Ігор Фещенко

У 40 разів зросла вартість участі кандидата у місцевих виборах за новим Виборчим кодексом  – Рух «ЧЕСНО»

Вартість участі кандидата у місцевих виборах за новим Виборчим кодексом зросла у 40 разів, порівняно з 2015 роком. Про це заявили аналітики Руху «ЧЕСНО» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. 10-кратне зростання сталося внаслідок зміни формули розрахунку розміру застави, ще в 4 рази ця сума зросла внаслідок зростання мінімальної заробітної плати, яка входить до формули.

«Ми отримали у частині застави вибірковий підхід. Застава для участі у президентських і парламентських виборах розраховується залежно від розміру заробітної плати, тоді як до місцевих виборів застосували прогресивну шкалу: окрім розміру мінімальної заробітної плати, враховується ще й кількість виборців. Це прогресивний крок, але його потрібно застосовувати послідовно і на всіх рівнях виборів», – зазначила Віта Думанська, координаторка Руху «ЧЕСНО».

Найбільшою буде застава у Києві. Щоб взяти участь у виборах, кандидату або партії необхідно буде сплатити 4 мільйони гривень. 4 роки тому це було 100 тисяч гривень. Для кандидатів, які балотуватимуться у Харкові, застава зросла з 53 тисяч до майже 2 мільйонів гривень, у Львові – з 28 тисяч гривень до понад 1 мільйона гривень.

Одними з найдорожчих будуть застави до обласних рад.  «Щоб балотуватися, наприклад, у Дніпропетровську обласну раду, потрібно буде сплатити майже 4 мільйони 700 тисяч гривень. Для порівняння, у минулому році партії, які претендували на місце у парламенті, виклали трохи більше 4 мільйонів 100 тисяч гривень», – розповів Ігор Фещенко, аналітик з партійних фінансів Руху ЧЕСНО.

Найбільше доведеться заплатити за участь у місцевих виборах у Київській області:  для участі у змаганні за крісло столичного мера і місця у Київраді та Білоцерківській міській раді одній партії потрібно сплатити понад 11 мільйонів гривень; у Дніпропетровській області – близько 10 мільйонів гривень.

«Загалом, щоб покрити всю країну і заплатити навіть не за кампанію, а просто за реєстрацію, одній партії треба буде викласти 88 мільйонів гривень», – каже Ігор Фещенко.

Віта Думанська зазначила, що ініціатори змін у формулі розрахунку застави мотивували таке підвищення необхідністю створити запобіжник від технічних кандидатів і партій. На її думку, технічних кандидатів це не зупинить – вони знайдуть потрібні кошти, але ускладнить вхід у політику для «нових облич», які не пов’язані з великим бізнесом. За її словами, зібрати необхідну суму через кампанії збору коштів серед виборців – малореалістично, тому що в Україні низька довіра до політичних партій і немає культури громадського фінансування партій.