову парламентської фракції партії “Слуга народу” Давида Арахамію, а заступником секретаря – заступника керівника Офісу президента України Юлію Ковалів.

Апеляційний суд Києва залишив у силі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваній у вбивстві журналіста Павла Шеремета дитячому кардіохірургу Юлії Кузьменко.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Справа Шеремета: Юлію Кузьменко залишили під арештом (191 публікація у ЗМІ)
  • Зеленський прибрав своїх голів ОДА на Закарпатті та Львівщині (55 публікацій у ЗМІ)
  • Гончарук заявив, що уряд зробив можливим зменшення ціна на газ для населення на 30% (45 публікацій у ЗМІ)
  • Транзит газу: фінальні перемовини “Нафтогазу” з “Газпромом” заплановані на 26 грудня (30 публікацій у ЗМІ)
  • Зеленський затвердив новий склад Національної інвестради, секретар – Арахамія (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Кабінет Міністрів України затвердив безвізовий режим із Колумбією та Еквадором, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. “Щойно затвердили угоди між урядами України та Колумбії, а також урядами України та Еквадору про взаємне скасування візових вимог для пред’явників звичайних паспортів та інших проїзних документів”, – написав Гончарук у вівторок у своєму Telegram-каналі.

ЕНЕРГЕТИКА.

НАК “Нафтогаз України” і російський “Газпром” 26 грудня зустрінуться для остаточного узгодження договорів із транзиту газу, повідомив виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко. “Ми вже встигли виконати “домашнє завдання” — підготували проекти контрактів, які готові до підписання. 26 грудня команди “Нафтогазу” та “Газпрому” зустрінуться, аби остаточно погодити умови договорів. Кожна сторона має свої проекти договорів, а от підписати потрібно лише один комплект. Власне, 26 грудня ми й будемо працювати над спільним варіантом”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Україна за п’ять років транзиту російського природного газу отримає дохід у розмірі $15 млрд, розраховує міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель. “Орієнтовний прибуток, з яким Україна вийшла з цієї зустрічі (зустрічі в Мінську 20 грудня, за підсумками якої Україна-РФ-ЄК підписали міжурядовий протокол – ІФ), це понад $3 млрд з арбітражу + орієнтовно $3 млрд за транзит на рік протягом п’яти років”, – написав міністр у своїй колонці для видання “Економічна правда” у вівторок. “Отже, в п’ятирічній перспективі ми отримаємо близько 18 млрд доларів, з них 3 – живими грошима – вже до нового року. І це – без жодних кабальних умов щодо придбання російського газу”, – наголосив Оржель.

Кабінет міністрів України прийняв постанову, яка дозволить зменшити вартість опалення для населення приблизно на 30%. Здійснити перерахунок повинні на території всієї України протягом місяця, щоб за опалення, спожите у грудні 2019 року, люди могли сплатити вже за новою, меншою ціною.  Про це 24 грудня заявив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук у своєму Телеграм-каналі. “Уряд сьогодні ухвалив рішення, яке дозволяє зменшити суму в платіжці за тепло до 30%. Це результат спільної роботи нашої команди та Президента України Володимира Зеленського. Відсьогодні теплопостачальники можуть перерахувати платіжки. За нашими розрахунками, платіжка за грудень може бути вже нижча на 30%. Усі відповідні інструменти ми надали місцевій владі”, – повідомив Олексій Гончарук.

“Платіжки” за теплову енергію за рахунок їх коригування відповідно до ринкової ціни на газ у грудні може бути знижено на 300-400 грн, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. “Ми на рівні уряду сьогодні ухвалили постанову, яка фактично дозволяє на місцях врахувати ринкову ціну на газ. Тобто, можна відкоригувати те, що люди отримають у своїх “платіжках” на різницю між ринковою ціною і тією ціною, яку закладено наразі в тарифі. Фактично можна відреагувати, працюючи за ринковою логікою”, – сказав прем’єр під час зустрічі Ради регіонів під головуванням президента України Володимира Зеленського.