Щотижня ми зустрічаємо до двохсот переселенців з Криму – «Крим SOS – Херсон»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 26 березня 2015 року – Щотижня на Херсонщину приїздить до двохсот переселенців з Криму. Але ці люди часто не реєструються як переселенці, оскільки досі існує ряд проблем для їхнього прийому. Про це заявили координатори організації «Крим SOS» Таміла Ташева та Віталий Захарчук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. За їхніми словами, волонтери фіксують нову хвилю переселення. «Люди доведені до зубожіння та їм немає чим дихати. Кримчани люблять свободу й демократію, а нині там цього немає», – зазначив координатор херсонського регіонального відділення «Крим SOS» Віталій Захарчук.

За словами Віталія Захарчука, пункти, куди приїжджають переселенці, – Новоалексіївка, Генічеськ, – не облаштовані необхідними державними органами для забезпечення повного пакету послуг для цих людей. За півроку роботи на Херсонщині активістам «Крим SOS» вдалося об’єднати зусилля громадських організацій та державних структур. Проте волонтери потребують більшої участі влади у вирішення проблеми переселенців. На Херсонщині немає соціального замовлення для цієї категорії громадян, а також місць для тимчасового розташування переселенців. «На сьогодні специфіка Херсонського регіону щодо переселенців у тому, що до нас приїжджають кримчани на 6 – 8 годин або на одну добу. Їм треба вклеїти фото у паспорт, здати документи на закордонний паспорт та отримати його, їм потрібно десь зупинитися. Натомість у багатьох нема грошей на готель, а квартиру на одну добу не завжди їм погоджуються здати», – пояснив Віталій Захарчук. На його думу, у регіоні вкрай потрібні муніципальні готелі. «На Херсонщині лише 5 місць компактного проживання, це дуже мало для 12 тисяч переселенців», – акцентував громадський активіст.

Активісти «Крим SOS» розповіли, що останнім часом намагаються займатися не лише питаннями гуманітарної допомоги, а й соціальною адаптацією переселенців. Співпрацюють з центрами зайнятості районного та міського рівня та управлінням освіти і науки. «Ми провели ряд тренінгів для психологів, навчили як правильно працювати з переселенцями. Також плануються тренінги для спеціалістів служби зайнятості, аби вони вміли надавати першу психологічну консультацію», – пояснив пан Захарчук. Попри певні проблеми, у регіоні відбулися докорінні трансформації у менталітеті людей. «Мешканці не мали раніше такої проукраїнської позиції. Зараз, коли цей регіон став новим прикордонням, все кардинально змінилося, люди розуміють усю відповідальність, що вони є українцями і мають відстоювати територіальну цілісність, щоб загроза із Криму не прийшла на Херсонщину», – повідомила Таміла Ташева.