Більшість ксенофобських злочинів у 2014 році в Україні відбулися на територіях окупованих Росією та проросійськими силами – експерти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 квітня 2015 року – Левова частка злочинів на ґрунті ненависті були скоєнні у анексованому Росією Криму та на частинах Донецької і Луганської області, які захопили проросійські сили. Про це заявили виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс та члени групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов і Тетяна Безрук під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Після російської окупації Криму у березні 2014 року, кримськотатарське населення піддалося найбільшим репресіям з боку самопроголошеної влади. “Активісти та лідери національного руху піддаються репресіям, незалежні організації забороняються і знищуються, кримськотатарські ЗМІ, благодійні фонди, а також громадські організації та навчальні заклади знаходяться під тиском”, – зазначила Тетяна Безрук.

Однією з перших жертв репресій став кримський татарин Решат Аметов, який зник 3 березня, а через 12 днів його було знайдено вбитим зі слідами тортур на тілі. За словами експертів, у репресіях беруть участь представники так званої “Самооборони Криму”, російські казачі формування та колишні робітники “Беркуту”. Водночас на окупованих територіях Донбасу від нападів бойовиків постраждали представники сексуальних меншин.

Крім того, релігійні організації, які стоять в опозиції до Російської православної церкви, піддаються все більшому тиску. Окупаційна влада Криму фактично відібрала Храм Климента Римського у Севастополі, який належить Українській православній церкві Київського патріархату. На Донбасі особливій небезпеці піддалися священнослужителі протестантських та католицьких конфесій. Бойовики викрали декількох священників, деяких з них закатували і вбили.

Експерти наголосили на тому, що звинувачення Києва у антисемітизмі є ключовим елементом російської пропагандистської кампанії проти України. Так, президент Росії Володимир Путін пояснив анексію Криму та бойові дії на Донбасі як рух проти так званої ксенофобської політики нової української влади. “Збір реальної інформації щодо проявів ксенофобії є найкращою відповіддю брехливій пропаганді. Ситуація в Україні поліпшилась у кілька разів у порівнянні з роками сплеску расистських нападів у 2007-2008 роках”, – сказав В’ячеслав Ліхачов.

Повний текст моніторингу можна знайти за посиланням: http://eajc.org/data//file/Xenophobia_in_Ukraine_2014.pdf