Презентували посібник «ТОП-20 корупційних схем на місцях: які вони та як їх здолати»

Експерти громадської організації «Разом проти корупції» презентували посібник «ТОП-20 корупційних схем на місцях: які вони та як їх здолати» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі . Його створювали як «антикорупційну дорожню карту» для депутатів місцевих рад, посадовців міських органів влади, громадських активістів та майбутніх кандидатів на посади міських голів та депутатів місцевих рад.

«Посібник описує 20 поширених корупційних схем на муніципальному рівні. Ми описуємо, в чому вони проявляються, яке законодавство робить це можливим, та наводимо три групи порад: що можуть зробити для подолання схеми на муніципальному рівні – депутати та органи місцевої влади, що можна змінити у законодавстві на центральному рівні, та що може зробити громадськість», – розповіла Оксана Величко, керівниця ГО «Разом проти корупції».

Експерти навели приклади найпоширеніших схем, які діють практично у кожному місті.

1. Отримання місця у дитсадку. Ця проблема є не лише у містах, де кількість дітей значно більша, ніж місць у садочках. Навіть якщо місць вистачає, є садки, де умови дещо кращі і охочих потрапити саме бути – більше.

Проблему можуть вирішити електронні черги – але не повністю, якщо є можливість ручного втручання у систему. Втім, вже є успішні приклади. «Наприклад, у Києві черга не просто електронна, а й автоматизована. Інформацію батьки можуть моніторити онлайн. Звільнення місця автоматично означає сповіщення про це батьків – вони просто подають документи і директор садка зобов’язаний прийняти дитину… На нашу думку, таку систему варто масштабувати на всю країну», – каже Михайло Серебряков, менеджер проектів ГО «Разом проти корупції». Для пільговиків варто було би запровадити квоту – 10-20% місць.

2. Схеми на ринку ритуальних послуг і поховань. Це продаж інформації про факт смерті тими, хто ці факти фіксує, компаніям ритуальних послуг; продаж місць для поховань на закритих кладовищах. Окремі компанії діють групами та нав’язують родичам померлих послуги одне одного за завищеними цінами.

«Рішенням може стати новий закон про захоронення, наша ініціатива зараз розробляє такий законопроект. Муніципалітети, зі свого боку, могли б інвентаризувати місця для поховань та створити електронну базу, щоб усі процедури здійснювалися офіційно і гроші надходили у місцевий бюджет, а не приватні кишені», – зазначив Михайло Серебряков.

3. Оренда комунального майна за заниженими цінами, за домовленістю між певним бізнесом чи організаціями та міськими посадовцями – у Києві та інших великих містах.

Вже був прийнятий закон «Про оренду державного і комунального майна», який передбачає здійснення таких процедур через онлайн-аукціон на «ПРОЗОРРО.Продажі». Але проблема вирішена не повністю, тому що вже діючі договори можуть продовжувати на тривалі терміни – доки нове законодавство не набрало чинності, щоб у майбутньому отримати переважне право на викуп цих приміщень. За словами Михайла Серебрякова, до цієї теми особливо потрібна увага місцевих активістів та журналістів, тому що Фонд державного майна не має важелів впливу на ситуацію, а муніципалітети самі залучені до схеми.

4. Паркування: непрозора передача паркомісць в оренду без конкурсу та «службове паркування».

«Органам місцевого самоврядування ми радимо почати з інвентаризації місць для паркування –щоб розуміти, скільки грошей втрачається через неякісну розмітку, та які порушення існують. Друге – запровадити механізм прозорої оренди через «ПРОЗОРРО.Продажі». Третє – призначити відповідальний орган, який буде стежити за дотриманням правил. Що стосується влади на центральному рівні, ми радимо врегулювати можливість тимчасової зупинки транспорту – орієнтовно до 2 годин», – зазначила Катерина Шуварська, експертка ГО «Аналітично-адвокаційний центр «Львівський регуляторний хаб». У Дніпрі і Києві місця для паркування передаються в оренду вже через «ПРОЗОРРО.Продажі».

Маркування паркомісць як дозволених лише для працівників чи відвідувачів певного закладу – незаконне, якщо заклад не укладав спеціальний договір про оренду та експлуатацію з міською радою, додала Катерина Шуварська. Про такі випадки варто повідомляти у поліцію.

5. Закупівлі комунальних підприємств/установ, особливо на допорогові суми – без процедури відкритих торгів. Такі випадки можна знайти практично у кожному місті.

Читайте також: як впізнати підозрілу закупівлю та що змінилося у цій сфері за останній рік.

Активісти чи журналісти, які виявили схему і не впевнені, як діяти далі, можуть безкоштовно звернутися за правовою допомогою до юристів з платформи «Свої люди» – від консультацій до захисту у судах, розповіла Тетяна Дмитрюкова, юристка проєкту «Тисни» (Bihus.Info) та платформи «Свої люди».

Фото із заходу Ви можете завантажити тут >>>