В Україні розпочинають перше дослідження міст за Індексом конкурентоспроможності

WATCH IN ENGLISH

В Україні розпочинають перше дослідження міст за Індексом конкурентоспроможності. Це комбінований аналітичний інструмент для оцінювання бізнес-клімату у місті. Цього року в індексі планують охопити 24 міста: обласні центри та Київ, до кінця програми – 60 міст найбільших України. Дослідження здійснюється Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» у партнерстві з Інфо Сапієнс та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Цей індекс допоможе бізнесу донести своє бачення, як покращити умови ведення бізнесу у конкретному місті. Для інвесторів він може слугувати своєрідним дороговказом. Для міської влади та громадського середовища – практичним інструментом, щоб визначити, на які сфери потрібно звернути увагу. Перевага індексу – що він сфокусований саме на муніципалітетах, і в контексті децентралізаційних процесів має безумовну перевагу перед дослідженнями, які проводяться у регіональному або національному розрізі», – розповів Арсеній Положій, представник проекту, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Індекс базується на методології, яка заснована неурядовою організацією «Asia Foundation» та була вперше застосована у В’єтнамі у 2005 році. У подальшому її широко застосовували в багатьох інших країнах, адаптуючи до місцевих реалій. В Україні таке дослідження проводиться вперше.

«Ми сподіваємося, що завдяки Індексу міста почнуть конкурувати між собою за позиції в індексі та покращувати свої показники, усуваючи регуляторні та адміністративні бар’єри, щоб ставати інвестиційно привабливими. Ми будемо не лише дивитися на позицію міст у рейтингу, а й виявляти кращі практики: дивитися, чому тому чи іншому місту вдалося досягти кращих результатів, аніж іншим, та поширювати цей позитивний досвід», – зазначив Любомир Чорній, керівник напряму з покращення бізнес-клімату Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Індекс вимірюється на основі даних опитування керівників та власників підприємств, яке проводить компанія «Інфо Сапієнс». «Це близько 5 000 суб’єктів підприємницької діяльності, від малих підприємств до великих компаній, як юридичних осіб, так і ФОП. Опитування є ключовим елементом індексу, оскільки надає бачення підприємців щодо драйверів та бар’єрів розвитку бізнесу на місцевому рівні», – каже Дмитро Савчук, експерт з досліджень, Інфо Сапієнс.

Перша хвиля опитування розпочалася у січні цього року і триватиме до початку квітня. Опитування проводиться методом комп’ютеризованого телефонного інтерв’ю, кандидатів для опитування обирають випадковим чином. Анкета складається з кількох блоків, які потім трансформуються у компоненти індексу. У кожному з 24 міст проводиться не менше 200 інтерв’ю.

Далі Інститут економічних досліджень та політичних консультацій на основі зібраних статистичних та адміністративних даних та результатів опитування бізнесу визначатиме позицію міст у рейтингу і готуватиме рекомендації для них.

«Ми бачимо великий потенціал застосування такого інструменту. В результаті децентралізації українські міста отримують все більше повноважень, щоб творити зміни на місцях. У когось це виходить краще, у когось гірше. Порівняльна оцінка політики економічного розвитку, заснована на даних статистики і даних опитувань – це те, що дуже на часі. Якість ділового середовища – це показник конкурентоспроможності та привабливості міста для інвесторів», – зазначила
Оксана Кузяків, виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Розвиток малого і середнього бізнесу – один із пріоритетів діяльності Мінекономіки, тому що тільки він здатний забезпечити швидке і стале зростання, зазначив Дмитро Романович, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Великий бізнес здебільшого має представництва у Києві та входить до профільних асоціацій, які доносять до влади свої проблеми і побажання. Регіональні малі та мікропідприємства мають менше таких можливостей. Тому збір інформації від малого та середнього бізнесу з регіонів надзвичайно важливий для нашого розуміння, як покращити становище цього класу підприємства і чи у правильному напрямку ми рухаємося», – каже Дмитро Романович.

Окрім безпосередньо розрахунку індексу конкурентоспроможності, експерти програми будуть надавати консультаційну допомогу містам. Цього року таку роботу розпочнуть у 5 пілотних містах, які виявлять бажання взяти участь в ініціативі.